Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sachs (Πανεπιστήμιο Columbia): Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού η καλύτερη λύση για Γερμανία και Ευρωζώνη

Sachs (Πανεπιστήμιο Columbia): Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού η καλύτερη λύση για Γερμανία και Ευρωζώνη
Η Γερμανία οφείλει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να «ανοίξει» την πολιτική της στις προτάσεις του Emmanuel Macron
Την ανάγκη η Γερμανία να δώσει το καλό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, προχωρώντας στον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Jeffrey D. Sachs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Colubia.
Στο άρθρο του με τίτλο «A New Grand Coalition for Germany – and Europe», υποστηρίζει ότι καθώς οι ΗΠΑ είναι «αδικαιολόγητα απούσες» και η Κίνα συνεχίζει να ισχυροποιείται, αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και τη Γερμανία να δώσει στην υφήλιο ένα νέο όραμα σταθερότητας και ισχυρής ηγεσίας.
Ο τρόπος που μπορεί να το πράξει αυτό η Γερμανία είναι με το να προχωρήσει στη δημιουργία μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Όπως αναφέρει ο Sachs, ο κόσμος έχει ανάγκη από μία Γερμανία με προοπτικές σε μία δυναμική ΕΕ.
Μία γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μπορεί να σταθεί στο πλευρό του Emmanuel Macron και να στηρίξει την προσπάθεια μετασχηματισμού της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Αν και η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να παραμείνουν στην αντιπολίτευση μπορεί να είναι πολιτικά και στρατηγικά ορθή, αλλά, δεν έφθασε στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
Η διπλωματία σε όλον τον κόσμο έχει πραγματικά κατακερματιστεί.
Οι ΗΠΑ έχουν έναν ψυχικά ασταθή πρόεδρο, μία κυβέρνηση πλουτοκρατών και πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο κογκρέσο, σημειώνει ο Sachs.
Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών κρίσεων.
Αντίθετα η Κίνα είναι δυναμική, κοιτάζει μπροστά και σαφώς η Ευρώπη θα πρέπει να διευρύνει τις εποικοδομητικές της σχέσεις με την Κίνα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Sachs, έχει φθάσει η στιγμή τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και το SPD να προχωρήσουν στη δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, αλλά να υπάρξει διεύρυνση της συμφωνίας τους σε πιο σύγχρονα θέματα, ούτως ώστε η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Ευρώπη να μπορεί να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις ΗΠΑ και Κίνα.
Την ίδια ώρα ο Macron έχει καταθέσει μία σειρά σημαντικών προτάσεων: υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκδοση ευρωομολόγων, έναν νέο φόρο στις μεταβιβάσεις κεφαλαίων ώστε να αυξηθεί και η παροχή βοήθειας προς την Αφρική, μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και εναρμονισμό των φορολογικών συστημάτων.
Η Γερμανία που δεν θέλει για παράδειγμα δημιουργία υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης και έκδοση ευρωομολόγου κάνει λάθος, καθώς μέσω αυτών η Ευρώπη θα ενισχύσει το προφίλ της ως επενδυτικός στόχος.
Το γεγονός ότι η ελληνική κρίση συνεχίζεται, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρώπη ήταν ανίκανη και η Γερμανία απρόθυμη να δώσουν λύση στο χρηματοοικονομικό χάος (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χρέους) με έναν ορθό τρόπο (όπως για παράδειγμα συνέβη με το γερμανικό χρέος το 1953).
Εάν η Γερμανία δεν ανακτήσει την ηγετική της θέση σε τέτοια ζητήματα, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία νέα παρατεταμένη κρίση η οποία θα συνοδευθεί από κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναστάτωση.
Μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία η οποία θα συνεργαστεί με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει καλύτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης