Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

X.A: 'Εφτιαξαν κλίμα δίνοντας εναύσματα για έντονες “συγκινήσεις

X.A: 'Εφτιαξαν κλίμα δίνοντας εναύσματα για έντονες “συγκινήσεις
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε αξιόλογα σημεία ζωής την εβδομάδα που πέρασε

X.A: 'Εφτιαξαν κλίμα δίνοντας εναύσματα για έντονες “συγκινήσεις


Με την Εγχώρια Αγορά να βρίσκει κάποιο ανοδικό ρυθμό και τις Ξένες Αγορές σε φάση διακοπών, το επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε αξιόλογα σημεία ζωής την εβδομάδα που πέρασε. Η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας, τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των Τραπεζών, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και κάποια καλά αποτελέσματα εννεαμήνου, έφτιαξαν κλίμα δίνοντας, κατά περίπτωση, εναύσματα για έντονες “συγκινήσεις”.

Μετά από αρκετές εβδομάδες αδράνειας, υπήρξε περισσότερο περιεχόμενο προς αξιολόγηση, ξεφεύγοντας από την κλασική ομάδα των μετοχών που δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, Θεσμικά κεφάλαια, εμπλουτίζοντας το εύρος συμμετοχής. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, πλέον, σε μια εβδομάδα που, παρά τα κλισέ, δεν μπορεί παρά να είναι κρίσιμη αφού αποφάσεις, γεγονότα και τεχνικά διαγράμματα φαίνεται να εξέρχονται από την φάση αναμονής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρήκε πάτημα στην περιοχή των 700 μονάδων(17/11) από την οποία διένυσε μια αξιόλογη αντίδραση 30 περίπου μονάδων. Στις 700 μονάδες οι ταλαντωτές “τίμησαν” τις υποτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης, δίνοντας μια προσεκτική αντίδραση χαμηλού, σχετικά, τζίρου, η οποία θα κριθεί άμεσα, καθώς από τις 730 και τις 740 μονάδες διέρχονται οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης, δίνει ένα μικρό ανοδικό περιθώριο έως τις 770 μονάδες, όπου έχει πλέον παγιωθεί σαν επίπεδο αντίστασης, μετά τις τρεις πρόσφατες αποτυχημένες απόπειρες διαφυγής.

Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί ίσως την “μητέρα όλων των μαχών”της φετινής χρονιάς:

Αν οι αγοραστές κερδίσουν αυτό το γύρο, έχουν αξιόλογες πιθανότητες να ξαναδούν επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες, ίσως και μέσα στο Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι 700 μονάδες μάλλον θα ξαναδοκιμαστούν, ακολουθώντας το αργό πλάγιο μοτίβο που είναι σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο και μετά.

Τα ραντεβού με τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (SSM – Single Supervisory Mechanism) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας. Τα πρώτα δύο “ακούσματα” από τις τηλεδιασκέψεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, σε ότι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους δεν ήταν αρνητικά, καθώς και οι δύο Τράπεζες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, σε σχέση και με τους νέους στόχους.

Την Πέμπτη, ως είθισται, πριν από Eurogroup αναμένεται συνάντηση εργασίας (EWG) για την εξέταση της λίστας των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης η 27η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία υψηλού ειδικού βάρους για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνέλευση των συμβολαιογράφων που θα αποφασίσει, εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Η κρισιμότητα της απόφασης συνδέεται με το γεγονός ότι, πλέον, το χρονικό ορόσημο της έναρξης των πλειστηριασμών που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς (29/11) έχει έρθει πολύ κοντά, απειλώντας με νέα καθυστέρηση την έναρξη της διαδικασίας, φορτίζοντας αρνητικά την ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την φημολογία που αφορά την επάρκεια των προβλέψεων του Τραπεζικού κλάδου.

H ATZENTA: Τελειώνει ο Νοέμβριος την ερχόμενη εβδομάδα και μαζί και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια(ΕΧΑΕ) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα το απόγευμα της Δευτέρας στις 27 Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα είναι η σειρά της Lamda με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για την πορεία της Αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Την Πέμπτη 30/11 μετά την λήξη της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Folli – Follie. Στο “καμπανάκι” της συνεδρίασης της Πέμπτης, θα λάβουν χώρα και οι εξαμηνιαίες αλλαγές του MSCI, με μοναδική αλλαγή την προσθήκη του Σαράντη στον MSCI Small Cap.

Στις 28 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 29 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου, περιορίζοντας τις ‘κουρεμένες’ σειρές από το PSI που βρίσκονται σε κυκλοφορία σε πέντε. Τέλος, την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στοιχεία για τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις του Οκτωβρίου.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης