Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Με Τσίπρα και Ιταλία περνούν τα πολιτικά stress tests 5/2018....με capital plans, -8,5 δισ και ΑΜΚ το 2019

Τράπεζες: Με Τσίπρα και Ιταλία περνούν τα πολιτικά stress tests 5/2018....με capital plans, -8,5 δισ και ΑΜΚ το 2019
Η Ευρώπη δεν θέλει άλλη αποσταθεροποίηση για την Ελλάδα και λόγω των πιέσεων των Ιταλών....διαμορφώνεται ευνοικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες
Οι παραδοχές των stress tests θα είναι χαλαρές.
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests.
Όλα βαίνουν καλώς είναι το μήνυμα εδώ και εβδομάδες πολλών θεσμικών πηγών.
Εφόσον ισχύουν όλα αυτά δεν μένει να μην υλοποιηθούν καθόλου τα stress tests αφού όλα βαίνουν καλώς.
Όμως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο…
Οι δανειστές ειδικά οι Ευρωπαίοι εφόσον βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης μπορεί να μην δώσουν λύση στο χρέος αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα μέσω της…μη δημιουργίας νέων προβλημάτων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι στα stress tests δεν θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στις τράπεζες η οποία θα κατέληγε σε πολιτική αποσταθεροποίηση προκαλώντας ένα νέο γύρο οικονομικής εσωστρέφειας στην Ευρώπη…λόγω της αποτυχίας της Ελλάδος.
Η Ευρώπη στην προσπάθεια της να διαφυλάξει την οικονομική της σταθερότητα σε μια περίοδο όπου η νομισματική πολιτική μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει να φεύγει από το προσκήνιο, θα στηρίξει πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση.
Και ενώ δεν θα δώσει λύση στο χρέος, το οποίο σχεδόν όλοι έχουν ξεχάσει…τουλάχιστον θα διασφαλίσουν στην Ελλάδα ότι δεν θα έχει περιπέτειες με τις τράπεζες.
Έτσι εξηγείται γιατί και το ΔΝΤ συμφώνησε σε πιο χαλαρά κριτήρια στο δυσμενές σενάριο των stress tests.
Υπό αυτές τις παραδοχές τα τραπεζικά stress tests έχουν μετεξελιχθεί σε πολιτικά stress tests.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν μια ακόμη στήριξη από την Ευρώπη…λόγω Ιταλίας.
Η Ιταλία με 288 δισεκ. προβληματικά δάνεια, η Ελλάδα διαθέτει 100 δισεκ. πίεσε ώστε να μην περάσουν οι νέες προτάσεις της ΕΚΤ για τα νέα και παλαιά προβληματικά δάνεια από τις αρχές του 2018 αλλά ίσως από τα μέσα του 2018.
Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώνονται Μάιο 2018 και των ευρωπαϊκών μετατίθενται για τον Νοέμβριο του 2018.
Ορισμένες από τις προτάσεις της ΕΚΤ είναι
1)Τα νέα NPLs να φέρουν κάλυψη πρόβλεψης 100%
2)Μετά την πάροδο 7ετίας και στα παλαιά NPLs οι τράπεζες να υποχρεούνται σε διενέργεια 100% πρόβλεψης.
Αυτά τα μέτρα θα υιοθετηθούν μεν αλλά όχι από τις αρχές του 2018 οπότε οι τράπεζες κερδίζουν χρόνο.

Ποιο το αποτέλεσμα;

Τα stress tests θα οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν capital plans ωστόσο θα υπάρχει ελαστικότητα και 2ετής περίοδος ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Για το 2018 δεν θα περιλαμβάνουν αυξήσεις κεφαλαίου και πλέον οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου μετατίθενται για το 2019.

Τι θα βγάλουν τα πολιτικά stress tests της ΕΚΤ;

Τα stress tests θα καταδείξουν μια κεφαλαιακή ζημία 8,5 δισεκ. συνολικά δηλαδή IFRs 9, ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και stress tests θα καταδείξουν ζημία 8,5 δισεκ. συμπεριλαμβανομένης και της ρήτρας 5ετούς απόσβεσης του IFRs 9.
Το IFRs 9 δηλαδή το διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. θα μειώσει τα κεφάλαια αλλά υπάρχει η δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
Με την ανακοίνωση χρήσης 2017 τον Μάρτιο 2018 οι τράπεζες θα αποκαλύψουν την συνολική ζημία από τα IFRs 9 και κάθε χρόνο θα προβαίνουν σε πρόβλεψη ίση με το 1/5 της συνολικής ζημίας άπαξ και υπάρχει η δυνατότητα της 5ετούς απόσβεσης.
Ωστόσο οι επενδυτές και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θα αποτιμήσουν χρηματιστηριακά την ζημία από το IFRs 9 εφάπαξ δηλαδή θα αφαιρέσουν στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών εφάπαξ τα 5,5 δισεκ. ή 6 δισεκ. που θα είναι η ζημία από το IFRs 9.
Από το TAR που για την Eurobank και Πειραιώς ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο – για Εθνική και Alpha ολοκληρώθηκε – θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες περίπου 500 με 650 εκατ οι οποίες θα εγγραφούν εφάπαξ στα αποτελέσματα χρήσης 2017.
Το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει ζημία που θα καταγραφεί εφάπαξ στο αποτέλεσμα.
Ως προς το stress tests η ζημία εκτιμάται μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. με βασικό σενάριο 3,7 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία από τα stress tests και το IFRs 9 και το TAR θα καταδείξουν μια συνολική ζημία όπου οι επενδυτές θα λειτουργήσουν ως εξής.
Το κάθε απόλυτο νούμερο της ζημίας από stress tests, IFRs 9 και TAR θα αφαιρεθεί εφάπαξ από το core tier 1 και θα αξιολογηθεί πόσο κοντά βρίσκονται στο 8,75% που είναι το χαμηλό core tier 1 για τις τράπεζες.

Με βάση αυτές τις παραδοχές, οι τράπεζες περνούν τα stress tests αλλά εάν αποτιμηθούν εφάπαξ οι ζημίες ωσάν να επιδρούν στα κεφάλαια εφάπαξ οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα.
Οι 2 από τις 4 τράπεζες εμφανίζουν core tier 1 δηλαδή τα βασικά κεφάλαια μεταξύ 8% και 9%.
Επίσης οι άλλες δύο κινούνται μεταξύ 11% και 12%.

Εκτιμώμενες ζημίες από ελέγχους και stress tests των ελληνικών τραπεζών
Μείξη βασικού και δυσμενούς σεναρίου  
Ποσά σε δισ ευρώ
Τράπεζες

Ζημία από IFRs 9 (5ετής απόσβεση) Ζημία από TAR

Ζημία από stress tests

Συνολική ζημία

Πειραιώς

1,7

0,250

1,5

3,45

Εθνική

1,2

0,100

0,500

1,8

Eurobank

1,5

0,150

1

2,65

Alpha bank

1,3

0,150

0,700

2,150

Σύνολο

5,7

0,650

3,7

10,05











Σύνολο αισιόδοξου και απαισιόδοξου σεναρίου

5,5 με 6,5

0,500-0,800

3,5 - 4,5

8,5 – 11,8

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης