Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές
Συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών βάσει της Βασιλείας ΙΙΙ στη συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου
Πολύ πιθανή είναι η επίτευξη συμφωνίας για τους όρους που θα ισχύσουν για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, βάσει της Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο.
Το αρμόδιο όργανο της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει απόλυτη συμφωνία για τα τελικά στοιχεία της Βασιλείας ΙΙΙ.
«Σαφώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμφωνία», υποστήριξε ο John Berrigan, κορυφαίος αξιωματούχος, μιλώντας στους Financial Times και προσέθεσε ότι «θέλουμε να δούμε την επίδραση που θα έχουν οι κανόνες στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Σημειώνεται ότι οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ δεν είναι υποχρεωτική για μέλη όπως η ΕΕ.
Ο Berrigan υποστήριξε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν αρνητική επίδραση στην ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Οι κανόνες αυτό το οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι όταν οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα μοντέλα τους για να μετρήσουν το ύψος των κεφαλαιακών μαξιλαριών τους, δεν πραγματοποιούν αισιόδοξες προβλέψεις.
Ως εκ τούτου θα δημιουργηθεί ένα βασικό επίπεδο κεφαλαιακών επιπέδων, ανεξάρτητα από το αντίστοιχο που έχει «μετρηθεί» από το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ίδια τράπεζα.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν περισσότερα ασφαλή assets στους ισολογισμούς τους, ως εκ τούτου το να τις αναγκάσουν να χρησιμοποιήσουν ένα συγκεκριμένο κεφαλαιακό επίπεδο, ουσιαστικά δίνουν κίνητρα στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες μπορεί να εγκαταλείψουν αυτά τα ασφαλή assets προκειμένου να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις», υποστήριξε ο Eric Litvack, κορυφαίο στέλεχος της Societe Generale.
Η συμφωνία για τους κανόνες της Βασιλείας χρειάστηκε πάνω από ένα έτος να επιτευχθεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης