Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως η ήττα του ISIS μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του ISIS 2 ή της al-Qaeda 3

tags :
Πως η ήττα του ISIS μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του ISIS 2 ή της al-Qaeda 3
H ήττα του ISIS μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του ISIS 2 ή της al-Qaeda 3
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αποτελεί πλέον σκιά του πρώην εαυτού του, έχοντας χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη του αυτοανακηρυγμένου χαλιφάτου που κατείχε στη Συρία και το Ιράκ.
Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η μαχητική οργάνωση θα ανασυγκροτηθεί και θα επιστρέψει σε περίπτωση που η πολιτική και φυσική ανασυγκρότηση των δύο αυτών χωρών αποτύχει.
Φοβούμενοι μια πιθανή αναζωπύρωση του ISIS και τους στόχου του για τη δημιουργία θρησκευτικού κράτους, στρατηγικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκύψει ένα "ισλαμικό κράτος 2" ή μια "al-Qaeda 3".
"Το Ισλαμικό Κράτος είναι σχεδόν νικημένο, αλλά μια ριζοσπαστική ισλαμική εξέγερση θα παραμείνει τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, καθώς οι μαχητές θα στραφούν στην παραδοσιακή τρομοκρατία", δήλωσε στο CNBC ο Ayham Kamel, επικεφαλής του Eurasia Group.
Το ISIS πλέον δεν αποτελεί πλέον στρατηγική απειλή για την ακεραιότητα ούτε του Ιράκ ούτε της Συρίας, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα συμμαχιών με την Αλ Κάιντα στη Συρία (το μέτωπο της Nusra)" είπε.
"Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι με την απουσία ουσιαστικής βοήθειας ανοικοδόμησης των δύο πολύπαθων χωρών, η τρομοκρατία θα παραμείνει βασική πρόκληση.
Η βασική πρόκληση είναι ότι ο κόσμος εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε στρατιωτικά εργαλεία για να νικήσει ένα πρόβλημα που ξεπερνά μια ένοπλη σύγκρουση".
Το ISIS αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από σουνίτες μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά έχει προσελκύσει μαχητές από ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και την Ευρώπη.
Η προέλευσή της έγκειται στις περιφερειακές συγκρούσεις και την αστάθεια που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες, αλλά το ISIS πρωτοεμφανίστηκε το 2014, όταν ήταν σε θέση να καταλάβει εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.
Οι συριακές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και οι ομάδες ανταρτών, με τη βοήθεια διεθνών δυνάμεων, ιδίως στη Συρία, αγωνίστηκαν για να ανακτήσουν τα εδάφη που χάθηκαν από ISIS τα τελευταία χρόνια καθώς προσπαθούσε να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο, ένα κράτος που θα διέπεται από την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ.
Αντιμετωπίζοντας αεροπορικές επιδρομές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, τα οχυρά του ISIS επανακτήθηκαν σταθερά.
Επί του παρόντος, έχει λίγα μέτωπα αντίστασης, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι το ISIS είναι στα πρόθυρα της τελειωτικής  ήττας του.

Αναγέννηση

Οι ειδικοί προειδοποιούν τονίζοντας ότι το ISIS είναι απίθανο να εξαφανιστεί και προβλέπουν ότι θα ανασυγκροτηθεί και θα αναγεννηθεί.
Η Jane Marriott, διευθυντής της Κοινής Διεθνούς Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (JICTU), δήλωσε ότι, αν και η νίκη του ISIS ήταν "το σωστό πράγμα", δεν υπάρχουν "εύκολες λύσεις" στην επίλυση των βαθύτερων ζητημάτων στην περιοχή, όπως οι φυλετικές συγκρούσεις, οι οικονομικές δυσκολίες και οι θρησκευτικές αντιπαλότητες.
"Η νίκη του φυσικού χαλιφάτου, ώστε να μην υφίσταται πλέον ως κράτος είναι το σωστό πράγμα", είπε.
"Αλλά αν εμείς, η διεθνής κοινότητα, δεν λάβουμε σωστές την πολιτική, για την ανοικοδόμηση και την οικονομική βοήθεια των κρατών που έχουν πληγεί τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα ISIS 2 ή μια al-Qaeda 3".
Πολλές πόλεις στη Συρία και στο Ιράκ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων κατά του ISIS. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Human Rights Watch, εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν εκατομμύρια πολίτες έχουν γίνει πρόσφυγες λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα χρειάζεται πολλά χρόνια για να ανασυγκροτηθεί.
Εν τω μεταξύ, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Bashar al-Assad παραμένει στην εξουσία.
Ο Shiraz Maher, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι "το ISIS θα επιστρέψει με κάποια μορφή, πιστεύω, σε περιφερειακό επίπεδο".
"Θα υπάρξει μια εδαφική επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό" τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Maher είπε ότι το ISIS ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τα πολλαπλά χαρακτηριστικά του για να εξελιχθεί.
"Το ISIS είναι χαμαιλέοντας, είναι ικανό να παίρνει πολλαπλές μορφές ταυτόχρονα.
Είναι ένα κράτος διαμαρτυρίας, ήταν και παραμένει μια εξέγερση και υπήρξε και παραμένει τρομοκρατικό κίνημα με καταστροφικές συνέπειες ", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης