Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πολίτες εντός Ευρωζώνης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους

Οι πολίτες εντός Ευρωζώνης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους
Οι ανέπαφες πληρωμές θα ανόιξουν το δρόμο για την κατάργηση των μετρητών στην Ευρωζώνη
Τα μετρητά εξακολουθούν να κυριαρχούν στις πληρωμές των καταναλωτών στην Ευρωζώνη, παρόλο που πολλές δυτικές οικονομίες κινούνται γρήγορα προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωζώνη είναι μία από τις πιο αργές οικονομίες μεταξύ των μεγάλων δυτικών οικονομιών, που εγκαταλείπει τα μετρητά.
Σχεδόν το 79% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης πραγματοποιήθηκε σε μετρητά το 2016, με το ποσοστό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, στο 80%, υπογραμμίζοντας τη γερμανική ανησυχία, για την απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει σταδιακά τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ένα πρώτο βήμα στην καρτάργηση των μετρητών.
Έχοντας ζήσει καταστροφικούς πολέμους και τον υπερπληθωρισμό, οι οικονομικά συντηρητικοί Γερμανοί στηρίζονται στα μετρητά και ακόμη και στην τράπεζά τους προτιμούν απλά προϊόντα εξοικονόμησης, ιδίως καταθέσεις μετρητών.
Αντίθετα, τα μετρητά χρησιμοποιούνται μόνο από περίπου 15% στη Σουηδία, με τα διαθέσιμα ρευστά να έχουν μειωθεί εδώ και χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Riksbank.
Οι Ολλανδοί και οι Εσθονοί χρησιμοποίησαν μετρητά λιγότερο στην Ευρωζώνη πέρυσι, με λιγότερες από τις μισές συναλλαγές να γίνονται με μετρητά.
Τα μετρητά είναι τόσο ζωτικής σημασίας στην Ευρωζώνη, ώστε ο μέσος καταναλωτής μεταφέρει 65 ευρώ στο πορτοφόλι του, με τους Γερμανούς να έχουν πάνω από 100 ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο, υπογραμμίζοντας μια πιθανή αλλαγή, η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι ανέπαφες πληρωμές μπορεί να αυξήσουν γρήγορα τον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σε τέτοιες πωλήσεις, οι καταναλωτές χτυπούν τις κάρτες ή τα τηλέφωνά τους σε ένα τερματικό σταθμό, ολοκληρώνοντας τις αγορές μικρής κλίμακας αμέσως, συχνά χωρίς να χρειάζεται να εισάγετε έναν κωδικό PIN.
"Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ταχύτητα με την οποία τέτοιες πληρωμές γίνονται σε ορισμένες χώρες, μπορεί να σημαίνει ότι μόλις οι κάρτες πληρωμών και τα POS τερματικά διαθέτουν τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών σε ευρύτερη κλίμακα, το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά" .
Ωστόσο, οι ανέπαφες πληρωμές αντιπροσώπευαν μόλις το 1% των πωλήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι πιθανό να είναι χρονοβόρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης