Τελευταία Νέα
Διεθνή

Varadkar (Ιρλανδός πρωθυπουργός): Έτοιμοι για εκλογές εάν δεν τερματιστεί η κρίση

Varadkar (Ιρλανδός πρωθυπουργός): Έτοιμοι για εκλογές εάν δεν τερματιστεί η κρίση
Εάν δεν αποτραπεί η κρίση μέχρι την Τρίτη (28/11), θα προκηρύξουμε εκλογές για τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar
Δεν θα ζητήσει την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, όπως απαιτεί το κόμμα Fianna Fail, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα (24/11/2017) ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές αν το αίτημα αυτό δεν αποσυρθεί μέχρι την Τρίτη (28/11).
«Νομίζω ότι αν δεν λύσουμε το θέμα αυτό μέχρι την Τρίτη, τότε θα προχωρήσουν με την πρόταση μορφής (σε βάρος της αντιπροέδρου Frances Fitzerald) και, εφόσον η αντιπολίτευση συνασπιστεί για να την απομακρύνει, τότε θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εκλογές», δήλωσε ο Varadkar, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση «RTE».
Το Fianna Fail, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Varadkar, έχει προκαλέσει μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ιρλανδία, ζητώντας την αποπομπή της αντιπροέδρου με αφορμή τον τρόπο που εκείνη χειρίστηκε μια νομική υπόθεση που αφορά έναν αστυνομικό, καταμηνυτή ατασθαλιών, το 2015.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός είπε ότι δεν σκοπεύει να διαλύσει το κοινοβούλιο το σαββατοκύριακο και ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν από το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη η πρόταση μομφής.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν είναι να γίνουν εκλογές, καλύτερα να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα».Όπως μεταδίδει το Reuters, η απροσδόκητη πολιτική κρίση στο Δουβλίνο ξέσπασε τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία η Ιρλανδία έχει δικαίωμα βέτο- στην οποία αναμένεται να κριθεί εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και στις Βρυξέλλες για το Brexit.
Ένα από τα κεφάλαια στα οποία η ΕΕ αξιώνει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν δώσει το «πράσινο φως» για να περάσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση, είναι το ζήτημα των συνόρων της Βρετανίας με την Ιρλανδία και το μέλλον τους.
Στο πλαίσιο μιας διένεξης που κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα, το κόμμα Fianna Fail ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Frances Fitzerald στο κοινοβούλιο την Τρίτη εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε μια νομική υπόθεση, που αφορά έναν καταμηνυτή ατασθαλιών στην αστυνομία.
Αυτό θα τερματίσει τη συμφωνία τριετούς διάρκειας που είχε επιτρέψει στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael του Varadkar να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας πριν από 18 μήνες.
Το Fianna Fail είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα απέσυρε την απειλή του εάν η Fitzerald παραιτείτο, όμως τα μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας του Fine Gael ενέκριναν ομόφωνα ένα ψήφισμα υποστήριξης της αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια έκτακτη συνεδρίασή τους χθες το απόγευμα.
Η κίνηση του Fianna Fail ακολούθησε την παραδοχή της Fitzerald ότι είχε ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών το 2015, αλλά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία.
Το Fine Gael διαβεβαιώνει ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τήρησε την προσήκουσα διαδικασία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης