Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WEF: Αυτοί οι 5 κλάδοι θα είναι οι πρώτοι που θα αναπτυχθούν στο διάστημα

WEF: Αυτοί οι 5 κλάδοι θα είναι οι πρώτοι που θα αναπτυχθούν στο διάστημα
Το διάστημα εξελίσσεται σε ένα πεδίο, όπου οι βιομηχανίες που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους εκεί
Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο - στις μεταφορές, την εξερεύνηση, την ενέργεια, την κατασκευή ή τη φιλοξενία - αναζητούν την επόμενη ευκαιρία ανάπτυξης, κι αυτό θα είναι το διάστημα, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Το διάστημα εξελίσσεται σε ένα πεδίο, όπου οι βιομηχανίες που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους εκεί.
Τι αποκαλούμε οικονομικό χώρο όπως το διάστημα, που δεν περιορίζεται σε έναν ενιαίο πλανήτη και δεν έχει πλέον φυσικά όρια;
Δεν μπορούμε να το ονομάσουμε βιομηχανία, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να αποκομίσουν έσοδα και κέρδη όχι μόνο από τη Γη, αλλά από τους αστεροειδείς κοντά στη Γη, τη Σελήνη και τον Άρη και πέραν αυτών.
Είναι απλώς ένα μέσο στο οποίο η ανθρωπότητα θα διεξάγει εμπόριο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους κλάδους της βιομηχανίας, που θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Ενέργεια

Εκτιμώμενη σε πάνω από 8,4 τρισ. δολάρια και αυξανόμενο με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,1%, η ενέργεια είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της Γης.
Οι άνθρωποι είναι καταναλωτές ενέργειας και σύντομα θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι στο διάστημα.
Ο Jeff Bezos, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, προβλέπει ότι «εκατομμύρια ανθρώπων θα ζουν και θα εργάζονται στο διάστημα» τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Bezos είναι τόσο σίγουρος για αυτό το αποτέλεσμα που επενδύει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στην εταιρεία διαστημικών μεταφορών του, Blue Origin.
Ένας πληθυσμός αυτού του μεγέθους που απαιτεί ενέργεια θα απαιτήσει τεράστια ποσά ενέργειας για να ζήσει, να εργαστεί και να μετακινείται.
Αυτή η ενέργεια θα προέλθει από την ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν συγκεντρωθεί στο διάστημα λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας φιλτραρίσματος και από χημικούς πυραύλους, που θα είναι ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς για το άμεσο μέλλον.
Τα πιο αποδοτικά χημικά προωθητικά πυραύλων αποτελούνται από κρυογονικό υγρό οξυγόνο συνδυασμένο με υγρό υδρογόνο ή μεθάνιο.
Αρχικά, το προωθητικό που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την οικονομία του χώρου θα ξεκινήσει από τη Γη, καθώς τόσο η United Launch Alliance (κοινή επιχείρηση των Lockheed Martin και Boeing) όσο και η SpaceX έχουν προτείνει να το κάνουν στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ πιο ελκυστικός τρόπος να εξαχθούν τα προωθητικά που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη σταθερή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα: η εξόρυξη.

Εξόρυξη

Η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια από εμπορική αξία άνω των 1,6 τρισ. δολαρίων το 2010, σε 714 δισ. δολάρια το 2016, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα μόλις μεταβληθεί ο "παγκόσμιος" ορισμός της εξόρυξης από την αναδυόμενη βιομηχανία διαστημικών πόρων.
Οι διαστημικοί πόροι μπορούν να εξαχθούν από τα ουράνια σώματα, κυρίως τα αστεροειδή και τη Σελήνη.
Η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση νωρίτερα το 2017, στην οποία υποστήριζε ότι η εξόρυξη αστεροειδών είναι πιο ρεαλιστική, με κόστος «συγκρίσιμο με τα παραδοσιακά ορυχεία».
Η έκθεση της Goldman σημείωσε επίσης ότι "ενώ το ψυχολογικό εμπόδιο για την εξόρυξη στους αστεροειδείς είναι υψηλό, τα πραγματικά οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια είναι πολύ χαμηλότερα".
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου πιστεύει τόσο έντονα σε αυτήν την αναδυόμενη βιομηχανία, ώστε δημιούργησε πρόσφατα την πρωτοβουλία Space Resoruces ύψους 227 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του Λουξεμβούργου ως ευρωπαϊκού κόμβου για διαστημικούς πόρους.
Σκοπός του είναι να συμβάλει στην ειρηνική εξερεύνηση και τη βιώσιμη χρήση των διαστημικών πόρων προς όφελος της ανθρωπότητας.
Οι δραστηριότητες εξόρυξης στο διάστημα, θα επικεντρωθούν αρχικά στο νερό και τα προερχόμενα από το νερό προωθητικά, για να επιτρέψουν την υποδομή εντός του διαστήματος.
Μόλις αυτή η προωθητική ουσία είναι άμεσα διαθέσιμη, οι εταιρείες θα αρχίσουν να προμηθεύονται δομικά μέταλλα για κατασκευαστικά έργα και τελικά πολύτιμα μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή στο διάστημα ή ενδεχομένως για επιστροφή τους στη Γη.

Μετακίνηση

Ο σημαντικότερος πόρος που θα εξορύσσεται από το διάστημα είναι το νερό.
Το νερό είναι κρίσιμο για όλες τις λειτουργίες υποστήριξης της ζωής στο διάστημα: διατροφή, υγιεινή και παραγωγή τροφίμων.
Το νερό μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική ασπίδα, από την επικίνδυνη ακτινοβολία που υπάρχει στο διάστημα.
Το νερό είναι επίσης η μόνη σημαντικότερη πρώτη ύλη για τα διυλιστήρια εντός του διαστήματος, τα οποία θα παράγουν προωθητικά πυραύλων προς πώληση στους παρόχους μεταφορών.
Η διάθεση των προωθητικών μετά την επιρροή της βαρύτητας της Γης, θα οδηγήσει στη δημιουργία της πρώτης διαστημικής λεωφόρου - μιας σειράς αποθηκών καυσίμων τοποθετημένων σε στρατηγικές θέσεις σε όλο το ηλιακό σύστημα.
Φανταστείτε τις δυνατότητες ανάπτυξης των βιομηχανιών ενέργειας, εξόρυξης και ραφιναρίσματος, μόλις απελευθερωθούν από τους περιορισμούς μιας οικονομίας που περιορίζεται μόνο στη Γη.
Οι εταιρίες διακίνησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, που θα καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα, είναι ήδη καλά εδραιωμένες και επικεφαλής είναι οι τιτάνες της βιομηχανίας: Jeff Bezos (Blue Origin), Elon Musk (SpaceX), Richard Branson (Virgin Galactic) και Tory Bruno (United Launch Alliance).
Η πόρτα είναι πλέον ανοιχτή σε επιχειρήσεις εξόρυξης εντός του διαστήματος όπως οι Planetary Resources (υποστηριζόμενες από τον βιομηχανικό κολοσσό Bechtel και την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου) για να κατακτήσουν αυτή την ολοένα και πιο σημαντική αγορά, παρέχοντας νερό και υδατικά προωθητικά στη βιομηχανία διαστημικών μεταφορών.

Κατασκευή

Σήμερα, η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευών ανταγωνίζεται την ενεργειακή βιομηχανία για τον τίτλο της μεγαλύτερης βιομηχανίας στον κόσμο, και αυτός ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί στο διάστημα.
Τα πρώτα συστήματα τροχιακών κατασκευών θα αναπτυχθούν πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Αυτά τα διαστημικά σκάφη θα είναι ικανά να συναρμολογήσουν μεγάλες κατασκευές σε τροχιά και να επισκευάσουν ή να ανεφοδιάσουν υπάρχοντες δορυφόρους.
Το μέλλον της κατασκευής στο διάστημα δεν θα είναι σαν αυτό στη Γη, αλλά θα είναι εξίσου πολύτιμο γιατί οι τεχνικές και οι προσφορές υπηρεσιών, θα ισχύουν σε ολόκληρη την αλυσίδα στο διάστημα.
Ένα διυλιστήριο προωθητικού μπορεί να συναρμολογηθεί σε τροχιά.
Τα ορυχεία των αστεροειδών μπορούν να επισκευαστούν αυτόνομα.
Οι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να μεγαλώσουν και να αναβαθμιστούν μαζικά, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σχεδόν κάθε έργου.

Διαμονή και ακίνητη περιουσία

Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να παίζουν στο διάστημα μόνο εάν έχουν καταφύγιο, από το σκληρό περιβάλλον του διαστήματος.
Σήμερα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει παρατεταμένη ανθρώπινη παρουσία για περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά και αυτό σύντομα θα αλλάξει.
Πολλές εμπορικές εταιρίες διαστημικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο της ξενοδοχειακής αλυσίδας Robert Bigelow, ανταγωνίζονται για προσοδοφόρες συμβάσεις, οι οποίες κυμαίνονται από την υποστήριξη αστροναυτών και τουριστών υψηλών εισοδημάτων έως τη μίσθωση χωροχρονικών χώρων για την κατασκευή και την έρευνα σε αναπτυξιακά προγράμματα. Αυτή η νέα βιομηχανία αναμένεται να παράξει 37 δισ. δολάρια μόνο την επόμενη δεκαετία.
Τα διαστημικά οικήματα θα εκτοξευθούν αρχικά από τη Γη, αλλά καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού πόρων θα επεκτείνεται και τα μέταλλα από τους αστεροειδείς και τη Σελήνη θα γίνονται διαθέσιμα, ο τομέας αυτός θα βασιστεί επίσης στους πόρους που προέρχονται από το διάστημα.
Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα συνδυάζουν μεταλλικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, με ρομποτικούς τροχιακούς στόλους συναρμολόγησης, καθώς θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας τροχιακών εγκαταστάσεων: ξενοδοχεία, εργοστάσια και μόνιμους οικισμούς που δεν θα περιορίζονται πλέον από το μέγεθος.

Οι πρώτες πόλεις στο διάστημα θα γίνουν πραγματικότητα, καθώς θα αναδύονται οι αγορές για ακίνητα σε τροχιά.
Ο χώρος θα γίνει οικονομικά προσιτός και κερδοφόρος για τους κατασκευαστές.
Η παγκόσμια οικονομία μας, περιορίζεται από το ίδιο το όνομά της.
Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία της Γης είναι μόνο η αρχή, η ιδέα της ανάπτυξης αλλάζει προοδευτικά.
Για τις βιομηχανίες που έχουν την πρόνοια να δουν το διάστημα όχι ως αυτόνομη βιομηχανία, αλλά ως το επόμενο μέσο για τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους, ο ουρανός δεν είναι το όριο.
Οι μόνοι περιορισμοί είναι εκείνοι που βάζουμε στον εαυτό μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης