Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κινητοποίησεις δρομολογεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης

Κινητοποίησεις δρομολογεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης
Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα στις 4/12
Κινητοποιήσεις σχεδιάζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΝ , με αφορμή την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της  ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από τους θεσμούς εντός της επόμενης εβδομάδας.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 4 Δεκεμβρίου (ημέρα εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Φλώρινα και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο και στη Μεγαλόπολη.
Η κορύφωση των κινητοποιήσεων, κατά τον ίδιο,  τοποθετείται όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την πώληση των μονάδων.
Η συμφωνία για την πώληση 4 μονάδων της ΔΕΗ, όπως έχει γίνει γνωστό, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δοκιμής αγοράς (market test) για την πώληση της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Φλώρινας και της άδειας για κατασκευή δεύτερης, αλλά και δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν.
Το market test θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο και στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Τη διαφωνία της με την πώληση των μονάδων εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ, η οποία θεωρεί απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, εκφράζει αμφιβολίες για την ευόδωση του market test , ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν πιέσεις για προσθήκη και υδροηλεκτρικών στις υπό πώληση μονάδες, αν και αυτό το έχει αποκλείσει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των ζητημάτων που αναμένεται να ξεκαθαριστούν σε σχέση με την πώληση των μονάδων, είναι τα εργασιακά, με τη ΓΕΝΟΠ να θεωρεί την πενταετή προστασία των θέσεων εργασίας ως μίνιμουμ, αλλά και να θέτει το ερώτημα για το πώς θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης που θα μεταφερθούν στις ιδιωτικές μονάδες και θα διαχωριστούν από εκείνους που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τριετούς διάρκειας, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές προβλέψεις και στη νέα Σύμβαση.
Επιπλέον, στα ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι και το αν θα επιτραπεί  η αύξηση των ωρών λειτουργίας των σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς από 17.500 σε 32.000 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης