Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία
Το ψήφισμα για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία εγκρίθηκε με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές
(upd) Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές.
Ειδικότερα, η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.
Από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, θέμα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., F. Mogherini, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».
Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).
Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρ. Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία.
Υπενθύμισε τέλος στην Ολομέλεια του Ε.Κ. ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης