Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Το συνολικό χρέος της Κίνας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της

tags :
Reuters: Το συνολικό χρέος της Κίνας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της
«Καλπάζει» το χρέος της Κίνας 
Το συνολικό -δημόσιο, εταιρικό και νοικοκυριών-χρέος της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας (PBoC) να αυστηροποιήσει τους όρους χρηματοδότησης και να μειώσεις τις «ενέσεις» ρευστότητας στην οικονομία, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reutres, το οποίο υπολογίζει πως το συνολικό χρέος της ασιατικής χώρας ισούται πλέον με τρεις φορές την οικονομία της!
Ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Zhou Xiaochuan έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου -τον περασμένο Οκτώβριο- για μία ενδεχόμενη κατάρρευση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων μετά από μεγάλες περιόδους υψηλής αύξησης, που πυροδότησαν οι πιέσεις από το χρέος ή το τοπικό γουάν.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως το εταιρικό χρέος έχει σκαρφαλώσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.



Η ανάλυση του Reuters διαπιστώνει πως το χρέος τον εισηγμένων κινεζικών εταιρειών μόνο το 9μηνο του 2017, σημείωσε άνοδο 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από το 2013.
Επισημαίνεται ότι η ανάλυση κάλυψε τα τρία πέμπτα των εισηγμένων της χώρας.



Επίσης, για το 9μηνο που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μερίδιο των βιομηχανιών στο συνολικό χρέος για τις καλυπτόμενες εταιρείες αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2012, ενώ για τον τομέα των ακινήτων αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι κρατικές επιχειρήσεις (SOE) ανέφεραν συγκριτικά ταχύτερο ρυθμό αύξησης του χρέους, ήτοι 27%!
Βέβαια, παρατηρείται πως ο δανεισμός μέσω της έκδοσης ομολόγων, έχει μειωθεί.



Τα στοιχεία του Οκτωβρίου σχετικά με τη συνολική χρηματοδότηση μέσω εταιρικών ομολόγων, που απελευθερώθηκαν από την κεντρική τράπεζα, έδειξαν συνολική χρηματοδότηση ύψους 18,34 τρισεκ. γουάν στα τέλη Οκτωβρίου (10μηνο), ποσό αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι.



Παράλληλα, ενώ το δημόσιο χρέος της Κίνας παραμένει περιορισμένο, στο 46,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, κορυφαίοι πολιτικοί εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους για την έντονη συσσώρευση του χρέους των νοικοκυριών.



Τα εκκρεμή καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών αυξήθηκαν σχεδόν στο 30% από τα μέσα του περασμένου έτους και έφθασαν τα 30,2 τρισεκ. γουάν τον Οκτώβριο.
Τα δάνεια ιδιοκτησίας ανέρχονται πλέον σε 31,1 τρισεκ. γουάν, ενώ τα μεμονωμένα ενυπόθηκα δάνεια σε 21,1 τρισεκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης