Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ θα αναβάλει τις αποφάσεις για τα νέα και παλιά NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης

tags :
Η ΕΚΤ θα αναβάλει τις αποφάσεις για τα νέα και παλιά NPLs στις τράπεζες της Ευρωζώνης
Πιθανώς η εφαρμογή των κανόνων για τα NPLs να καθυστερήσει αρκετούς μήνες ή ακόμη και ένα έτος
Η ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στο να αναβάλει την κατάθεση νέων προτάσεων που αφορούν τη διαχείριση τόσο των παλιών όσο και των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σύμφωνα με ιταλικές πηγές.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναβάλει την εφαρμογή των κανόνων που θέλουν οι τράπεζες να διακρατούν μεγαλύτερο αριθμό κεφαλαίων για την αντιμετώπιση μελλοντικών NPLs.
Οι συγκεκριμένοι κανόνες υποτίθεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά τελικώς μπορεί να καθυστερήσει η εφαρμογή τους για αρκετούς μήνες ή ακόμη και ένα έτος, επισήμαναν οι πηγές που μίλησαν με το Reuters.
Επιπρόσθετα οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ το πιθανότερο θα περιμένει και τις προτάσεις της Κομισιόν για το όλο ζήτημα, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως τις 28 Μαρτίου 2018, πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα NPLs ύψους 843 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους.
Με την καθυστέρηση αυτή η ΕΚΤ μοιάζει να ικανοποιεί κυρίως τους Ιταλούς βουλευτές αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της προτείνοντας νέους κανόνες για τη διαχείριση των NPLs.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γραφείο Τύπου της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Έντονες αντιρρήσεις για τους νέους κανόνες που προτείνει η ΕΚΤ έχει εκφράσει η ιταλική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι οι τράπεζες της Ιταλίας διαθέτουν το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλης της Ευρωζώνης.
Βάσει των νέων προτάσεων στις τράπεζες δίνεται διάστημα επτά ετών προκειμένου να καλύψουν το 100% των NPLs που καλύπτονται με εχέγγυα και δύο χρόνια για τα μη εξασφαλισμένα NPLs.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ παρά την καθυστέρηση της εφαρμογής τους δεν προτίθεται να αλλάξει σημαντικά τις προτάσεις της, με πιο σημαντική πρόσθεση σε αυτές ότι κάθε τράπεζα θα εξετάζεται ξεχωριστά και οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν εξ ορισμού για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης