Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιες κατηγορίες χάνουν το μέρισμα – «Πληγή» τα τεκμήρια και οι συνδικαιούχοι λογαριασμών

tags :
Ποιες κατηγορίες χάνουν το μέρισμα – «Πληγή» τα τεκμήρια και οι συνδικαιούχοι λογαριασμών
Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είστε άνεργος) δικαιούσθε το μέρισμα
Στις 1.280.000 θα φτάσουν οι αιτήσεις που θα εγκριθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα πρόνοια κ. Δημήτρη Καρέλα.
Μέχρι χθες (στοιχεία ΗΔΙΚΑ 12.30μμ) από τις 1.325.360 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 574.401 εγκρίθηκαν (ποσοστό 43,34%).
Πάνω από 300.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες (σ.σ. λείπουν κάποια στοιχεία, αναμονή συναίνεσης, κ.λπ.).
Ωστόσο από το μέρισμα που θα καταβληθεί στις  15 Δεκεμβρίου  αποκλείονται  τέσσερεις στους δέκα φορολογούμενους που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.
Από τους αδικημένους είναι οι συνδικαιούχοι  τραπεζικών λογαριασμών  καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.  
Από το πρόβλημα απαλλάσσονται όσοι είχαν συμπληρώσει  σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους εστη φορολογική δήλωση το ποσό που  αναλογεί στον καθένα.
Για λίγα ευρώ  θα χάσουν το μποναμά αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα το οποίο προστίθενται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.
Εκτός συστήματος βγαίνουν και αρκετοί  φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία, η επήλθε αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους.  
Για παράδειγμα  η δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως  φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.
Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.
Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται σε σχέση με τη απαιτούμενη συναίνεση (ακόμα και από τον θανόντα!) προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων σύμφωνα με τις οποίες:
α) Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
β) Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.
γ) Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους.  Συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί  50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.
Ειδικά για τους ανέργους ισχύουν τα εξής:
Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είστε άνεργος) δικαιούσθε το μέρισμα.
Αν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για τη διόρθωση των στοιχείων σας.
Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης