Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια

tags :
ΕΚΤ: Κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια
Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πιθανής διόρθωσης στην αγορά παγκοσμίως μετά την υπερβολική ανάληψη κινδύνου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες από την απότομη αύξηση της μεταβλητότητας παρά την βελτιωμένη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, έκρουσε σήμερα (29/11/2017) η ΕΚΤ.
«Οι δείκτες συστημικού κινδύνου για την ευρωζώνη έχουν παραμείνει χαμηλοί κατά τους τελευταίους έξι μήνες» αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ (Financial Stability Review), αλλά τονίζεται ότι «το ρίσκο απότομης ανατίμησης των παγκόσμιων αγορών παραμένει».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αγορές είναι bullish καθ' όλο το έτος, ενώ πολλές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 16% μετά τον Ιανουάριο και ο Stoxx 600 έχει ενισχυθεί κατά 7%.
Η ΕΚΤ πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος ότι αυτή η αίσθηση αισιοδοξίας έχει παρεξηγηθεί, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών μόλις οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που θα μπορούσαν να διαχειριστούν.
«Η συνεχιζόμενη συμπίεση των risk premia, η υποτονική μεταβλητότητα και τα σημάδια διάθεσης για μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελούν πηγές ανησυχιών, καθώς ενδέχεται να σπείρουν τους σπόρους για μεγαλύτερες διορθώσεις των τιμών των assets στο μέλλον» επισημαίνει στην έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυξημένη η πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι παρ' όλο που η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει χαλαρώσει μετά τον Μάιο, η κερδοφορία τους επιβαρύνεται από το υψηλό επίπεδο των NPLs.
Όπως αναφέρεται αν και η κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί κάπως, οι αποτιμήσεις τους παραμένουν χαμηλές, δείχνοντας τις αμφιβολίες για την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να έχουν αποδόσεις αντίστοιχες με το κόστος του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Αυτός είναι ένας δυνητικός κίνδυνος, καθώς η εκκαθάριση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνει την πιθανότητα να χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια για κάποιες τράπεζες, ένα ακριβό εγχείρημα με δεδομένες τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Αν και μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί, επίσης, να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τα κρατικά χρέη, οι περισσότερες χώρες έχουν αυξήσει τη διάρκεια των χρεών τους, κάτι που σημαίνει ότι η όποια αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης θα έχει πιο σταδιακή επίπτωση, σημειώνει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης