Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Castro συναντά τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας για να εκτονώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Ο Castro συναντά τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας για να εκτονώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο
Η Κούβα διατηρεί στενούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα από το 1960, αλλά αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα
Ο Κουβανός πρόεδρος Raul Castro συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ri Yong Ho την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, εν μέσω ελπίδων ότι θα μπορούσε να πείσει τη σύμμαχό του, για μην εμπλακεί σε σύρραξη με τις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου πίεση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα, για να σταματήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της.
Η Κούβα διατηρεί στενούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα από το 1960, αλλά αντιτίθεται στα πυρηνικά όπλα.
"Στην αδελφική συνάντηση, και οι δύο πλευρές σχολίασαν την ιστορική φιλία μεταξύ των δύο εθνών και μίλησαν για διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", δήλωσε η κουβανική κρατική τηλεόραση κατά τη μεσημεριανή της εκπομπή.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε συζητήσει πέρυσι με τον Castro, τη δυνατότητα να συνεργαστούν για να εξουδετερώσουν τις παγκόσμιες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.
"Ήταν θέμα συζήτησης όταν συνάντησα πέρυσι τον πρόεδρο Raul Castro.
Αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων όπου ο Καναδάς μπορεί, νομίζω, να διαδραματίσει έναν ρόλο τον οποίο οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην παίξουν αυτό το παρελθόν έτος".
Ο Καναδάς είχε συμφέρον να επιδιώξει λύσεις όχι μόνο λόγω της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και επειδή η πορεία πιθανών βόρειοκορεατικών πυραύλων θα περάσει από το έδαφός του, δήλωσε ο Trudeau.
Η Βόρεια Κορέα εργάζεται για την ανάπτυξη πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό, ικανών να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, με σκοπό να επιτύχουν αυτό που ο Ri Yong Ho χαρακτήρισε «μια πραγματική ισορροπία δυνάμεων με τις ΗΠΑ».
Ο Ri συναντήθηκε με τον Κουβανό ομόλογό του Bruno Rodriguez αυτή την εβδομάδα και οι υπουργοί καταδίκασαν τους "μονομερείς και αυθαίρετους καταλόγους" των ΗΠΑ που οδήγησαν σε "καταναγκαστικά μέτρα αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.
Οι υπουργοί ζήτησαν "σεβασμό στην κυριαρχία των λαών" και την "ειρηνική επίλυση των διαφορών", σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.
Ο πρόεδρος Donald Trump έχει ασκήσει πιέσεις στην Κούβα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, απορρίπτοντας την προεργασία που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Barack Obama, επιστρέφοντας στην εχθρική ρητορική του Ψυχρού Πολέμου.
Η Βόρεια Κορέα και η Κούβα είναι οι τελευταίες χώρες στον κόσμο που διατηρούν σοβιετικού τύπου στρατιωτικές κυβερνήσεις, αν και κάτω από τον Raul Castro, το έθνος της Καραϊβικής έχει κάνει μικρά βήματα προς έναν πιο κομψό κομμουνισμό σαν της Κίνας και του Βιετνάμ.
Ο Raul ανέλαβε την προεδρία το 2008 από τον αδελφό του και τον επαναστατικό ηγέτη Fidel Castro, ο οποίος πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2016.
Η Κούβα διατηρεί πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα, αλλά συναλλάσσεται κυρίως με τη Νότια Κορέα.
Πέρυσι, το εμπόριο με τη Νότια Κορέα ανήλθε στα 67 εκατομμύρια δολάρια και μόλις 9 εκατομμύρια με τη Βόρεια, όπως δήλωσε η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης