Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διατηρεί την έκπτωση συνέπειας του 15% η ΔΕΗ – Γιατί αντιδρούν στο μέτρο οι ιδιώτες προμηθευτές

tags :
Διατηρεί την έκπτωση συνέπειας του 15% η ΔΕΗ – Γιατί αντιδρούν στο μέτρο οι ιδιώτες προμηθευτές
Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες περί καταγγελίας σε βάρος της ΔΕΗ για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού
Αποφασισμένος να διατηρήσει την έκπτωση του 15% στους λογαριασμούς ρεύματος των συνεπών καταναλωτών είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές για κατάργησή της.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του ο κ. Παναγιωτάκης, η παροχή έκπτωσης στους καλοπληρωτές είναι το τελευταίο μέτρο που θα καταργήσει, καθώς βρίσκεται στον πυρήνα της πελατοκεντρικής εμπορικής πολιτικής που προσπαθεί να διαμορφώσει η ΔΕΗ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των υψηλότατων ληξιπρόθεσμων οφειλών και της υποχρεωτικής απώλειας του 50% από το μερίδιο της στη λιανική αγορά ρεύματος.
Η έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 2016 ως μέτρο για την ανάσχεση της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, ενώ παράλληλα λειτούργησε ανασταλτικά στη διαρροή συνεπών πελατών προς τον ανταγωνισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκπτωση της ΔΕΗ πίεσε προς τα κάτω και τα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει στα πακέτα των προσφορών τους αντίστοιχες εκπτώσεις.

Αντίθετοι οι εναλλακτικοί πάροχοι

Ωστόσο, το μέτρο προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της αγοράς και χαρακτηρίστηκε ως μια ακόμη επιθετική κίνηση από τη ΔΕΗ προκειμένου να αποτρέψει τον ανταγωνισμό.
Οι αντιδράσεις εντάθηκαν μετά την πρόσφατη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία η τιμή έκλεισε στα 45 ευρώ ανά MWh, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των ιδιωτικών εταιριών να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.
Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι η έκπτωση συνέπειας λειτουργεί ανασταλτικά στην επίτευξη του μνημονιακού στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της λιανικής αγοράς έως το 2020.
Πάντως και από την πλευρά της ΡΑΕ η έκπτωση συνέπειας αντιμετωπίζεται ως δείγμα του τρόπου με τον οποίο ο ανταγωνισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω προς όφελος των καταναλωτών.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες περί καταγγελίας σε βάρος της ΔΕΗ για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού λόγω της παροχής της έκπτωσης 15% δεν επιβεβαιώνονται.
Υπάρχουν μάλιστα και δεσμευτικοί στόχοι, σύμφωνα με τους οποίους το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να πέσει μέχρι το 2020 κάτω από το 50%, από 83% που είναι σήμερα.
Οι εταιρείες εξασφάλισαν με αυτόν τον τρόπο ρεύμα για να καλύψουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την υπάρχουσα πελατεία τους, ωστόσο τα περιθώρια πλέον για να δώσουν στον καταναλωτή καλύτερες τιμές από εκείνες της ΔΕΗ και να καταφέρουν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στένεψαν απελπιστικά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης