Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε «BB», από «BB+», η αξιολόγηση της Ν. Αφρικής - Σταθερό το outlook

tags :
S&P: Υποβαθμίζεται σε «BB», από «BB+», η αξιολόγηση της Ν. Αφρικής - Σταθερό το outlook
Η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τη Ν. Αφρική 
Σε «ΒΒ» -από «ΒΒ+»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Νοτίου Αφρικής ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής και των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Κατά τον οίκο, οι οικονομικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη διανομή -και όχι στην αύξηση- του εθνικού εισοδήματος.
Ως εκ τούτου, η οικονομία της Νοτίου Αφρικής έχει «φρενάρει» και η εξωτερική ανταγωνιστικότητα έχει διαβρωθεί.
Η S&P αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7% το 2017 και 1% το 2018.
Με τον πληθυσμό να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 1,6% ετησίως, το ποσοστό ανεργίας της Νοτίου Αφρικής αυξήθηκε σε περίπου 28% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται, με μέσο όρο -0,7% την περίοδο 2015-2018.
Ο οίκος προβλέπει το καθαρό δημόσιο χρέος να αυξηθεί σε περίπου 53% του ΑΕΠ το 2017.



Εχθές, η Fitch προχώρησε σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -σε «ΒΒ+»- για τη Νότια Αφρική, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) και σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Οι αξιολογήσεις της μεγαλύτερης αφρικανικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από ουκ ολίγα πολιτικά σκάνδαλα την τελευταία διετία -αναμειγνυόταν και ο νυν Πρόεδρος κ. Jacob Zuma-, αντικατοπτρίζουν την αναιμική ανάπτυξη, το επίπεδο του δημοσίου χρέους και τα επιδεινούμενα πρότυπα διακυβέρνησης.
Οι παραπάνω αδυναμίες αντισταθμίζονται από την ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους, τις «βαθιές» τοπικές κεφαλαιαγορές και την ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία που βοηθά στην απορρόφηση εξωτερικών κραδασμών.
Το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού για την περίοδο 2017-2018 προβλέπεται στο 4,3% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το αναμενόμενο (3,1%) στον προϋπολογισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση αναμένει το ακαθάριστο δημόσιο χρέος να ανέλθει στο 60,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2022, για να παραμείνει μετέπειτα σε ανοδική τάση.
Η Fitch κάνει λόγο για δείκτης χρέους της τάξεως του 59,2% του ΑΕΠ το 2019-2020, από 52,6% την περίοδο 2016-2017.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, έπειτα από ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του 2017, με μέτρια ανάκαμψη στο 1,6% και 2%, το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης