Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμβούλιο EE: Η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία να ζητάει από τις τράπεζες νέες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια

Συμβούλιο EE: Η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία να ζητάει από τις τράπεζες νέες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια
Ακόμα ένα χτύπημα δέχθηκαν οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η ΕΚΤ δεν έχει καμία δικαιοδοσία ώστε να ζητάει από τις τράπεζες να κάνουν μεγαλύτερες προβλέψεις για καλύψουν τα κόκκινα δάνεια, αναφέρει σε γνωμοδότηση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προκειμένου να προλάβει την αύξηση των κόκκινων δανείων, η ΕΚΤ θέλει να εφαρμόσει νέες οδηγίες μεταξύ των οποίων και η προθεσμία δύο ετών ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για κάθε νέο μη-ασφαλισμένο κόκκινο δάνειο.
Το προσχέδιο έχει διατεθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα και δεχθεί επικρίσεις από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τώρα κι από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το μη δεσμευτικό έγγραφο του Συμβουλίου αναφέρει ότι ο νόμος που διέπει τις εποπτικές εξουσίες της ΕΚΤ έναντι των τραπεζών της ευρωζώνης «δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να υιοθετήσει μέσα μη δεσμευτικού δικαίου, όπως το προσχέδιο προσθήκης στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα «που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών με κριτήρια ελάχιστης πρόβλεψης που δεν αποτελούν ή δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο εναρμόνισης από τον νομοθέτη της ΕΕ» επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.
Το έγγραφο θα συζητηθεί από τους οικονομικούς εκπροσώπους των κρατών μελών την Τρίτη (28/11/2017), όταν θα συναντηθούν για την προετοιμασία της μηνιαίας συγκέντρωσης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ ακολουθούν συνήθως νομικές απόψεις, παρόλο που οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές», δήλωσε ένας υπάλληλος στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης