Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελληνικά F-16 Block 30 για τα Η.Α.Ε.

Ελληνικά F-16 Block 30 για τα Η.Α.Ε.
Θα καταφέρουμε να τα πουλήσουμε τελικά;
Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για για να επιθεωρήσει τα F-16 Block 30 της Π.Α. που σκοπεύουν να αγοράσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως εκπαιδευτικά για την αεροπορία τους.
Η υπόθεση χρήζει πολύ σοβαρών χειρισμών, γιατί εκτός του ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή υπόθεση εξαγωγής πολεμικού υλικού, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει περίπου $400 εκ. από αυτή τη πώληση, ποσό που θα μπορέσει να το διαθέσει στην συμπλήρωση του προϋπολογισμού για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό των 85 F-16 της ΠΑ.
Η ανηχυχία μας πηγάζει από όλο το άρρωστο κλίμα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, με ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον εξοπλισμό της χώρας -αγορές ή πωλήσεις- σε μια στείρα αντιπαράθεση που μόνο σκοπό έχει τον εντυπωσιασμό. Και φυσικά την αντίστοιχη εικόνα της χώρας που μεταφέρεται στο εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι δεν θα καταφέρουμε και σε αυτή τη περίπτωση “να βγάλουμε τα μάτια μας” μόνοι μας.
Χθες πάντως, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΣΑΓΕ που ελήφθη μετά από εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, απονεμήθηκε στον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα Sultan Mohammed Majed Al Ali, η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής για «τις όλως εξαιρετικές ενέργειες, δραστηριότητες και πράξεις, που απέβησαν επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προήγαγαν το επίπεδο συνεργασίας με τις δυνάμεις των Η.Α.Ε. και συνετέλεσαν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Σίγουρα στις εξαίρετες πράξεις συμπεριλαμβάνονται οι τρεις αποθήκες ανταλλακτικών για φρεγάτες “S” που μας έδωσαν τα ΗΑΕ, όπως και τα δύο hot spots που κατασκεύασαν με δικά τους έξοδα.
Ας το έχουμε στο νου μας μήπως και ανοίξει συζήτηση και για τα πυρομαχικά που έχουν πουληθεί στα Η.Α.Ε.!



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης