Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Παραίτηση της κυβέρνηση - «Ανοίγει» ο δρόμος για τον νικητή των εκλογών Andrej Babis

Τσεχία: Παραίτηση της κυβέρνηση - «Ανοίγει» ο δρόμος για τον νικητή των εκλογών Andrej Babis
Ο Andrej Babis, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, αναμένει τον διορισμό του ως πρωθυπουργού έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017
Την παραίτησή της ανακοίνωσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Bohuslav Sobotka στην Τσεχία, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για να αναλάβει την εξουσία ο δισεκατομμυριούχος Andrej Babis, ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.
Παράλληλα ο Andrej Babis θα εκπροσωπήσει την χώρα του ως πρωθυπουργός στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο 2017.
«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και η παραίτηση θα δοθεί σήμερα στον πρόεδρο της χώρας», ανακοίνωσε ο Sobotka.
Το κόμμα ΑΝΟ του Babis, το οποίο υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα κυνηγήσει την πολιτική διαφθορά, δεν έχει κατορθώσει να πείσει κανένα από τα υπόλοιπα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Έτσι ο Babis αποφάσισε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman θα του «παραδώσει άμεσα» την εξουσία έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017.
Στόχος του Babis να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται 14-15 Δεκεμβρίου 2017.
Τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκαν να συνεργαστούν με τον Babis, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Τσέχος, με προσωπική περιουσία ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων, εξαιτίας κατηγοριών ότι πριν από 10 χρόνια έλαβε παράνομα το ποσό των δύο εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις της ΕΕ.
Ως βουλευτής, όμως, δεν μπορεί να διωχτεί ποινικά.
Το μόνο κόμμα που έχει υποστηρίζει ότι μπορεί να του προσφέρει στήριξη είναι το κομμουνιστικό, το οποίο, όμως, διαθέτει μόλις 15 βουλευτές και ως εκ τούτου το ΑΝΟ δεν φαίνεται ικανό να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή της Τσεχίας, στην οποία υπάρχουν 200 βουλευτές και το ΑΝΟ διαθέτει 78 έδρες.
Εάν διοριστεί πρωθυπουργός ο Babis θα διατηρήσει τη θέση του ακόμη και εάν το ΑΝΟ δεν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης