Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η «σκληρή» απάντηση της Αιγύπτου στις τρομοκρατικές επιθέσεις δε λειτουργεί ποτέ

Guardian: Η «σκληρή» απάντηση της Αιγύπτου στις τρομοκρατικές επιθέσεις δε λειτουργεί ποτέ
Η πρόσφατη ιστορία της Αιγύπτου δείχνει ότι οι αδιάκριτες στρατιωτικές αντιδράσεις στην τρομοκρατία το μόνο που κάνουν είναι να κλιμακώνουν την κατάσταση
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah al-Sisi, καλλιεργεί μία εικόνα ενός σκληρού ανθρώπου, με την απάντησή του στη φρικαλεότητα της Παρασκευής στο τζαμί στο βόρειο Σινά να είναι απόλυτα προβλέψιμη.
Λίγες ώρες μετά το θάνατο 300 προσκυνητών από ενόπλους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ο Sisi έστειλε κύματα πολεμικών αεροπλάνων για να απαιτήσει εκδίκηση, με τον στρατό αργότερα να δηλώνει ότι «οι αεροπορικές δυνάμεις εξάλειψαν ορισμένα φυλάκια που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες».
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο.
Εάν ο Sisi και οι στρατηγοί του γνώριαν τη θέση τέτοιων φυλακίων, γιατί αυτά δεν είχαν ήδη καταστραφεί;
Είναι πιθανό οι στόχοι να έχουν επιλεγεί τυχαία και ακόμα περισσότερες αθώες ζωές να έχουν χαθεί, την ίδια στιγμή που αυτό μπορεί να επιδεινώσει το μακροχρόνιο πρόβληαμ της Αιγύπτου με τους ισλαμιστές αντάρτες.
Μιλώντας ενώπιον του έθνους μετά την επίθεση στο τζαμί, ο Sisi επανήλθε στη μοναδική γλώσσα που γνωρίζει, λέγοντας ότι «η αστυνομία και ο στρατός θα εκδικηθούν τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, για να προσθέσει ότι «θα απαντήσουμε με ωμή βία».
Οι αιγύπτιοι ηγέτες πριν από αυτόν, και κυρίως ο Hosni Mubarak, προσπάθησαν όλοι να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, αλλά απέτυχαν, όπως το ίδιο και συμβεί και στην περίπτωση του Sisi.
Οι τεράστιες αδιοίκητες εκτάσεις στην βόρεια επαρχία Σινά έχουν γίνει ένας νέος τόπος μαχητικής δραστηριότητας, με την περιοχή να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2014, όταν οι αντάρτες σκότωσαν 30 στρατιώτες, ενώ το 2015, καταρρίφθηκε ένα ρωσικό επιβατικό αεορσκάφος το οποίο μετέφερε συνολικά 224 άτομα.
Η φρικαλεότητα της Παρασκευής, όπως και η επίθεση στο αεροπλάνο, προέρχεται από την ομάδα Γουϊλαγιάτ Αλ Σινάι, η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και έχει επιτεθεί παλαιότερα σε εκκλησίες κοπτών στο Κάιρο και την Αλεξάνδρια, αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποι ανάληψη ευθύνης.
Οι τακτικές «σιδερένιας γροθιάς» του Sisi αποδείχθηκαν μάταιες, καθώς το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να ενισχύεται στην περιοχή καθώς η τρομοκρατική οργάνωση υποβαθμίζεται σε Ιράκ και Συρίας, με το βόρειο Σινά να ενδέχεται να μετατραπεί σε προορισμός επιλογής των εκτοπισμένων τζιχαντιστών.
Η μακρά πείρα έχει δείξει ότι περισσότεροι θάνατοι, καταστολές και δικτατορική κυριαρχία δεν αποτελούν απάντηση για την Αίγυπτο, πολύ περισσότερο μάλιστα σε σχέση με άλλες χώρες μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.
Μέχρις ότου το κράτος να απορρίψει τη συστηματική βία ως μορφή πολιτικής, η βία των μη κρατικών φορέων θα επιμένει και να αναπτύσσεται, γεγονός που θα αποτελεί ένα σκληρό μάθημα για έναν σκληρό άνθρωπος όπως είναι ο Sisi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης