Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% για τη Ρουμανία το 2017 - Στο 5% το 2018

tags :
Moody's: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% για τη Ρουμανία το 2017 - Στο 5% το 2018
«Bull» η Moody's για τη ρουμανική οικονομία 
Στο άκρως ικανοποιητικό 6,5% αναμένει να διαμορφωθεί η αύξηση του ρουμανικού ΑΕΠ το 2017 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμά πως η επίδοση θα επιβραδυνθεί στο 5% το επόμενο έτος.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος διατηρεί αξιολόγηση «Baa3» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρουμανίας, με σταθερές προοπτικές (outlook).
Η Moody’s κάνει λόγο για ευνοϊκές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης -με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση- και μέτρια αναλογία δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, σημειώνοντας πως οι πιστωτικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών, την αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στις κρατικές επιχειρήσεις.
«Αν και η Ρουμανία έχει σημειώσει ρεκόρ δημοσιονομικής εξυγίανσης, η πρόσφατη επεκτατική της στάση έχει διαβρώσει τα οφέλη της εξυγίανσης που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ταυτόχρονα, η μακροοικονομική πολιτική έχει οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των μισθών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», επισημαίνεται.
Επιπλέον, οι περιορισμένες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο και η θεσμική αναποτελεσματικότητα, εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Τα δημόσια οικονομικά της Ρουμανίας εξακολούθησαν να επιδεινώνονται το 2017, με τη Moody's να αναμένει συνέχιση της τάσης το 2018.
Ο οίκος κάνει λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ το 2017, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο έτος.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη συνέβαλε στην περαιτέρω -ελαφρά- μείωση του δείκτη χρέους το 2016, στο 37,6%, από το 38% περίπου το 2015.
Η Moody's αναμένει ο δείκτης να παραμείνει σχεδόν σταθερός την περίοδο 2017-2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης