Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον Δεκέμβριο το market test για τις λιγνιτικές μονάδες εν μέσω κινητοποιήσεων από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

tags :
Τον Δεκέμβριο το market test για τις λιγνιτικές μονάδες εν μέσω κινητοποιήσεων από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Το αίτημα για παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 32.000 ώρες έναντι των προβλεπόμενων 17.000 ωρών δεν αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών
Χωρίς τα ανταλλάγματα που ζήτησε η ελληνική πλευρά και αφού μεσολάβησε παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, έκλεισε τελικά χθες (23/11) στις Βρυξέλλες η συμφωνία για τις μονάδες που θα διαθέσει η ΔΕΗ προς πώληση.
Η εξέλιξη έφερε ανακούφιση στο Μαξίμου που προσβλέπει στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, καθώς η αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτελεί βασικό και κρίσιμο προαπαιτούμενο.
Η συμφωνία που θα τεθεί προς έγκριση από τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει την πώληση τεσσάρων συνολικά μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.291 MW - κάτι που ουσιαστικά είχε συμφωνηθεί ανεπισήμως από τις δύο πλευρές εδώ και αρκετές ημέρες - και διεξαγωγή του market test μέσα στο Δεκέμβριο.  
Σημειώνεται πως οι μονάδες που θα οδηγηθούν σε πώληση αποτελούν το πιο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης μαζί με την μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου, η οποία παραμένει τελικά στον έλεγχο της ΔΕΗ.  
Ειδικότερα, η λίστα που ενέκρινε η DGcomp περιλαμβάνει την Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνος ζωής το 2040, την άδεια για τη Μελίτη 2 ισχύος 450 MW και τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα με χρόνο ζωής το 2025.

Καμία νέα χρονική μετάθεση του market test

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί πως η DGcomp δεν αποδέχτηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναβολή του market test το πρώτο δίμηνο του 2018 και συμφωνήθηκε η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στο Δεκέμβριο.
Ήδη, η διαδικασία έχει καθυστερήσει αρκετά, δεδομένου ότι αρχικά προβλέπονταν πως το market test θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Επιπλέον η συμφωνία που έκλεισε στις Βρυξέλλες δεν έχει ενσωματώσει ρήτρα για αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσοτήτων NOME, αίτημα που υπέβαλε το κλιμάκιο του ΥΠΕΝ υπό τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο που διαπραγματεύτηκε στις Βρυξέλλες.
Πάντως, δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί με τους θεσμούς, αφού δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της DGcomp.
Δεν αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών το αίτημα της παράτασης της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 32.000 ώρες έναντι των προβλεπόμενων 17.000 ωρών.
Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή του market test εντός του Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν και εάν θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μονάδων ή θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα δομικά μέτρα όπως προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή υδροηλεκτρικά.
Η πλευρά της κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Την αισιοδοξία δεν συμμερίζονται πάντως οι εγχώριοι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, οι οποίοι προσβλέπουν στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως η συμφωνία – ιδίως από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει ανταλλάγματα για τη ΔΕΗ – αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.
Ήδη, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει εξαγγείλει τις πρώτες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα συλλαλητήριο και συγκέντρωση στο υπουργείο Ενέργειας την προσεχή Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσει στις 4 Δεκεμβρίου ανάλογη διαμαρτυρία στη Φλώρινα.  

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης