Τι ισχύει για την προμήθεια των πυρομαχικών στη Σ. Αραβία; - Τα έγγραφα

Τι ισχύει για την προμήθεια των πυρομαχικών στη Σ. Αραβία; -  Τα έγγραφα
Τα διάφορα "έγγραφα" που έχουν παρουσιασθεί δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά...
Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τη σύμβαση για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία, θα επιχειρήσουμε κάποιες διαπιστώσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ο Νόμος 3978/2011 ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Ελλάδα απαιτείται απευθείας συμφωνία με άλλο Κράτος (goverment to goverment) χωρίς μεσάζοντες. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόθεση του νομοθέτη με το συγκεκριμένο Νόμο. Να απαγορευθούν οι μεσάζοντες για να μην υπάρχουν σκιές στις συμφωνίες και να εκλείψουν τα περιθώρια για μίζες. Η μόνη εξαίρεση που προβλέπει ο Νόμος, είναι να υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος μιας χώρας και να λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης.

Το ιστορικό της προσπάθειας πώλησης

Το καλοκαίρι κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, χωρίς καμία αναφορά σε μεσάζοντες. Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε να προχωρήσει η διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία βάσει του Νόμου. Στην πορεία, όμως, προέξυψε το ερώτημα, εάν ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως δεν την εκπροσωπεί, επίσημα τουλάχιστον. Δεν έχει παρουσιαστεί, μέχρι τώρα, κανένα επίσημο έγγραφο της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που να φέρει τη νόμιμη επικύρωση και να επιβεβαιώνει ότι την εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη αγορά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα το αντίθετο. Η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, ήδη από το Φεβρουάριο, βλέποντας σκιές στην όλη διαδικασία είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο Νόμος και να μην υπάρχουν μεσάζοντες, ενώ και ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε έγγραφο στις 12 Ιουνίου στο Υπουργείο Αμύνης τονίζοντας ότι οι Σαουδάραβες δεν γνωρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, ο ΥΠΕΘΑ έστειλε την επόμενη μέρα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη και ένας εκπρόσωπός του υπέγραψε συμφωνία με τον Παπαδόπουλο.

Τι είναι τα έγγραφα που παρουσίασε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος;

Όσον αφορά τα διάφορα επίσημα έγγραφα, διαβαθμισμένα ή μη, που έχει καταθέσει ο υπουργός φαίνεται ότι στο προοίμιο της συμφωνίας δεν γίνεται  -όπως θα έπρεπε- αναφορά στην εξουσιοδότηση που χρειάζεται να λάβει το Υπουργείο Άμυνας από τον Υπουργό των Εξωτερικών για την ολοκλήρωση της πώλησης. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται τα Εθνόσημα των χωρών που υπογράφουν τη συμφωνία και τέλος εμφανίζεται να υπογράφει η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας!
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτού του τύπου τις διακρατικές συμφωνίες, τα έγγραφα είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, γιατί κανένα δεν έχει νόμιμη επικύρωση, όπως απαιτεί ο Νόμος 2690/1999. Από κανένα έγγραφο που έχει δείξει μέχρι στιγμής ο κ. Καμμένος δεν προκύπτει ότι ο Παπαδόπουλος είναι επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των βλημάτων. Το τελευταίο χαρτί, αμφιβόλου αξιοπιστίας, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης είναι εντελώς άσχετο με την υπόθεση, καθώς παρουσιάζει τον Παπαδόπουλο να είναι εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αμερικανικών αεροπορικών βομβών.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, από επίσημη αλληλογραφία του Πενταγώνου, προκύπτει ότι ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να εκπροσωπεί και την Ιορδανία για την αγορά των ίδιων βλημάτων γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Διότι είναι βέβαια αδύνατον να εκπροσωπεί το ίδιο πρόσωπο και τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, όταν και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να πετύχουν την καλύτερη τιμή από την Ελλάδα για την αγορά της συγκεκριμένης ποσότητας βλημάτων. Για ποιον από τους δύο πελάτες του θα προσπαθήσει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των χωρών αυτών και όχι της Ελλάδας.Τονίζουμε δε, ότι σύμφωνα με νέο έγγραφο που παρουσίασαν τα «ΝΕΑ» ο κ. Παπαδόπουλους φέρεται να εκπροσωπεί και το Κατάρ για την αγορά άλλου υλικού από την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα και σίγουρα θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία και ντοκουμέντα...


www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS