Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Βόρεια Κορέα «φλερτάρει» με τη Ρωσία - Ποιος ο ρόλος του Πεκίνου

CNBC: Γιατί η Βόρεια Κορέα «φλερτάρει» με τη Ρωσία - Ποιος ο ρόλος του Πεκίνου
Τι κρύβει η σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας και Βορείου Κορέας
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ βαριές διεθνείς κυρώσεις, παρόλα αυτά το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ συνεχίζει τις δραστηριότητές τους και τις διεθνείς επιχειρήσεις του.
Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η οικονομία της Βόρειας Κορέας σημείωσε ανάπτυξη 3,9% το 2016, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1999.
Σύμφωνα με στοιχεία της Νότιας Κορέας, η Πιονγιάνγκ έχει συνεργαστεί με τουλάχιστον 80 χώρες τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το πώς κινείται η οικονομία της Βόρειας Κορέας το 2017, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να είναι όλο και πιο σκληρή για τη χώρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν περισσότερες κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Donald Trump έβαλε τη Βόρεια Κορέα και πάλι στον κατάλογο των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας.

Οι δεσμοί με την Κίνα

Όταν η Βόρεια Κορέα αντιμετώπιζε προβλήματα, οι ηγέτες του απομονωμένου κράτους στρέφοντας στους αιώνιους συμμάχους τους στο Πεκίνο για να λύσουν.
Ωστόσο αυτή η πολύχρονη σχέση δείχνει σημάδια φθοράς.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας με τη Δύση να χρεώνει στο Πεκίνο τη διαιώνιση του καθεστώτος της Πιονγκγιανγκ, ωστόσο πλέον πολλοί στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν αλλαγή στάσης από τον κινεζικό δράκο.



Ο Andrei Lankov, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ και ειδικός στις Κορεατικές Σπουδές, έγραψε υπάρχει μια "συνεχής αλλαγή στην πολιτική της Κίνας σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα".
Όπως ανέφερε η ισχυρή κινεζική υποστήριξη για "πιο σκληρή στάση" του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα ήταν μια ενέργεια που εξέπληξε πολλούς στρατηγικούς αναλυτές.




Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έστειλε ειδικούς απεσταλμένους στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2016.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να αισθάνεται τα αποτελέσματα από την αλλαγή στρατηγικής της Κίνας.



Η Κίνα δημοσίευσε στοιχεία τον Οκτώβριο του 2017, τα οποία δείχνουν ότι οι εξαγωγές καυσίμων προς τη Βόρεια Κορέα μειώθηκαν αισθητά το Σεπτέμβριο του 2017.
Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα μειώθηκαν κατά 71,6% από το 2016, ενώ οι εξαγωγές βενζίνης μειώθηκαν κατά 99,6%.



Ο άξονας της Ρωσίας

Δεδομένων των "παγωμένων" σχέσεων με το Πεκίνο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα ψάχνει νέους επιχειρηματικούς εταίρους.
Η Μόσχα έχει μακρά ιστορία με τη Βόρεια Κορέα - η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε σχεδόν το ήμισυ του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Κορέας για σχεδόν 30 χρόνια μέχρι να καταρρεύσει στη δεκαετία του 1990.
Η Ρωσία φαίνεται να αυξάνει και πάλι τη συνεργασία της με το καθεστώς της Πιονκγιανγκ.
Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σημαντική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας άρχισε να παρέχει υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο στη Βόρεια Κορέα.
Η συνεργασία αυτή έλαβε χώρα την περίοδο που οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χάκερ της Βόρειας Κορέας ανέφερε η The Washington Post.



Από τον Μάιο του 2017 μία νέα ναυτιλιακή γραμμή με φεριμπότ μεταφέρει περισσότερους από 200 επιβάτες, αλλά και 1.000 τόνους εμπορικού φορτίου έξι φορές τον μήνα από το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, ο επίσημος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας το 2016 διαμορφώθηκε μόλις στα 77 εκατ. δολάρια, από 113 εκατ. δολάρια το 2013.
Το ποσό αυτό απέχει κατά πολύ από αυτό που ο ρώσος υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε το 2015, τονίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου της με τη Βόρεια Κορέα στο 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.
Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν ότι οι παραδόσεις πετρελαίου της Ρωσίας προς τη Βόρειο Κορέα δεν εμφανίζονται στα επίσημα τελωνειακά στοιχεία, εκτιμώντας ότι οι πραγματικοί όγκοι του εμπορίου είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από ό,τι καταγράφεται.



Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017 έδειξαν ότι το εμπόριο της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα υπερδιπλασιάστηκε στα 31,4 εκατ. δολάρια.
Η υποστήριξη της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα εξυπηρετεί διάφορους στρατηγικούς σκοπούς, όπως η προβολή της εικόνας της Ρωσίας ως διεθνούς υπερδύναμης και η ενίσχυση της εικόνας της στο εσωτερικό.
Ο Benjamin Katzeff Silberstein, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που παρακολουθεί την οικονομία της Βόρειας Κορέας, δήλωσε στο CNBC μότι "στο τέλος της ημέρας είναι πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς κάνει η Βόρεια Κορέα με το εμπόριο και με ποιον".



"Το εμπόριο της Βόρειας Κορέας με άλλες χώρες εκτός από την Κίνα, υπό διάφορες μορφές, είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από ό,τι νομίζουμε.
Αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά τα προσεχή έτη ανάλογα με το πώς αναπτύσσεται το διεθνές περιβάλλον".

Παγκόσμια πελάτες για όπλα, σκλάβους και αγάλματα

Επισήμως, οι κορυφαίες εξαγωγές της Βόρειας Κορέας είναι ο άνθρακας και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αλλά οι επιχειρηματικές συναλλαγές της υπερβαίνουν τα προϊόντα αυτά και επεκτείνονται στις πωλήσεις όπλων και στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι της Βόρειας Κορέας απασχολούνται σε ξένες χώρες, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Κατάρ, η Αιθιοπία και η Πολωνία.



Το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ κερδίζει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 1,2 δισ. δολαρίων και 2,3 δισ. δολαρίων από το εργατικό δυναμικό των πολιτών του, που απασχολούνται κυρίως στον τομέα της δασοκομίας και των κατασκευών.
Για λόγους σύγκρισης, ο εγγεγραμμένος όγκος συναλλαγών της Βόρειας Κορέας ήταν το 2016 6,5 δισ. δολάρια.
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επίσης πωλήσεις όπλων ύψους 300 εκατ. δολαρίων το 2015, σύμφωνα με πηγές της Νότιας Κορέας, με μερικούς από τους πελάτες της να είναι η Συρία, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η Κούβα.
Παράλληλα η Πιονγκγιανγκ έχει επικερδείς εμπορικές σχέσεις με αρκετές αφρικανικές χώρες και η αξία των εμπορευμάτων της που διακινούνται σε όλη την Αφρική ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.
Ο ΟΗΕ διερευνά επτά αφρικανικές χώρες για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κυρώσεών του στη Βόρεια Κορέα, όπως η ανάθεση έργων κατασκευής και η αγορά όπλων.
Η βορειοκορεατική επιχείρηση Mansudae Overseas Projects βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας στην Αφρική.
Ορισμένα από τα έργα του περιλαμβάνουν εργασίες κατασκευής στη Ναμίμπια, καθώς και γιγαντιαία αγάλματα, κυρίως αφρικανών ηγετών.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης