Στροφή από το SPD - Schulz: Θα ανταποκριθούμε στην έκκληση για συνομιλίες

Στροφή από το SPD - Schulz: Θα ανταποκριθούμε στην έκκληση για συνομιλίες
Τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία έχει ανοίξει η συζήτηση για την παραίτηση του Schulz
(upd) Έντονες διεργασίες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου συντελούνται στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομάκρυνση του Martin Schulz από το τιμόνι του SPD.
Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη (30/11/2017), ο Γερμανός πρόεδρος, Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιδιώκοντας ακόμα ένα Μεγάλο Συνασπισμό μεταξύ CDU - SPD, θα συντηθεί με τους Merkel και Schulz αλλά και τον επικεφαλής του CSU.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Schulz δήλωσε μέσω του twitter, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ανταποκριθούν στην έκκληση του Γερμανού προέδρου, Frank-Walter Steinmeier, για συνομιλίες με τα άλλα κόμματα.
«Δεν θα αρνηθούμε.
Εάν αυτές οι συνομιλίες οδηγήσουν σε κάποιο είδους κυβέρνησης οποιασδήποτε μορφής, τα μέλη του SPD θα πρέπει να το εγκρίνουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά.Η συνάντηση με τον Steinmeier

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Bild, ο πρόεδρος της Γερμανίας θα συναντηθεί, την επόμενη εβδομάδα, με τους Merkel και Schulz, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχει και το CSU.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής προεδρίας, η συνάντηση των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ενδεχόμενο παραίτησης του Schulz

Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο είναι έντονη η φημολογία περί παραίτησης του Schulz, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον Μεγάλο Συνασπισμό.
Κι αυτό γιατί ο επικεφαλής του SPD από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές έχει εκφράσει την αντίθεση του σε νέα συνεργασία με το CDU αλλά και την πρόθεση του να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Η στροφή των Σοσιαλδημοκρατών

Μετά τη χθεσινή (23/11/2017) συνάντηση των Steinmeier - Schulz αλλά και τη συνεδρίαση της ηγεσίας του SPD άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αλλαγής στάσης από τους Σοσιαλδημοκράτες και εγκατάλειψης της αντίθεσης τους ως προς κάθε ιδέα συμμαχίας με την Angela Merkel.
«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα αποκλείσει τη συζήτηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Hubertus Heil, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Martin Schulz.
«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα.
Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις.
To SPD δεν θα μείνει έξω από αυτές» δήλωσε ο ίδιος.
Αν και ο Heil δεν διευκρίνισε ποιος θα είναι ο στόχος αυτών των συζητήσεων, φαίνεται ότι το SPD απομακρύνεται από την απόλυτη θέση του για προκήρυξη νέων εκλογών.
Παρά τις δυσκολίες τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, ο Martin Schulz είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Angela Merkel και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών.
Αντίθετα, ο Schulz είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Οι «φωνές» εντός του SPD

Όμως, στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Frank-Walter Steinmeier, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα.
Εν τω μεταξύ ορισμένα στελέχη του SPD τάσσονται υπέρ της ανοχής μιας κυβέρνησης της κ. Merkel, ενώ άλλοι, όπως ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Stephan Weil, απορρίπτουν αυτήν την επιλογή.
Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Wolfgang Thierse, πρώην πρόεδρος της Bundestag και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Gesine Schwan.
Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Andrea Nahles, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένια» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

Η συνάντηση Steinmeier - Schulz

Ο πρόεδρος Steinmeier συναντήθηκε για το θέμα αυτό χθες (23/11/2017) με τον Schulz.
«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του», δήλωσε χθες (23/11/2017) το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Heiko Maas, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Angela Merkel για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Reuters: Το SPD υποκύπτει στις πιέσεις - Υπάρχουν κι άλλες λύσεις εκτός του Μεγάλου Συνασπισμού

Στις διεργασίες που συντελούνται στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναφέρεται το Reuters δίνοντας έμφαση στην αλλαγή στάσης των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι μέχρι πρότινος τόνιζαν ότι θα παραμείνουν στη θέση της αντιπολίτευσης.
Το SPD υπέκυψε στις πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα για να συμβάλλει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την Angela Merkel, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του κόμματος θα έχουν τελικό λόγο στην οποιαδήποτε συμφωνία.
Η αλλαγή στάσης από το κεντρο-αριστερό κόμμα θα συμβάλλει στην αποτροπή των εκλογών στην οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη Γερμανία και την Ευρώπη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον συνασπισμό-Τζαμάικα.
Όπως επεσήμανε η κατεύθυνση η οποία θα πάρουμε δεν αποφασίζεται αυτόματα.
«Εάν μια συζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τρόπο στον σχηματισμό κυβέρνησης, θα το θέσουμε προς ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος» δήλωσε ο επικεφαλής του SPD.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, η στήριξη σε μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές εκτός του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης συμφωνίας να μην προκαλεί εμπόδια σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό τη Merkel ή μια άτυπη συμφωνία ανοχής.

Handelsblatt: Γιατί η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι αναπόφευκτη για τη Γερμανία

Πιθανή είναι η  δημιουργία κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, δηλαδή συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.
Σε αυτό παρατίθενται πέντε λόγοι για τους οποίους αυτή η συνεργασία όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και αρκετά πιθανή.

1. Στην αντιπολίτευση το SPD θα συνεχίσει να χάνει την ισχύ του

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν κανένα πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ακροδεξιού κόμματος AfD, της Αριστεράς και των Ελεύθερων Δημοκρατών.
Εάν κάποιος είναι υπέρ του… Ρομπέν των Δασών και θέλει να πάρει από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς τότε θα ψηφίσει την Αριστερά.
Εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού για να ανέβει ψηλά στην κοινωνική κλίμακα θα προτιμήσει να ψηφίσει τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

2. Τα συντηρητικά κόμματα της Γερμανίας είναι τα πιο φιλικά προς το SPD

Οι συντηρητικοί έχουν μία ηγέτη, την Angela Merkel που είναι περισσότερο πρόθυμη να κάνει κάποια βήματα ώστε να συναντήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στο μέσο του δρόμου.
Δηλαδή να πει «Ναι» σε περισσότερη Ευρώπη, λιγότερους εξοπλισμούς και μερικά δισ. ευρώ παραπάνω για το κοινωνικό κράτος.
Με δεδομένο ότι η Angela Merkel κινδυνεύει να χάσει την εξουσία είναι πιο πρόθυμη, τώρα, να χορέψει αγκαλιά με το SPD.

3. Το SPD έχει τη δυνατότητα να εκφράσει απαιτήσεις και αυτές να γίνουν δεκτές

Το SPD μπορεί να απαιτήσει αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση.
Ο Sigmar Gabriel θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, κάτι το οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν ως θετική εξέλιξη.
Μπορούν να λάβουν πέντε ακόμη υπουργικές θέσεις, ακόμη και αυτή του υπουργείου Οικονομικών.

4. Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD θα στηρίξει έναν τέτοιο συνασπισμό

Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Άλλωστε μισούν το ενδεχόμενο νέων εκλογών, καθώς φοβούνται ότι τα ποσοστά τους θα είναι ακόμη μικρότερα και δεν θα εκλεγούν εκ νέου.

5. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο Schulz γνωρίζει ότι θα βγει χαμένος

Ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz γνωρίζει πολύ καλά ότι – εφόσον διατηρήσει τη θέση του προέδρου του κόμματος – το κόμμα του δεν θα του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία.
Βέβαια εάν παραιτηθεί, με δεδομένο ότι προεκλογικά τόνιζε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Merkel, που θα μπορούσε να πάει;
Οι Βρυξέλες είναι ένα πολύ γνωστό μέρος γι’ αυτόν και πιθανώς να δεχθούν την ύπαρξη και ενός ακόμη Επιτρόπου από τη Γερμανία.
Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο θέλει και ο ίδιος ο Schulz, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα μονοπάτια της ΕΕ.

(Αρχική δημοσίευση Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, ώρα 10:19

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS