Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυξημένα τα κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο του 2017 – Οι φθηνές και οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις

tags :
Αυξημένα τα κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο του 2017 – Οι φθηνές και οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις
Κέρδη έναντι ζημιών και αυξημένο εμφανίζει το εννεάμηνο του 2017 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος
Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφανίζει η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών σε επίπεδο εννεαμήνου 2017, αν και το «δείγμα» είναι εξαιρετικά μικρό, αφού πολλές εταιρείες κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και δεν δημοσιεύουν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.
Από τις εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει ξεχωρίζουν φυσικά οι εταιρείες του κλάδου διύλισης οι οποίες εμφάνισαν κέρδη άνω των 220 εκατ. ευρώ με υψηλούς τζίρους.
Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και καθιστούν φθηνές τις μετοχές στο ταμπλό σε όρους p/e.
Συνολικά η αγορά εμφανίζει σημαντική αύξηση πωλήσεων και επιστροφή στην κερδοφορία από ζημιές που όμως συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία στο περσινό εννεάμηνο ήταν πολύ αρνητικά.
Η Jumbo η οποία δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης είχε επίσης καλά αποτελέσματα και η μετοχή είναι σε καλή αποτίμηση, ενώ ο μετασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίος, εμφανίζει στο ταμπλό πλέον μία εταιρεία με τζίρο που ξεπερνά το 1,1 δις. ευρώ και κέρδη άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ είχε χαμηλή κερδοφορία και έδωσε προειδοποίηση για τις ελεύθερες ταμειακές ροές.
Η αποτίμηση των 5 δισ. ευρώ δεν καθιστά τη μετοχή φθηνή στο ταμπλό σε όρους p/e.
Χαμηλή σε σύγκριση με την αποτίμηση είναι και η κερδοφορία του ΟΠΑΠ, με τους μετόχους και τους αναλυτές πάντως να είναι ευχαριστημένοι από τις γενναίες επιστροφές.
Επιστροφές που βέβαια έφεραν σε λίγο διάστημα τον Οργανισμό να έχει αρκετό δανεισμό ενώ παλαιότερα και πριν την πώληση είχε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και μηδέν τραπεζικές υποχρεώσεις.
Οι εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία είχαν καλά αποτελέσματα και το ενδιαφέρον εδώ εστιάζεται στις αγορές ακινήτων που κάνουν οι εισηγμένες προκειμένου να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να δώσουν υπεραξία στους μετόχους.
Υψηλή κερδοφορία σε σύγκριση με την αποτίμηση είχε ο ΑΔΜΗΕ και εξαιρετικά φτωχή η Τιτάν, εξηγώντας εν μέρει την υποχώρηση της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες από τα υψηλά των 26 ευρώ.
Ο τουρισμός βοήθησε Aegean και Autohellas με αποτελέσματα να εμφανίσουν ισχυρή κερδοφορία.
Καλή ήταν η κερδοφορία της Τέρνα Ενεργειακής αλλά θα πρέπει να περιμένουμε το σύνολο της χρήσης καθώς η αποτίμηση είναι υψηλή σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου.
Από την άλλη, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχε ισχυρή αύξηση κερδών και σε όρους p/e η μετοχή είναι ελκυστική με τα κέρδη εννεαμήνου παρά την μεγάλη αύξηση της μετοχής στο ταμπλό.
Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη της Mermeren στο εννεάμηνο αφού από 2,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν φέτος στα 8,8 εκατ. ευρώ.
Οι ναυτιλιακές είδαν τα κέρδη να μειώνονται λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Quest είχε έκτακτα που επιβάρυναν τα φετινά κέρδη.
Απογοήτευση πάλι για τους μετόχους της Ιντραλότ, της Frigoglass, της Επίλεκτος, αφού οι ζημιές ήταν μεγάλες, ενώ φτωχά ήταν τα αποτελέσματα για ΕΧΑΕ και Fourlis σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις των εταιρειών.  
Η Coca Cola δεν έδωσε ενημέρωση για την καθαρή κερδοφορία, αλλά η αποτίμηση καθιστά τη μετοχή απαιτητική με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2017.
Πάντως η αγορά περιμένει στο τέλος του μήνα τα αποτελέσματα της Folli Follie προκειμένου να μπορέσει (αν δεν είναι καλά) να εξηγήσει την πορεία της μετοχής.
Ο τίτλος έχει καταγράψει μεγάλη πτώση, η οποία εν μέρει θα μπορέσει να δικαιολογηθεί αν οι ελεύθερες ταμειακές ροές στο εννεάμηνο δεν είναι καλές.



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης