Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο Powell μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεων της Fed

MarketWatch: Ο Powell μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεων της Fed
Εάν η Fed ανησυχεί ότι προσδοκίες για τον πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλές, τότε θα πρέπει να σταματήσει να ενισχύει με τις ενέργειές της τις προσδοκίες αυτές
Ο αξιωματούχος της Federal Reserve, Jerome Powell, ολοκλήρωσε χθες (28/11) την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας χωρίς να πυροδοτεί οποιεσδήποτε νάρκες, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι εάν επιβεβαιωθεί ως πρόεδρος, θα συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα της Fed για την ομαλοποίηση των επιτοκίων και του ισολογισμού.
Ο Powell μίλησε για τη σημασία μίας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας που είναι διαφανής και υπεύθυνη για το κοινό, ενώ απέρριψε τους προβληματισμούς σχετικά με την επίδραση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Trump στην οικονομική ανάπτυξη και το έλλειμμα, τονίζοντας ότι το μόνο που τον ανησυχεί είναι «δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα».
Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ο Powell τήρησε την τρέχουσα καθοδήγηση της Fed για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ενώ επαναδιατύπωσε την εκτίμηση της τράπεζας ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε σταθερή ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι περιέργως ανύπαρκτος.
Παράλληλα, η εξερχόμενη επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, όταν ρωτήθηκε γιατί ο πληθωρισμός παραμένει τόσο χαμηλός σε μία εποχή που το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κοντά στο 4%, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα απέναντι σε μία άνοδο του πληθωρισμού εν τέλει.
Τα πρακτικά της Fed από την τελευταία συνεδρίαση ενίσχυσαν επίσης αυτή την αβεβαιότητα, αποκαλύπτωντας την ανησυχία της τράπεζας για τον χρόνια χαμηλό πληθωρισμό και την αδύναμη ανταπόκρισή του στην αγορά εργασίας.
Εάν η Fed ανησυχεί ότι προσδοκίες για τον πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλές, τότε θα πρέπει να σταματήσει να ενισχύει με τις ενέργειές της τις προσδοκίες αυτές.
Είναι προφανές ότι η υπομονή της τράπεζας με την αντίληψη ότι οι μεταβατικοί παράγοντες πνίγουν τον πληθωρισμό εξαντλείται, με τα πρακτικά να κάνουν λόγο για «εναλλακτικά πλαίσια» εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής.
Ο Powell δεν είναι καρατισμένος οικονομολόγος και αυτό μπορεί να αποτελέσει προσόν όταν πρόκειται για την πτυχή της νομισματικής πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να επισημάνει ορισμένες ασυνέπειες μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεων της Fed.
Αντί να βασίζεται σε εξισώσεις και οικονομετρικά μοντέλα, θα μπορούσε να εξηγήσει πως είναι αντιπαραγωγικό για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να οδύρονται για τον χαμηλό πληθωρισμό, αμφισβητώντας ακόμα και τη δυναμική του, αλλά παράλληλα να λαμβάνουν μέτρα που δυσχεραίνουν την επίτευξη του αναφερόμενου στόχου.
Ας ελπίσουμε ότι ο Powell, αν δεν έχει ήδη «κυριευτεί» από τις ομαδικές σκέψεις της τράπεζας, μπορεί να κρατήσει έναν καθρέφτη απέναντι σε αυτό που μοιάζει με διακριτικό χάσμα μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεων της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης