Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αμετανόητοι «σορτάκηδες» συνεχίζουν να παρανομούν παρά τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αμετανόητοι «σορτάκηδες» συνεχίζουν να παρανομούν παρά τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα σορτάρουν παράνομα την αγορά «συλλαμβάνονται»
Απίστευτες καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό βέβαια σε όσους ασχολούνται από κοντά με τις μετοχές, είναι κοινό μυστικό, αλλά κάθε τόσο βγαίνουν ειδήσεις που απλά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ορισμένων.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετά στελέχη της αγοράς έχουν πει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως μόνο στο ΧΑ μπορεί κάποιος να κάνει ό,τι θέλει.
Και μάλλον εκ του αποτελέσματος έχουν δίκιο.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδώ και μήνες μοιράζει καμπάνες για ακάλυπτες πωλήσεις μετοχών, αλλά για τα αλλοδαπά κεφάλαια μάλλον ισχύει αυτό που λένε «δεν ιδρώνει το αυτί τους».
Η κουβέντα με το short έχει ανοίξει πάλι στο ΧΑ και πολλοί σημειώνουν πως υπάρχουν μεγάλες θέσεις short οι οποίες στέκονται τροχοπέδη στην αγορά.
Κάποιους από τους γνωστούς σορτάκηδες τους βλέπουμε επί σειρά ετών στα στοιχεία που δίνει η οργανωμένη αγορά.
Βέβαια το σορτάρισμα είναι μία δυνατότητα ή ένα εργαλείο στα χέρια των παικτών που δίνει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο, υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις καθώς δεν επιτρέπονται τα πάντα.
Έτσι το θέμα είναι αν τα πρόστιμα σε όσους σορτάρουν την αγορά με ανοικτές πωλήσεις βοηθάνε ώστε να σταματήσει αυτή παρανομία, ή μήπως πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Γιατί μπορεί να έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα που αν κάποιος τα αθροίσει να δίνουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ τελικό νούμερο, αλλά ανά πρόσωπο και σε σύγκριση με αυτά που βγάζει παρανομώντας να είναι ένα πενιχρό ποσό.
Χθες, σε δελτίο τύπου γνωστοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως επέβαλε συνολικά πρόστιμα 463 χιλ. ευρώ σε δέκα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα για διενέργεια ανακτών πωλήσεων επί των μετοχών της Eurobank.
Μεταξύ αυτών 64.000 επεβλήθησαν στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία  HENDERSON LUTRA FUND, το οποίο θυμόμαστε να έχει επιβληθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016 για ανοικτές πωλήσεις στην Εθνική Τράπεζα.
Και αυτή τη φορά στη Eurobank και τότε στην Εθνική Τράπεζα, δεν ήταν το μόνο fund με την επωνυμία Henderson.
Χθες τρία fund της Henderson είχαν εμπλοκή και έλαβαν πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πριν ένα χρόνο ήταν δύο.
Επίσης στο SILVER ROCK FINANCIAL επεβλήθη πρόστιμο 58 χιλ. για ανοικτές πωλήσεις στη Eurobank χθες και πριν λίγες μέρες του είχε επιβληθεί πρόστιμο 10 χιλ. ευρώ για 881 χιλ. τεμάχια ανοικτές πωλήσεις στην Εθνική Τράπεζα.   

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης