Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2017 της Πειραιώς: Βελτίωση NPEs, εξυγίανση αλλά το coverage ratio 46%

Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2017 της Πειραιώς: Βελτίωση NPEs, εξυγίανση αλλά το coverage ratio 46%
Η Πειραιώς πάντως βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης δανειακών χαρτοφυλακίων και ισολογισμού.
Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2017 της τράπεζας Πειραιώς;
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι παρουσιάζεται μια οριζόντια βελτίωση σε πολλούς τομείς, μείωση NPEs, έπιασε τον στόχο 9μήνο στα 32 δισεκ, βελτίωση ρευστότητας και διατήρηση αξιόλογης κεφαλαιακής επάρκειας.
Όμως αναλύοντας τις επιδόσεις της Πειραιώς και προσπερνώντας την οριακή ζημία -19 εκατ που αποτελεί δευτερεύον ζήτημα εξάγονται ορισμένα ενδιαφέροντα – πρώτα – συμπεράσματα.
1)Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς προσπαθεί να παρουσιάσει βελτιωμένα αποτελέσματα με βάση τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα.
2)Τα NPEs και NPLs μπορεί ο στόχος να επιτεύχθηκε στο 9μηνο ήταν στα 32,2 δισεκ. στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και έφθασε στα 32 δισεκ. αλλά το coverage ratio οριακά βελτιώθηκε στο 45,8%.
3)Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 45,8% στα στεγαστικά 28%, στα επιχειρηματικά 48% και στα καταναλωτικά 64%.
4)Με βάση την δομή των NPEs στα 33,8 δισεκ. τα 24 δισεκ. είναι επιχειρηματικά, 6,4 δισεκ. στεγαστικά και 3,4 δισεκ. καταναλωτικά.
5)Η Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει 2 δισεκ. NPEs προσεχώς εξέλιξη που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερα την συνολική εικόνα της τράπεζας.
6)Τα κεφάλαια της Πειραιώς με όρους core tier 1 διαμορφώνονται στα 8,6 δισεκ. ή 16,6% με το DTA δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογία στα 5,339 δισεκ. ευρώ.
7)Με βάση την διάρθρωση της Πειραιώς την τράπεζα κύριων δραστηριοτήτων και την PLU με τον βασικό όγκο των προβληματικών δανείων η καλή Πειραιώς είχε κέρδη 311 εκατ και η κακή Πειραιώς ζημία 330 εκατ ευρώ.
8)Με όρους αποτελεσμάτων από την Ελλάδα εμφάνισε ζημία 9 εκατ και από το εξωτερικό ζημία 10 εκατ ευρώ που αποδίδονται περισσότερο στις πωλήσεις assets που είχαν προηγηθεί.
9)Ως προς την ρευστότητα η βελτίωση των καταθέσεων για την τράπεζα Πειραιώς ήταν σημαντικό βήμα όπως επίσης και η μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα στα 10 δισεκ. εκ των οποίων 5,9 δισεκ. ELA και 4 δισεκ. από την ΕΚΤ.

Συμπέρασμα

Η τράπεζα Πειραιώς στο 9μήνο 2017 έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός ως προς την βελτίωση των αριθμοδεικτών της, ωστόσο ακόμη απέχει σε ορισμένους τομείς από τον ανταγωνισμό.
Σε ορισμένους τομείς κινείται πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά σε άλλους όπως το coverage ratio που είναι πολύ σημαντικός δείκτης κινείται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς.
Η Πειραιώς πάντως βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης δανειακών χαρτοφυλακίων και ισολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης