Μήνυμα Nouy (SSM) και στις ελληνικές τράπεζες - Μειώστε ταχύτερα τα NPLs

Μήνυμα Nouy (SSM) και στις ελληνικές τράπεζες - Μειώστε ταχύτερα τα NPLs
H Nouy υπερασπίστηκε το σχέδιο για προβλέψεις των τραπεζών στο 100%
Κάποιες τράπεζες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επανέλαβε η επικεφαλής του SSM, Danielle Nouy, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα και στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των NPLs, εν όψει και του stress test τον Φεβρουάριο του 2018.
H Nouy υπερασπίστηκε το σχέδιο για προβλέψεις των τραπεζών στο 100% σχετικά με την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τόνισε ότι τα NPLs αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης.
«Οι προσδοκίες μας για την αύξηση των προβλέψεων είναι μεγάλες», υπογράμμισε η Nouy κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη,  σύμφωνα με το Reuters.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι υψηλές προσδοκίες αφορούν αποκλειστικά το πεδίο της εποπτείας των τραπεζών.
«Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Το guidance προβλέπει τη βάση για έναν δομικό διάλογο με κάθε τράπεζα ξεχωριστά», εξήγησε η επικεφαλής του SSM.
Η Nouy, ωστόσο, δήλωσε ότι οι κανόνες σχηματισμού προβλέψεων δεν είναι δεσμευτικοί και ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει ευελιξία, ανάλογα με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και έτσι αυτό (το σχέδιο) είναι στις αρμοδιότητές της.
«Δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτούς.
Οι οδηγίες μας παρέχουν τη βάση για έναν δομημένο διάλογο με κάθε μία τράπεζα», ανέφερε η Nouy, προσθέτοντας: «Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πρέπει να το αξιολογήσουμε αυτό κατά περίπτωση και να βρούμε την κατάλληλη λύση για κάθε τράπεζα».
Οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν στις τράπεζες προθεσμία επτά ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς υποθήκες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS