Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones, «βουτιά» 1,3% για τον Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones, «βουτιά» 1,3% για τον Nasdaq
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, με τον Dow Jones να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τα ισχυρά macro για τις ΗΠΑ, ενώ S&P 500 και Nasdaq δέχτηκαν πιέσεις από ένα τεχνολογικό sell-off
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (29/11/2017) η Wall Street, με τον Dow Jones να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq δέχτηκαν πιέσεις από ένα sell-off στον τεχνολογικό κλάδο.
Ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,44%, στις 23.940,68 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,04% και έκλεισε στις 2.626,07 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 1,27% χαμηλότερα, στις 6.824,34 μονάδες.
Ο S&P 500 είχε ανέλθει ενδοσυνεδριακά σε ρεκόρ, αλλά αργότερα «έσβησε» τα κέρδη του και γύρισε σε αρνητικό έδαφος, λόγω ενός sell-off στον τεχνολογικό κλάδο, που άσκησε πιέσεις και στον Nasdaq.



Σύμφωνα με τη δεύτερη καταμέτρηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,3% στο γ’ τρίμηνο 2017, έναντι της προηγούμενης καταμέτρησης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 3,2%.
Βάσει των επιμέρους στοιχείων που ανακοινώθηκαν, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 2,5%.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και η - πιθανότατα - τελευταία κατάθεση της απερχόμενης προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, ενώπιον του Κογκρέσου.
Η Yellen υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων με έναν σταδιακό τρόπο, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα ανησυχεί με το να αφήσει την ανάπτυξη να βγει εκτός ελέγχου.
«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό σταδιακά, διότι αν επιτρέψουμε στην οικονομία να υπερθερμανθεί, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ίσως χρειαστεί ... να αυξήσουμε τα επιτόκια και να ρίξουμε την οικονομία σε ύφεση», προειδοποίησε.
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε στην οικονομία μια κατάσταση εναλλαγών ανάπτυξης και ύφεσης», δήλωσε η Yellen.
Η κεντρική τραπεζίτης εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 20,6 τρισ. δολ., τονίζοντας ότι θα πρέπει «να κρατά ξύπνιους τους ανθρώπους τη νύχτα».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, ο οποίος τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει αργά τα επιτόκια το 2018.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς εξακολουθεί να βρίσκεται και η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, μετά και τη χθεσινή (28/11) έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.
Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αύριο (30/11) την πρότασή της για την πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που έχει συμβάλει στην άνοδο των αμερικανικών μετοχών από την περσινή προεδρική εκλογή του Donald Trump.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έδειξαν ανεπηρέαστοι από τη χθεσινή νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
«Είμαστε πυρηνική δύναμη, μπορούμε πλέον να πλήξουμε το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», ανακοίνωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση 3,5% έδειξαν τα στοιχεία για εκκρεμείς πωλήσεις σπιτιών του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 109,3 μονάδες, έναντι των ελαφρώς πτωτικά αναθεωρημένων 105,6 του Σεπτεμβρίου.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, με πτώση 1,2% έκλεισε το πετρέλαιο, στα 57,30 δολ. ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι απέναντι στο κατά πόσο ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν σε μια επέκταση της συμφωνίας για περικοπές στην παραγωγή κατά την αυριανή (30/11) συνάντηση στη Βιέννη.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά αναμένει επέκταση της συμφωνίας μετά τον Μάρτιο του 2018, παραμένει ένα χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τη διάρκεια της επέκτασης, καθώς ο ΟΠΕΚ στηρίζει την επέκταση μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ενώ η Μόσχα εξετάζει μία ενδεχόμενη ολοκλήρωσή της τον Ιούνιο του 2018.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης