Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την Παρασκευή 1/12 η συμφωνία με τους θεσμούς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Έως 4/12 η Staff Level Agreement

Την Παρασκευή 1/12 η συμφωνία με τους θεσμούς για τους λιγνίτες της ΔΕΗ -  Έως 4/12 η Staff Level Agreement
Τον δρόμο για την επίτευξη Staff Level Agreement έως το Σαββατοκύριακο ανοίγει η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής τους από κάθε είδους πλειστηριασμό
(upd) Συμφωνία με την DG Comp μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και αμέσως μετά έναρξη της διαδικασίας του ίδιου του market test με ευθύνη της ίδιας της DG Comp ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Σταθάκης εξερχόμενος πριν από λίγο από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για τα ενεργειακά, στα οποία παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με τον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων με βασικότερο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.
«Υπήρξε πρόοδος» σημείωσε ο υπουργός αλλά «τα θέματα θα κλείσουν στην επόμενη συνάντηση την Παρασκευή».
Σχετικά με την πραγματοποίηση του market test, αυτό θα πραγματοπoιηθεί τελικά εντός του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του worldenergynews.gr
Σε ότι αφορά τα «αντισταθμιστικά» που πρότεινε η κυβέρνηση, σε ότι αφορά την παράταση ζωής του Αμυνταίου και το θέμα των ΝΟΜΕ παραμένουν ανοιχτά.
Για τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, ο υπουργός επιβεβαίωσε το σημερινό ρεπορτάζ του worldenergynews.gr, περί πρότασης εξαγοράς του μεριδίου της SHELL στην ΕΠΑ Αττικής και πλήρη απόσυρση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.
Η πρόταση τέθηκε στην συζήτηση και είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή.
Τέλος, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί έθεσαν θέμα κατάργησης του τέλους προμηθευτή.

Συνάντηση Σταθάκη με ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ περίπου στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Ενέργειας πρόκειται να συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να το ενημερώσει για την επικείμενη συμφωνία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, τον δρόμο για την επίτευξη επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) έως το Σαββατοκύριακο, παρά τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, ανοίγει η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής τους από κάθε είδους πλειστηριασμό έως το τέλος του 2017.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν χθες ότι «εφόσον τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, υπάρχει περιθώριο για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην αντίθετη περίπτωση δεν κλείνει το SLA».
Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής από πλειστηριασμούς, διευκολύνει την κατάσταση.
Τα θέματα του τομέα της ενέργειας συζητώνται αυτήν την ώρα μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς η πρώτη οργανωτική συνάντηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των επόμενων επαφών, διήρκεσε μόλις 40 λεπτά της ώρας.
Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές).
Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.
Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης είναι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Η συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, δημιουργεί προσδοκίες για υπέρβαση ενός μεγάλου σκοπέλου με τους δανειστές ακόμα και εάν ξυπνήσει αντιδράσεις από, συνδικαλιστές, τοπικούς παράγοντες και βουλευτές.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα είναι εντατικές και πολύωρες το επόμενο διάστημα με το βαρύ πρόγραμμα των επαφών να ξεκινά από την Πέμπτη και να κορυφώνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews.gr».
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε πιθανότατα οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δεχθεί τη συμφωνία για αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται πλειοψηφία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων.
Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συμφωνηθούν τα νέα «ψαλίδια» στα οικογενειακά επιδόματα.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα (αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.λπ.)  πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ρυθμιστούν γρήγορα και χωρίς προβλήματα.
Παρ’ ότι από τα 101 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, μόλις το 30% έχει υλοποιηθεί στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και  των δανειστών επικρατεί αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτή έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκέμβρη, προκειμένου έως τις 22 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των δράσεων, να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 5,5 δις ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 00:04, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης