Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας - Όλο το παρασκήνιο

tags :
Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας - Όλο το παρασκήνιο
Μεγάλης σημασίας η αμερικανική πρόθεση για μόνιμη παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.
Είναι γεγονός πως οι πιο σημαντικές ειδήσεις με τη μεγαλύτερη σημασία περνάνε στα "ψιλά". Η σημαντικότερη είδηση που αφορά τη Θράκη και τη χώρα γενικότερα, πέρασε σχεδόν… απαρατήρητη από την επικαιρότητα και ουδείς -σκοπίμως ή όχι- ασχολήθηκε!
Προ εβδομάδων, λοιπόν, έσκασε η είδηση πως στην Αλεξανδρούπολη αποσυναρμολογήθηκαν δέκα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού του Αμερικανικού Στρατού, προκειμένου να μεταφερθούν μέσω Ισπανίας στις ΗΠΑ.Αποτέλεσμα εικόνας για ελικόπτερα αμερικανικα αλεξανδρούπολη
Τα ελικόπτερα βρίσκονταν στη Ρουμανία για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Carpathian Eagle ’17». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό και η Ελληνική Ακτοφυλακή έλαβαν τα θερμά συγχαρητήρια τόσο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM), όσο και του Αμερικανού Πρέσβη Jeffry Pyatt («Πρώτο Θέμα», 6/11/2017). Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που χρησιμοποιήθηκε το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς.
Ως αποτέλεσμα, μαζί με άλλες διπλωματικές διεργασίες κι επαφές, ήταν να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων (υπάρχει στην Ευρώπη άλλη μία, στη Γερμανία). Όλα έγιναν με ταχύτατες διαδικασίες και διευκολύνθηκαν από τις επιτόπιες επισκέψεις των στελεχών της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Αξίζει να τονίσουμε ότι σχεδόν ταυτόχρονα ξεπήδησε και το θέμα για τη δημιουργία, στο χώρο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μιας μόνιμης ναυτικής βάσης των ΗΠΑ, περίπου όπως της Σούδας. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο αμερικανός Πρέσβης Jeffry Pyatt για τη στρατηγική αξία της περιοχής, όπως στο 1ο Ενεργειακό Φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στο 7o συνέδριο «Navigator 2017, The Shipping Decision Makers Forum» (Πειραιάς, 3/11), δηλώνοντας το  µεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Θράκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εµείς θα αγκαλιάσουµε την περιοχή». Επίσης, ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος ερωτηθείς απάντησε πως γίνονται συζητήσεις για ένα «κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων» για το οποίο ερευνώνται διάφορες θέσεις εγκατάστασης («Ριζοσπάστης», 3/11).
Αποτέλεσμα εικόνας για αμερικανική βάση στην αλεξανδρούπολη

Είναι προφανές, λοιπόν, πως υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση και προχωρημένοι σχεδιασμοί για τη δημιουργία μιας μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, με άγνωστη ακόμη την ακριβή αποστολή της. Βεβαίως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτή θα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για έλεγχο της βαλκανικής ενδοχώρας και κατά της ρωσικής ενεργειακής -και όποιας άλλης- διείσδυσης.
Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος
Οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, η σιδηροδρομική γραμμή που ανακοίνωσαν Τσίπρας και Borisov, οι αγωγοί ΤΑΡ – IGB δυτικών συμφερόντων, ο σταθμός LNG που ανακοινώθηκε ότι θα διεκπεραιώνει αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο και η αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όλα εντάσσονται στον ανωτέρω σχεδιασμό. Πόσο μάλλον που μια ενδεχόμενη απώλεια της Τουρκίας θα καταστήσει έτι δυσχερέστερο τον έλεγχο των εξελίξεων στην περιοχή.
Είναι αναπόφευκτο ο TAP και το LNG να αποτελέσουν στόχους ισλαμικών ομάδων και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Εξάλλου έχουν κακή εμπειρία από επιθέσεις ισλαμιστών σε πολεμικά τους πλοία και η μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι τέτοια που επιτρέπει τέτοιες επιθέσεις.
Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες του Αμερικανικού υγροποιημένου αερίου που θα προμηθεύσουν την κεντρική Ευρώπη, θα διέρχονται από τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού προς την Κεντρική Ευρώπη. Και αυτοί οι οδικοί άξονες είναι εκτεθειμένοι σε Ισλαμιστές, που βρίσκονται ήδη στα κεντρικά Βαλκάνια, πολλοί από τους οποίους ήταν σε ομάδες του ISIS. Επομένως αυτή η βάση, αναμφισβήτητα, θα επανδρώνεται από στρατιωτικές δυνάμεις που θα αποτελούνται από μεταφορικά κι εξοπλισμένα ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, οι οποίες ως κύριο σκοπό θα έχουν την προστασία του TAP, καθώς επίσης και το LNG που θα βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.  
Ευνοϊκή συγκυρία για θαραλέες πρωτοβουλίες
Η πρόσφατη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για την ονομασία των Σκοπίων με την πρόταση «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία», η δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπίων ότι δεν πρέπει τα Σκόπια να διεκδικούν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την παράλληλη αποκαθήλωση των αλυτρωτικών μνημείων στη γειτονική χώρα, δείχνουν ότι κάτι κινείται στη βαλκανική και στα ανοικτά μέτωπα της χώρας. Αυτό ουσιαστικά βάζει τέλος στις διεκδικήσεις των Αλβανών και Βουλγάρων προς τα Σκόπια, με τους πρώτους να εξωτερικεύουν πλέον τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις προς το Μαυροβούνιο, κάτι που θα πιέσει τους Σέρβους. Επειδή οι Αμερικάνοι θέλουν ηρεμία στα Βαλκάνια, ώστε να προστατευθούν οι αγωγοί που θα περάσουν από την βόρεια και δυτική Ελλάδα, παρουσιάζεται μια σοβαρή ευκαιρία για θαραλέες αποφάσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης