Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τιμή του καφέ έχει «παγώσει» - Οι πέντε αιτίες που δεν αφήνουν το εμπόρευμα να ανασάνει

Η τιμή του καφέ έχει «παγώσει» - Οι πέντε αιτίες που δεν αφήνουν το εμπόρευμα να ανασάνει
Ο καφές Arabica διαπραγματεύεται εντός περιορισμένης κλίμακας, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και το 2018
Ο καφές για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα απολαυστικό ρόφημα.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα εμπόρευμα το οποίο διαπραγματεύεται στις αγορές, διαθέτοντας δύο «ποικιλίες»: τον Arabica (καφές υψηλής ποιότητας) και τον λιγότερο ποιοτικό Robusta.
Οι traders αλλά και όλοι οι «παίκτες» της αγοράς καφέ προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 η τιμή του Arabica μοιάζει να έχει «παγώσει», καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1,25 και 1,35 δολαρίων ανά λίβρα.
Προκειμένου να δώσουν μία όσο το δυνατόν πιο ορθή απάντηση οι Financial Times σε ανάλυσή τους αναφέρουν τους πέντε βασικούς λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται το «πάγωμα» της τιμής του καφέ.

1. Οι καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία
 
Όσοι ποντάρουν υπέρ της πτώσης της τιμής του καφέ, έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η Βραζιλία θα έχει μεγάλη παραγωγή το 2018.
Αν και η ξηρασία που συνέβη στους κρίσιμους μήνες για τον καφέ οδήγησε σε ορισμένες ανησυχίες για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της παραγωγής, αυτό φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί.
Τα δένδρα καφέ έχουν ένα έτος που «ανθίζουν» σε ό,τι αφορά την παραγωγή και ένα έτος που αυτή μειώνεται αισθητά.
Το 2018 είναι έτος «άνθισης».
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή της χώρας θα είναι εντυπωσιακή με την ολλανδική Rabobank να έχει προβλέψει ότι θα φθάσει στα 549 εκατ. των 60 κιλών.
Η πρόβλεψη αφορά τη συγκομιδή τον Ιούνιο του 2018.
Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των παραγωγών στη Βραζιλία, ενώ οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα στο έδαφος στις περιοχές όπου καλλιεργείται ο robusta, στις αντίστοιχες του Arabica δεν υπάρχει κανένα.



2. Ισχυρό σορτάρισμα
 
Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού short θέσεων στο εμπόρευμα, σαφώς επηρεάζει αρνητικά την τιμή του.
Βέβαια το καθαρό short – δηλαδή η διαφορά μεταξύ short και long θέσεων – έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά οι short θέσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.
Οι short θέσεις φθάνουν τις 44.854 και αφορούν σχεδόν 13 εκατ. σακιά καφέ, δηλαδή όσο είναι οι ετήσιες εξαγωγές της Κολομβίας, δηλαδή του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως.



3. Εξαγωγές Βραζιλίας
 
Από την άλλη πλευρά όσοι είναι αισιόδοξοι στηρίζονται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές της Βραζιλίας έχουν υποχωρήσει.
Στο 10μηνο του 2017 οι εξαγωγές έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας.
Ως εκ τούτου εάν αυτή η πορεία συνεχιστεί τότε οι κερδοσκόποι θα σπεύσουν να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις τους.
Ταυτόχρονα οι χαμηλέ τιμές σημαίνει ότι αρκετοί καλλιεργητές έχουν προτιμήσει να μην πουλήσουν όλη την παραγωγή τους.
Σύμφωνα με τη Rabobank, η Βραζιλία εξήγαγε 25 εκατ. σακιά καφέ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, δηλαδή οι εξαγωγές της υποχώρησαν 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.


 
4. Αποθέματα
 
Η σταθεροποίηση στις τιμές του Arabica αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγείς του καφέ έχουν φροντίσει να διατηρήσουν υψηλά αποθέματα.
Τα αποθέματα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά έως τον Σεπτέμβριο 2017.
Όμως η πτώση στις εξαγωγές της Βραζιλίας αρχίζει να έχει επιπτώσεις. Τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν 5% από το ιστορικό υψηλό που είχαν αγγίξει τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της US Green Coffee Association.


 
5. Προμήθειες από άλλους παραγωγούς
 
Οι αναλυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παζλ, προκειμένου να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, καθώς το 2017 η παραγωγή από Ονδούρα και Ουγκάντα ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει, ειδικά για την Ονδούρα, εάν θα κατορθώσει και το 2018 να εμφανίσει ανάλογη πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης