Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Το σχέδιο της ΕΕ για αποστασιοποίηση από το ΔΝΤ - Η κόντρα για την Ελλάδα

Stratfor: Το σχέδιο της ΕΕ για αποστασιοποίηση από το ΔΝΤ - Η κόντρα για την Ελλάδα
Το αμερικανικό think tank Stratfor σχολιάζει το σχέδιο της Ευρώπης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Σε διαδικασία αναζήτησης τρόπων ώστε η ΕΕ να γίνει πιο ανθεκτική απέναντι στις οικονομικές κρίσεις και πιο ανεξάρτητες από τους εξωτερικούς οργανισμούς βρίσκονται τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Stratfor, μια δεκαετία μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το μπλοκ μελετά μεταρρυθμίσεις για να προετοιμάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να γεφυρώσουν τα συγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε η El Pais, στις 6 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για μετατρέψει τον ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα υπεύθυνο γα τη διάσωση των χωρών του μπλοκ που αντιμετώπιζαν προβλήματα, με ένα αρχικό ποσό 500 δισ. ευρώ.
Η πρόταση αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης κάποια στιγμή στο μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για την επίλυση προβληματικών τραπεζών.
Ωστόσο, σημαντικές αποφάσεις, όπως η αύξηση του κεφαλαίου του εν λόγω Ταμείου ή η διάσωση μιας χώρας, απαιτούν ομοφωνία, ενώ η ειδική πλειοψηφία (85% των ψήφων) αρκεί για να εγκρίνει την εκταμίευση των δόσεων των προγραμμάτων διάσωσης.
«Το σχέδιο είναι σημαντικό διότι προϋποθέτει ότι η Κομισιόν θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Μετά την πρόταση της Γαλλίας, της ΕΕ θα προσπαθήσει να έχει περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Αλλά προκειμένου να μειωθούν οι ανησυχίες της Γερμανίας, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να συνδέσει οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης με την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενώ θα είναι απαραίτητη η ομόφωνη έγκριση (παρέχοντας της δυνατότητα βέτο στη Γερμανία)» επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση.
Σύμφωνα με το Stratfor, το σχέδιο της Κομισιόν είναι επίσης σημαντικό, διότι δείχνει την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ και να ενισχύσει την ανεξαρτησία του μπλοκ όταν έρχεται αντιμέτωπο με οικονομικές κρίσεις.
«Το ΔΝΤ συμμετείχε σε πρόσφατα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη, αλλά συγκρούστηκε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν η ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΔΝΤ ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Πάντως, το Stratfor τονίζει ότι η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόκτηση αυτοδυναμίας -δημιουργώντας το δικό της νομισματικό ταμείο- θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια περαιτέρω θραύση του συστήματος του Bretton Woods (σσ.: ένα σύστημα το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης