Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα «παιχνίδια» της Frigoglass στο ταμπλό του ΧΑ και οι ζημιές ύψους 270 εκατ. ευρώ στην εξαετία

tags :
Τα «παιχνίδια» της Frigoglass στο ταμπλό του ΧΑ και οι ζημιές ύψους 270 εκατ. ευρώ στην εξαετία
Η αρνητική καθαρή θέση δεν περιλαμβάνει την ενίσχυση λόγω μετατροπής ομολογιών σε μετοχές και αύξησης κεφαλαίου με μετρητά
Τέσσερα limit down και δύο limit up μετράει η Frigoglass στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις με τη μετοχή να μοιάζει με ασανσέρ μετά το «τύπωμα» των νέων μετοχών λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η μετοχή τους τελευταίους μήνες βρίσκεται ψηλά στην γενικότερα φτωχή επιχειρηματική ειδησεογραφία, λόγω ενός εξαιρετικά πολύπλοκου πλάνου αναδιάρθρωσης, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις.
Η εισηγμένη δημοσίευσε για ένα ακόμη τρίμηνο μεγάλες ζημιές, οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στα 270,3 εκατ. ευρώ στις τελευταίες έξι σχεδόν χρήσεις (μένουν τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου 2017).
Πιο αναλυτικά το 2012, όπου ξεκίνησε η κατηφορική πορεία, εμφάνισε ζημιές 14,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το 2011 είχε κέρδη 20 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 136,5 εκατ. ευρώ.
Το 2013 είχε ζημιές 30,2 εκατ. ευρώ, το 2014 ζημιές 56,5 εκατ. ευρώ, το 2015 ζημιές ύψους 62 εκατ. ευρώ και το 2016 ζημιές 57,7 εκατ. ευρώ.
Στο φετινό εννεάμηνο του 2017 οι ζημιές ανέρχονται στα 48,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 224,5 εκατ. ευρώ (καθαρή θέση μετόχων εταιρείας) ή 186 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των μετόχων μειοψηφίας.
Σήμερα μετά την αναδιάρθρωση ο καθαρός δανεισμός σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία έχει υποχωρήσει στα 280 εκατ. ευρώ και το όφελος από τη μείωση του κόστους σε τόκους ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ (πλην των νέων κεφαλαίων) αλλά οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη εικόνα για το ύψος της καθαρής θέσης.
Σημειώνεται πως στις 19 Οκτωβρίου η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως συγκέντρωσε 63,4 εκατ. ευρώ κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου (οι μετοχές μπήκαν στο ταμπλό στις 30/11), ενώ περίπου 60 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές.
Οι μετοχές από τη μετατροπή ομολογιών εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στις 16 Νοεμβρίου.
Επομένως 123 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Μόλις μπήκαν οι μετοχές, ο τίτλος κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα limit down με τα δύο τελευταία να συνοδεύονται από υψηλό όγκο.
Μετά ακολούθησε μία συνεδρίαση με μεγάλο επίσης όγκο και μικρή άνοδο και στη συνέχεια δύο limit up.
Το πρώτο ήταν με ελάχιστο όγκο και το δεύτερο με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και άλλα τόσα ανεκτέλεστα στην πλευρά των αγοραστών.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό που συζητιέται στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι το ακριβές ύψος της καθαρής θέσης μετά την αύξηση με μετρητά και την μετατροπή ομολογιών σε μετοχές.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως θα υπάρξει βελτίωση κατά 123 εκατ. ευρώ αλλά δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξει πρόσθετη ωφέλεια όπως για παράδειγμα έχει γίνει σε άλλες εταιρείες που ρύθμισαν δάνεια με μείωση τόκων και φυσικά δεν ξέρουν τι αποτελέσματα θα έχει η εταιρεία στο τέταρτο τρίμηνο.
Εκτιμούν πάντως πως θα είναι πάλι αρνητική η καθαρή θέση και μάλιστα κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ και αν δεν βγουν σύντομα κέρδη η όποια ωφέλεια θα είναι πρόσκαιρη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.banklngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης