Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πόλεμος» για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία – Πυρά Καμμένου, Κοτζιά, με νέες αποκαλύψεις προειδοποιεί η ΝΔ

tags :
«Πόλεμος» για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία – Πυρά Καμμένου, Κοτζιά, με νέες αποκαλύψεις προειδοποιεί η ΝΔ
Στα ύψη η αντιπαράθεση ενόψει και της σχετικής συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 27/11
(upd)Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία με τη μεν κυβερνητική πλευρά να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία σκιά στην εν λόγω υπόθεση και να κατακεραυνώνει την αντιπολίτευση για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με πρωταγωνιστή τον Π. Καμμένο.
Ενόψει της σχετικής συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 27/11, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υψώνουν τους τόνους και εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά, με τη ΝΔ να υποστηρίζει πως θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις και με τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να επισημαίνει πως το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά θα υπάρξει συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να διεξαχθεί σε πραγματικά φορτισμένο πολιτικό κλίμα ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έχουν μια πραγματικά ολομέτωπη πολιτική σύγκρουση.

Ολομέτωπη επίθεση Καμμένου κατά Μητσοτάκη

Επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ενόψει της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα (27/11) για το θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτικά, ο κ. Καμμένος έγραψε:

"Γνωρίζοντας τον εξευτελισμό που θα υποστεί ο κούλης μια ακόμη φορά τη Δευτέρα οι σπόνσορες της συμμορίας έβγαλαν 5λεπτο βίντεο. Ταινία στο Χόλιγουντ να του ετοιμάσετε δεν γλιτώνει με τίποτα από την αλήθεια στη Βουλή ο 'παραδεισένιος'"

Τι πραγματικά ισχύει για την προμήθεια των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία;

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τη σύμβαση για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία. θα επιχειρήσουμε κάποιες διαπιστώσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ο Νόμος του 3978/2011 ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Ελλάδα απαιτείται απευθείας συμφωνία με άλλο Κράτος (goverment to goverment) ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόθεση του νομοθέτη με το συγκεκριμένο νόμος. Να απαγορευθούν οι μεσάζοντες για να μην υπάρχουν σκιές στις συμφωνίες και να εκλείψουν τα περιθώρια για μίζες. Η μόνη εξαίρεση που προβλέπει ο Νόμος, είναι να υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος μιας χώρας και να λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης.

Το ιστορικό της προσπάθειας πώλησης

Το καλοκαίρι κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, χωρίς καμία αναφορά σε μεσάζοντες. Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε να προχωρήσει η διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία βάσει του νόμου. Το βασικό ερώτημα, εάν ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να απαντάται αρνητικά. Δεν έχει παρουσιαστεί, μέχρι τώρα, κανένα επίσημο έγγραφο της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που να φέρει τη νόμιμη επικύρωση και να επιβεβαιώνει ότι την εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη αγορά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα το αντίθετο. Η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου ήδη από το Φεβρουάριο βλέποντας σκιές στην όλη διαδικασία, είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο Νόμος και να μην υπάρχουν μεσάζοντες, ενώ ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε έγγραφο στις 12 Ιουνίου στο Υπουργείο Αμύνης τονίζοντας ότι οι Σαουδάραβες δεν γνωρίζουν τον Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί ο ΥΠΕΘΑ έστειλε την επόμενη μέρα αεροπλάνο στη Μίκρα και ένας εκπρόσωπός του υπέγραψε συμφωνία με τον Παπαδόπουλο.

Τι είναι τα έγγραφα που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος;

Όσον αφορά τα διάφορα επίσημα έγγραφα, διαβαθμισμένα ή μη, που έχει καταθέσει ο υπουργός φαίνεται ότι στο προοίμιο της συμφωνίας δεν γίνεται  -όπως θα έπρεπε- αναφορά στην εξουσιοδότηση που χρειάζεται να λάβει το Υπουργείο Άμυνας από τον Υπουργό των Εξωτερικών. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται τα Εθνόσημα των χωρών που υπογράφουν τη συμφωνία και τέλος εμφανίζεται να υπογράφει η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας!
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτού του τύπου τις διακρατικές συμφωνίες, τα έγγραφα είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, γιατί κανένα δεν έχει νόμιμη επικύρωση, όπως απαιτεί ο Νόμος 2690/1999. Από κανένα έγγραφο που έχει δείξει μέχρι στιγμής ο κ. Καμμένος δεν προκύπτει ότι ο Παπαδόπουλος είναι επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των βλημάτων. Το τελευταίο χαρτί, αμφιβόλου αξιοπιστίας, που ανήρτησε ο κ. Καμμένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης είναι εντελώς άσχετο με την υπόθεση, καθώς παρουσιάζει τον Παπαδόπουλο να είναι τάχα εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αμερικανικών αεροπορικών βομβών.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, από επίσημη αλληλογραφία του Πενταγώνου, ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να εκπροσωπεί και την Ιορδανία για την αγορά των ίδιων βλημάτων γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Διότι είναι βέβαια αδύνατον να εκπροσωπεί το ίδιο πρόσωπο και τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία όταν και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να πετύχουν την καλύτερη τιμή από την Ελλάδα για την αγορά της συγκεκριμένης ποσότητας βλημάτων. Για ποιον από τους δύο πελάτες του θα προσπαθήσει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού εκπροσωπεί τα συμφέροντα των χωρών αυτών και όχι της Ελλάδας.Τονίζουμε δε, ότι σύμφωνα με νέο έγγραφο που παρουσίασαν τα «ΝΕΑ» ο κ. Παπαδόπουλους φέρεται να εκπροσωπεί και το Κατάρ για την αγορά άλλου υλικού από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα και σίγουρα θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία και ντοκουμέντα...

Καμμένος: Δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας
Σε γραπτή δήλωση του ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας μεσάζων, ότι δεν υπεγράφη συμφωνία με κανέναν μεσάζοντα και ότι η συμφωνία υπεγράφη με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας.
Επιπλέον, ο κ.Καμμένος αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία έπρεπε σε διάστημα 10 ημερών από τη συμφωνία να ανοίξει σε τράπεζα ανέγκλητη πίστωση, κάτι που όπως λέει, δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Σύμφωνα με τον υπ. Εθνικής Άμυνας, για το εν λόγω θέμα έχει γίνει επανειλημμένα όχληση από το ΥΠΕΘΑ μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ενώ για τον ίδιο λόγο εκλήθη στις 3/11/17 στο γραφείο του υπουργού ο πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Ο κ.Καμμένος αναφέρει επιπλέον ότι έως σήμερα δεν έχει παραδοθεί καμία ποσότητα πυρομαχικών.

Πυρά από Κοτζιά για τα απόρρητα έγγραφα
Δριμεία επίθεση όμως εξαπέλυσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με αφορμή και την παράδοση απόρρητων εγγράφων από τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο.
Σε δήλωση του ο κ.Κοτζιάς ρωτά την αντιπολίτευση αν αποτελεί παρανομία ή όχι η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους».
«Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό;
Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;» διερωτάται ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτηρίζει ως την «πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους» την παράδοση των απόρρητων εγγράφων από κάποιον που τα κατείχε νόμιμα, στην αντιπολίτευση.
«Είναι φανερό ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε» υπογραμμίζει ο κ.Κοτζιάς, οοποίος καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φερθούν «σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα».

ΝΔ: Τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε νέα στοιχεία
Απέναντι σε αυτήν την «πολεμική» από την πλευρά της κυβέρνησης, η ΝΔ περνά και αυτή στην αντεπίθεση, αναφέροντας πως στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για τις σχέσεις του μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί την Δευτέρα στην Βουλή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: γιατί σε διακρατική συμφωνία υπάρχει μεσάζων, ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ποια είναι η σχέση του με τον κ. Καμμένο;
Σε ποιες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί;
Η ελληνική πλευρά μιλάει για 300.000 βλήματα ενώ οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται μόνο για 100.000 βλήματα.
Κατά τον κ. Καμμένο η σύμβαση έχει υπογραφεί, άρα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εισπράξει 66 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Γεωργιάδης: Πάνε να συγκαλύψουν τον Καμμένο
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον υπ. Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με πονηρό τρόπο να συγκαλύψει και να διασώσει τον Π. Καμμένο.
«Η σύμβαση που είχε υπογράψει ο Πάνος Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο και την εταιρεία του για την πώληση 300.000 βλημάτων έληξε στις 31 Ιουλίου όπου και έπρεπε να πάρουμε τα χρήματα.
Το να έρχεται τώρα ο Φίλης ή ο κ. Κυρίτσης ή ο κ.Σκουρλέτης και να λένε ότι πρέπει να ματαιωθεί η σύμβαση είναι στην ουσία ένας πονηρός τρόπος για να διασώσουν τον κ.Καμμένο» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του Β. Παπαδόπουλου στην εν λόγω υπόθεση.
«Εδώ έχουμε την εμπλοκή του κ.Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι καταδικασμένος όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά από μια σειρά άλλων χωρών για λαθρεμπόριο όπλων σε μια μεταφορά ενός τεράστιου αριθμού πυρομαχικών όπου, όπως φαίνεται, δεν αφορούσαν την Σαουδική Αραβία, γιατί η Σαουδική Αραβία δεν ζητούσε 300.000 βλήματα αλλά 100.000.
Όταν βάζεις έναν λαθρέμπορο όπλων σε μια μεταφορά όπλων και περισσεύουν όπλα τι περιμένεις να συμβαίνει;
Ποια είναι η λογική αντίδραση του υπ. Άμυνας αφού δεν πήρε τα λεφτά και παρήλθε η 31η Ιουλίου και έρχονται οι Σαουδάραβες τέλος Αυγούστου στην Αθήνα και λένε στον ταξίαρχο «εμείς δεν ξέρουμε κανέναν κύριο Παπαδόπουλο».
Δεν είναι να φωνάξει τις υπηρεσίες του και να πει για ψάξτε ποιος είναι αυτός ο Παπαδόπουλος, μήπως είναι κανένας απατεώνας;
Αυτό δεν θα έκανε ο κάθε υπουργός;
Ο κ.Καμμένος όχι, δεν έκανε αυτό αλλά ζήτησε την σύλληψη του ταξιάρχου διότι αποκάλυψε στους Σαουδάραβες την ύπαρξη Παπαδόπουλου.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς του συνασπισμού, της ειρήνης και των κινημάτων ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε λαθρεμπόριο όπλων εναντίον αμάχων;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Λοβέρδος: Δεν τελειώνουμε τη Δευτέρα, έχω και άλλα έγγραφα
Την θέση ότι το θέμα με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να λήξει με τη συζήτηση στη Βουλή της σχετική επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα 27/11 αλλά θα υπάρξει συνέχεια διατύπωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
«Δεν τελειώσαμε τη Δευτέρα, θα συζητηθεί η επερώτηση της ΝΔ, και το θέμα θα συνεχιστεί...» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι έχει στη διάθεσή του και άλλα έγγραφα για την υπόθεση.
«Από τότε που υπερασπίστηκα τον αξιωματικό του στρατού, τον οποίο δεν γνωρίζω, που έκανε τη δουλειά του και πήγε να συλλάβει ο Καμμένος το γραφείο μου κατακλύζεται από έγγραφα από πολλές πλευρές.
Υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι έξω από το γραφείο μου» τόνισε ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος αναφερόμενος στα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, είπε ότι αυτά δεν κατατέθηκαν προς δημοσιοποίηση, αλλά για ενημέρωση των 300 βουλευτών.
«Το ένα από αυτά, που αφορά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στην οποία επισυνάπτεται το έγγραφο της συμφωνίας ενός απόστρατου αξιωματικού του στρατού με τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον ίδιο τον κ. Καμμένο.
Στα άλλα δύο έγγραφα υπάρχει η ενημέρωση του έλληνα πρέσβη στο Ριάντ ότι έρχονται πέντε Σαουδάραβες αξιωματούχοι να επιθεωρήσουν τα όπλα και ότι επιθυμούν μόνο διακρατική συμφωνία, και το άλλο είναι μια απλή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την πώληση των βλημάτων.
Αυτός που διαβάθμισε τι διαβάθμισε ως απόρρητο;
Ένα έγγραφο ότι έρχονται πέντε Σαουδάραβες;
Εγώ το σεβάστηκα αυτό όμως, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί διαβάθμισε τα έγγραφα αυτός που τα διαβάθμισε.
Θέλουν να κρύψουν τις πομπές τους, φοβούνται την υπογραφή τους» είπε ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος με αφορμή την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών έκανε λόγο για απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης.
«Οι ίδιοι δεν είναι Ερντογάν, δεν έχουν την πορεία του Ερντογάν.
Εδώ δεν είναι Τουρκία, είναι Ελλάδα, δεν περνάνε τέτοιες πρακτικές» είπε ο κ.Λοβέρδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης