Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Φιάσκο» οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην δίκη της Χρυσής Αυγής

«Φιάσκο» οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην δίκη της Χρυσής Αυγής
Η ζώσα ακροαματική διαδικασία, με την υποβολή εκατοντάδων ερωτήσεων από την Έδρα και τους συνηγόρους, κατέστησε εμφανή την άγνοια στην οποία τελούσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Ποιος θα προστατεύσει την Δημοκρατία από τους προστατευόμενους μάρτυρες;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που εγείρεται μετά την εμπειρία της εξέτασης των «ανωνύμων» μαρτύρων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Πρόκειται για άτομα που κατέθεσαν από ειδικά διαμορφωμένο χώρο ευρισκόμενο στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ, χωρίς να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Το ειδικό μηχάνημα ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων της ΕΛΑΣ, μετέδιδε στην αίθουσα του δικαστηρίου μόνο την φωνή των μαρτύρων και αυτήν έντονα αλλοιωμένη ώστε να μην είναι εφικτό να αναγνωριστεί.   
Όλα αυτά βεβαίως ήταν ένα «θέατρο του παραλόγου», καθώς τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είχαν διαρρεύσει στον τύπο ήδη κατά το στάδιο της ανάκρισης.
Υποτίθεται ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρονταν με τα κωδικά τους ονόματα Α΄, Β΄ και Γ΄, υπήρξαν ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής και γνώριζαν εκ των έσω τα όσα λάμβαναν χώρα στο τρίτο πολιτικό κόμμα της χώρας.
Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ουσιαστική σχέση με το εθνικιστικό κόμμα, αλλά επρόκειτο για τυχοδιώκτες που πρόθυμα δέχθηκαν να επιτελέσουν τον ρόλο του μάρτυρα κατηγορίας, εκμεταλλευόμενοι την άνεση που τους παρείχε το καθεστώς ανωνυμίας.
Η ζώσα ακροαματική διαδικασία, με την υποβολή εκατοντάδων ερωτήσεων από την Έδρα και τους συνηγόρους, κατέστησε εμφανή την άγνοια στην οποία τελούσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες σχετικά με στοιχειώδη ζητήματα της λειτουργίας του Λαϊκού Συνδέσμου.
Παραδείγματος χάριν, ο Α΄ απάντησε ότι η-γνωστή σε όλους-εκδήλωση που διοργανώνει στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου η Χρυσή Αυγή για την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών, δεν γίνεται στις Θερμοπύλες, αλλά στην Σπάρτη και μάλιστα την περίοδο του χειμώνα!
Για τις περίφημες «εκπαιδεύσεις» είπε ότι γίνονταν στον στίβο μάχης του στρατοπέδου της Μαλακάσας, την στιγμή που το εν λόγω στρατόπεδο ανήκει στο Σώμα Υλικού Πολέμου και δεν διαθέτει καν στίβο μάχης!
Η Β΄, όταν της ζητήθηκε να περιγράψει τις προεκλογικές δραστηριότητες της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας την περίοδο που υποτίθεται ότι ήταν ενεργό μέλος αυτής (Μάιος-Ιούνιος 2012), απάντησε ότι δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές, ενώ αποκάλυψε ότι δεν έχει καν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή!
Επιπλέον, ενώ ισχυρίστηκε ότι είχε συνεχή παρουσία στην εκδήλωση (sic) του Μελιγαλά, δήλωσε αδυναμία να προσδιορίσει σε ανάμνηση ποιου ιστορικού γεγονότος γινόταν το σχετικό μνημόσυνο.
Ο Γ΄, κατέθεσε ότι στις 12 Μαΐου 2011 συμμετείχε σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών μαζί με τον Γεώργιο Γερμενή στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος Βουλευτής αποδεδειγμένα από τις 11 έως 15 Μαΐου βρίσκονταν στο Βέλγιο για συναυλίες (οι δικηγόροι του προσκόμισαν τα αεροπορικά εισιτήρια).
Επίσης, ο Γ΄ δήλωσε ότι από τον Μάιο του 2006 πήγαινε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους 48, την στιγμή που τα γραφεία αυτά άνοιξαν έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2007!
Είναι προφανές ότι ο νόμος περί προστασίας μαρτύρων, έτσι όπως είναι διατυπωμένος, επιτρέπει σε κάθε κακόβουλο να προσάψει ψευδείς κατηγορίες σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι καλούνται στην συνέχεια να αποδείξουν ότι «δεν είναι ελέφαντες».
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, κάποιοι προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τους Βουλευτές της, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Είτε λόγω χρόνιων οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω σοβαρών εμπλοκών με την ποινική δικαιοσύνη (ο Α΄ ήταν κατηγορούμενος για αποπλάνηση της ανήλικης κόρης του!), τα συγκεκριμένα άτομα τέθηκαν στην υπηρεσία της δικαστικής πλεκτάνης που έστησε η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, ως προστατευόμενοι μάρτυρες.
Για τον Γ΄ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι άτομο με διαγνωσμένη διπολική διαταραχή, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχε δώσει επώνυμα συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ισμήνη Νικολάου-Γκρίφιν του Pulitzer Center λέγοντας ότι είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ από την εφηβική του ηλικία!
 Όλα αυτά ενώ στο δικαστήριο δήλωνε ότι ήταν μέλος της ΧΑ από το 2006!
Η ακροαματική διαδικασία απέδειξε περίτρανα ότι το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια».
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες Α΄, Β΄ και Γ΄, δεν μπόρεσαν να υποδυθούν με επιτυχία τον ρόλο του δήθεν εκ των έσω πληροφοριοδότη.
Αντιθέτως, έγινε φανερό ότι ψευδόρκησαν κατ’ επανάληψιν, δικαιώνοντας όσους έλεγαν ότι το κατηγορητήριο σε βάρος της Χρυσής Αυγής θα καταπέσει πανηγυρικά στο ακροατήριο.
Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου συνεχίζεται η κατάθεση του μάρτυρα Δ΄  και αμέσως μετά το πέρας αυτής θα ξεκινήσει η κατάθεση του μάρτυρα με το κωδικό όνομα Ε΄.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης