Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κόντρα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και EKT για τα NPLs

tags :
FT: Κόντρα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και EKT για τα NPLs
Σκληρή κόντρα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και EKT για τα NPLs
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις προτάσεις της ΕΚΤ για την επίλυση των προβληματικών δανείων (NPLs) των τραπεζών της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι τα σχέδιά της ΕΚΤ να απαιτήσει από τις τράπεζες να κρατούν περισσότερα μετρητά έναντι των NPLs υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες που αυτή έχει..
Η ΕΚΤ και οι πολιτικοί βρίσκονται σε κόντρα για το εάν μια δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες γνωστοποίησε νωρίτερα μέσα στο 2017, υπερβαίνει την εντολή της.
Η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να κάνει πολύ περισσότερα προκειμένου να αναγκάσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των NPLs και οι προτεινόμενες αλλαγές, εάν περάσουν, θα καθιστούν πολύ πιο δαπανηρή τη διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες.
Οι προτάσεις απαιτούν από τις τράπεζες να κρατούν κεφάλαια για σε ολόκληρο το ακάλυπτο τμήμα οποιουδήποτε νέου μη εξυπηρετούμενου δανείου για χρονική περίοδο δύο ετών από την καθυστέρηση του δανείου.
Το σύνολο του δανείου θα πρέπει να είναι πλήρως εξασφαλισμένο εντός διάστημα επτά ετών.
Το μέτρο αυτό δε θα εφαρμοστεί για τα NPLs αξίας 1 τρισ. ευρώ που κατέχουν τώρα οι τράπεζες της ευρωζώνης.
Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αναφέρει ότι η ΕΚΤ ως τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης, δεν μπορεί να λάβει μέτρα "που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών με κριτήρια ελάχιστης συμμόρφωσης, τα οποία δεν αποτελούν, νομοθέτημα της ΕΕ ", σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.
Οι νομοθέτες, ιδίως εκείνοι από την Ιταλία, ισχυρίζονται ότι οι ισχύοντες κανόνες υπερβαίνουν την εντολή της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ορίζει κανόνες που θα εφαρμόζονται αυτομάτως σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά ο επιβλέπων (ΕΚΤ) μπορεί να καθορίζει τις απαιτήσεις για μεμονωμένες τράπεζες κατά περίπτωση.
Η Daniele Nouy, η κορυφαία τραπεζική επόπτρια της ευρωζώνης, αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει τις αποκαλούμενες εξουσίες του Πυλώνα 1 που σημαίνει να θέτει αυτόματα κανόνες σε όλες τις τράπεζες.
Ωστόσο, η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι προτάσεις μπορούν να ξαναγραφτούν έτσι ώστε να είναι σαφές ότι εμπίπτουν στο πεδίο των εξουσιών του Πυλώνα 2 και οι οποίες θα επιτρέπουν στους εποπτικούς φορείς να καθορίζουν τους κανόνες κατά περίπτωση.
Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης