Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις για Καμμένο - Τον καταγγέλει η ΝΔ για πλαστά έγγραφα

tags :
Ραγδαίες εξελίξεις για Καμμένο - Τον καταγγέλει η ΝΔ για πλαστά έγγραφα
«Ο κ.Καμμένος κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης»
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στην οποία εμπλέκεται ο κ. Πάνος Καμμένος.
Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης που παραχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Μ. Βορίδης και Ν. Παναγιωτόπουλος για το εν λόγω θέμα, υποστηρίχθηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραβίασε το νόμο σχετικά με την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και ότι κατέθεσε στη Βουλή μη γνήσια έγγραφα.
«Ο κ. Καμμένος κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης» τόνισε ο κ.Βορίδης, ο οποίος αναφερόμενος στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ.Καμμένος στη Βουλή είπε ότι είναι μη γνήσια και ότι είχαν ως στόχο να παραπλανηθεί το Κοινοβούλιο.
Βάσει των όσων είπε ο κ.Βορίδης, στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ.Καμμένος και αφορά τον «τελικό χρήστη» εμφανίζεται βεβαίωση υπογραφής από την Πρεσβεία της Ελλάδας η οποία αφορά άλλο πρόσωπο από αυτό που υπογράφει το χαρτί, ενώ ανέφερε ότι το έγγραφο του Μαίου του 2016 που εμφανίζει τον Β. Παπαδόπουλο ως πληρεξούσιο, δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου.
«Εκείνο που κρατάμε σήμερα είναι ότι πια έχει αποδειχτεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές, ήταν μετά βεβαιότητας ενδιάμεσος μεσάζων και έχει παραβιαστεί ο νόμος.
Ο κ. Καμμένος έχει παραβεί τα καθήκοντά του.
Γιατί παρέβη το καθήκον του;
Ποιον ήθελε να ωφελήσει;
Γιατί χρησιμοποιεί ψευδοέγγραφα και λέει ψέματα στο κοινοβούλιο;
Αυτά είναι έργο μιας επιτροπής της Βουλής που θα το ερευνήσει.
Αλλά αυτή η Βουλή είναι Βουλή συγκάλυψης που θέλει να καλύψει τα πεπραγμένα Καμμένου.
Αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει άλλη Βουλή που θα το ερευνήσει.
Αυτή η διάταξη θεσπίστηκε για να μην δίνονται μίζες.
Αυτή η διάταξη παραβιάστηκε.
Ο λόγος θα φανεί στην πορεία της προανακριτικής διαδικασίας.
Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και παραπλάνησης.
Και ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια συμψηφισμού με την εμπλοκή της κας Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τον κακό μεσάζοντα, κατά τον πρωθυπουργό, κ. Σφακιανάκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Βορίδης.
Οι δύο τομεάρχες υποστήριξαν ότι είναι εργώδης η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου.
Συμπυκνώνοντας: «Έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές, δεν ήταν πληρεξούσιος, ήταν μεσάζων και ο νόμος έχει παραβιαστεί, άρα ο κ. Καμμένος έχει παραβεί τα καθήκοντά του.
Η ανάκριση που θα ακολουθήσει αυτά πρέπει να δείξει. Γιατί παραβίασε το νόμο και παρέβη το καθήκον του, ποιον ήθελε να ωφελήσει και ποιον να βλάψει, γιατί είπε ψέμματα στην επιτροπή εξοπλισμών;
Αυτά θα έπρεπε να ερευνήσει η Επιτροπή της Βουλής, όμως αυτή είναι η Βουλή της συγκάλυψης.
Όμως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και άλλη σύνθεση της Βουλής που θα διερευνήσει την υπόθεση.
Όταν απαγορεύσαμε τους μεσάζοντες το κάναμε γιατί οι μεσάζοντες δίνανε μίζες.
Αυτή η διάταξη παραβιάστηκε και έγινε και τεράστια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η παραβίασή της.
Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης που έφθασε μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πρόσωπο σαν κακός μεσάζοντας, ο κ. Σφακιανάκης, ως να σχετίζεται με την σύζυγο του προέδρου της ΝΔ. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται πράγματα, δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι την υπόθεση», δήλωσαν οι δύο τομεάρχες της ΝΔ, που συμπλήρωσαν:
«Τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στην Βουλή είναι πλαστά.
Όταν κάποιος δουλεύει για την Σαουδική Αραβία εισάγει στρατιωτικό υλικό.
Είναι παράδοξο να εισάγει υλικό μία εταιρεία που από τα έγγραφα χαρακτηρίζεται ως εξαγωγική οντότητα».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρωθεί η απόφαση για λόγους αρχής: «Οι ανθρωπιστικές ανησυχίες των στελεχών της κυβέρνησης είναι πολύ όψιμες.
Μέχρι να έλθουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία δεν υπήρχε ευαισθησία. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι και απεμπλοκής από οποιαδήποτε ευθύνη πολιτική, ποινική ή άλλη».
Κλείνοντας, αφησαν ανοικτό στο τέλος της έρευνας και με διαφορετική σύνθεση της Βουλής ακόμη και να συσταθεί Ειδικό Δικαστήριο για τους υπευθύνους, σημειώνοντας ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχει και η έννοια της πρόθεσης και της απόπειρας που περιλαμβάνει την αρχή τέλεσης, ενώ παράνομο είναι και το να προσπορίζεις παράνομα όφελος σε τρίτους.
Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε (στις 22:00 ώρας Ελλάδος) στο υπουργείο Εξωτερικών η ανάγνωση εκ μέρους των κομμάτων, των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.
Η ανάγνωση των εγγράφων έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, από εξουσιοδοτημένους από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές.
«Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη διαδικασία ανάγνωσης των απόρρητων εγγράφων για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα».
Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου.
Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων».
Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.
Διαμήνυσε πως «εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε» και πως «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί το σύνολο του αριθμού των εισερχομένων και των εξερχομένων εγγράφων των σχετιζομένων με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο.
«Ζήτησα να μάθω τον αριθμό των εγγράφων όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως απάντηση δεν πήρε.
Επισήμανε πως «αμήχανος ο κ. Κατρούγκαλος τού απάντησε ότι είναι πολλά τα τηλεγραφήματα» και σημείωσε πως του δόθηκε πρόσβαση μόνο σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων, «δύο συγκεκριμένα έγγραφα, από τα οποία τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι απλώς παραμένουν, αλλά αυξάνονται και εντείνονται για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση».
Κατέληξε λέγοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, θα υπάρξει συνέχεια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε πως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, «αυτές τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν ζήσαμε εκδηλώσεις ενός καθεστώτος φόβου και πανικού, που δημιουργούσε συνθήκες αναξιοπρέπειας σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άγνωστες στο παρελθόν».
Τόνισε ότι «εκτυλίχθηκε μια πραγματική διάθεση εξευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με κάθε τρόπο». «Μας ζητήθηκαν πληρεξούσια, εδόθησαν, μας ζητήθηκαν να τα προσκομίσουμε και σήμερα κατά την εδώ επίσκεψή μας. Να υπογράψουμε ότι τα παραδώσαμε. Με συνθήκες αναξιοπρέπειας να λάβουμε γνώση, που τελικά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον δεν έχουν την αξία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα» προσέθεσε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «για μένα που ανέγνωσα όσα ανέγνωσα, ένα είναι το βασικό ότι η ευθύνη των κυβερνώντων που στο ΚΥΣΕΑ με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και κάνα δύο ακόμη υπουργούς υπέγραψαν μία διακρατική συμφωνία που δεν ήταν διακρατική συμφωνία γνωρίζοντας και το όνομα του μεσάζοντα και εξασφάλισαν εκ των υστέρων στον μεσάζοντα πλεονεκτήματα μεταφοράς του υλικού άγνωστο προς πού γιατί υπάρχουν και διαφορές στην ποσότητα, όλα αυτά συγκροτούν ένα σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017. Εκτίμησε πως «το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Η απάντηση Καμμένου

Απάντηση δίνει ο Πάνος Καμμένος στον Μάκη Βορίδη για όσα είπεστην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΔ κατηγορώντας τον για σωρεία ψεμάτων και ότι παραβίασε τα καθήκοντά του.
Ο υπουγός Εθνικής Άμυνας γράφει σε ανάρτηση-απάντηση στο twitter:

«Το 1978 όταν ο Βορίδης κυνηγούσε πολίτες με τσεκούρια ήμουν 13 χρονών και πήγαινα σχολείο δεν πούλαγα αυοτκίνητα στο Παπαδόπουλο. Τσάμπα μεροκάματα δίνετε στον concilierre ξεφτιλίζεστε περισσότερο».



Έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει εκτάκτως στη Βουλή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή κορυφαίων πουργών και στελεχών.
Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, με τη διαδικασία των πλειστηριασμών και τα χθεσινά επεισόδια αλλά και με το θέμα της συμφωνίας της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία μετά τις νέες αποκαλύψεις από τη ΝΔ.

Κουμουτσάκος για Σαουδική Αραβία: Ο Κοτζιάς γνώριζε, δεν γίνεται να μη διάβαζε τις πληροφορίες από το Ριάντ

Την θέση ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς γνώριζε τις πληροφορίες που έρχονταν από το Ριάντ όσον αφορά την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Η υπόθεση της πώλησης έχει πολλές πτυχές.
Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι πληροφορίες διακινήθηκαν μέσω της διπλωματικής οδού και μάλιστα με έγγραφα όλων των μορφών διαβάθμισης.
Δεν γίνεται ο κ. Κοτζιάς να μη διάβαζε ότι έρχεται από το Ριάντ, ενώ διαβάζει οτιδήποτε έρχεται.
Γνώριζε.
Υπάρχουν ευθύνες από τον υπουργό Εξωτερικών» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά του Έλληνα πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, αυτός παραμένει στη θέση του.
«Στις 20 Νοεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις ετήσιες μετακινήσεις πρέσβεων.
Αλλά δεν μετακινήθηκε ο πρέσβης στο Ριάντ.
Παρέμενε στη θέση του και δεν μετακινήθηκε ούτε στις τυπικές μετακινήσεις, ενώ είχε συμπληρώσει και δύο χρόνια στο Ριάντ.
Πώς γίνεται να μην μετακινήθηκε;» διερωτήθηκε ο κ.Κουμουτσάκος.
«Δεν είναι δυνατόν ο κ. Κοτζιάς να μην μας έδωσε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τα έγγραφα τα οποία ο πρωθυπουργός της χώρας τα έθεσε στη διάθεση μας.
Είναι κρίμα ο κ. Κοτζιάς να βάζει σε δοκιμασία την πορεία του στο ΥΠΕΞ για να προστατέψει τον Πάνο Καμμένο» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος ερωτηθείς στο εάν υπάρχει οσμή σκανδάλου στο θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού, υπογράμμισε πως  υπάρχει «πρόθεση μίζας».

Τα έγγραφα που παρουσίασε η ΝΔ





Από τη σύγκρισή των δύο Πιστοποιητικών Τελικού Χρήστη που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Καμμένος με μια αντίστοιχη σύμβαση διακρατικής συμφωνίας Σερβίας - Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτήν αναδεικνύονται οι τουλάχιστον 10 διαφορές (σημειώνονται με κόκκινο) που αποδεικνύουν ότι τα έγγραφα Καμμένου δεν είναι γνήσια.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης