Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Κέρδη 85,1 εκατ. στο 9μηνο 2017, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 153,5 εκατ. - To CET1 στο 17,8%

tags :
Alpha Bank: Κέρδη 85,1 εκατ.  στο 9μηνο 2017, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 153,5 εκατ. - To CET1 στο 17,8%
Alpha Bank: Κέρδη 85,1 εκατ.  στο 9μηνο 2017, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 153,5 εκατ. ευρώ
Πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με κερδοφόρο αποτέλεσμα για την Alpha Bank. Στο 17,8% διαμορφώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 3,4 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 9 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ανήλθαν σε 931,8 εκατ. το εννεάμηνο 2017, αυξημένα κατά 4,8% σε ετήσια βάση.
Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν το εννεάμηνο 2017 σε 848,6 εκατ.
Ο ∆είκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώθηκε σε 46,6% έναντι 48,1% το εννεάμηνο του 2016.
Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,8 δισ. και ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 σε 33,9 δισ., έναντι 33,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2017.
Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,4 δισ. το γ΄ τρίμηνο 2017 και συνολικά 6,8 δισ. το εννεάμηνο του 2017.
Τον Νοέμβριο 2017, η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA), διαμορφώθηκε σε 7,3 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 5,9 δισ. από τις αρχές του 2017.
Μείωση των ∆ανείων σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα κατά Ευρώ 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
Αντιστοίχως, μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά 0,2 δισ. το γ΄ τρίμηνο 2017.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 761,7 εκατ. το εννεάμηνο 2017, μειωμένες κατά 11,9% σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε 171 μονάδες βάσεως. -
Το εννεάμηνο 2017, τα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 153,5 εκατ., Συμπεριλαμβανομένης της επιπτώσεως των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες, τα Κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται σε 85,1 εκατ.

O ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ∆ημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:  
 
«Η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, διατηρώντας υψηλή λειτουργική κερδοφορία, παρά την απομόχλευση του ισολογισμού, και συνεχίζοντας τη συνετή διαχείριση του κόστους.
Επιπλέον, κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου μας, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ ο ρυθμός μειώσεώς τους αναμένεται να επιταχυνθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αποδίδουν οι διαρθρωτικές λύσεις που εφαρμόζουμε για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού.
Η χρηματοδοτική  βάση της Τραπέζης βελτιώθηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, καθώς συνεχίσθηκε η αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων και η μείωση της χρηματοδοτήσεως  από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, με ∆είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 στο 17,8%, τον υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλει στην επιτυχή εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου».

Χρηματοοικονομική επίδοση
 
Κατά το γ΄ τρίμηνο 2017, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 486,9 εκατ., επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων, που αντιστάθμισε το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες μειώθηκαν κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 79,3 εκατ., σε σύγκριση με την ενισχυμένη επίδοση του β΄ τριμήνου 2017, λόγω της αυξήσεως των προμηθειών χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing) κατά το β΄ τρίμηνο.
Τα επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 814,5 εκατ. το εννεάμηνο 2017, μειωμένα κατά 1,1% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του ∆ικτύου.
Ο ∆είκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 46,6% το εννεάμηνο 2017 έναντι 48,1% πέρυσι.
Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το γ΄ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε 298,3 εκατ. έναντι Ευρώ 216,6 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο και αντιστοιχούν σε 203 μονάδες βάσεως, ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 146 μονάδων βάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.
Κέρδη μετά από όρους 85,1 εκατ. το εννεάμηνο 2017, συμπεριλαμβανομένων ζημιών μετά από φόρους από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους 68,5 εκατ., που επιβάρυναν το αποτέλεσμα του β΄ τριμήνου, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανακυκλώσεως στα αποτελέσματα του αποθεματικού συναλλαγματικών διαφορών, μετά την ολοκλήρωση της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού
 
- Απομόχλευση Ενεργητικού κατά Ευρώ 1,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμόρφωσή του σε Ευρώ 61,3 δισ., κυρίως λόγω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,1 δισ. και της μειώσεως των υπολοίπων δανείων.
 - Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα υπόλοιπα καταθέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,8 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε Ευρώ 33,9 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 28,5 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 0,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως από Επιχειρήσεις και της ενισχύσεως του τουρισμού.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων συνέχισαν το σταθερό ρυθμό ανακάμψεως, αυξημένα κατά Ευρώ 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 3,4 δισ. το γ΄ τρίμηνο 2017 και ανήλθε σε  Ευρώ 11,6 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων διατραπεζικών συναλλαγών (repos), της περαιτέρω μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και των εισροών καταθέσεων.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 8,4 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 3 δισ., ενώ η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά Ευρώ 0,4 δισ., σε Ευρώ 3,2 δισ.
- Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα ∆άνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 283 εκατ., μετά από διαγραφές.
Ο ∆είκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,3% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο ∆είκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 68%.
Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 211 εκατ. μετά από διαγραφές, κατά το γ΄ τρίμηνο 2017.
Ο ∆είκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 53,6%, ενώ ο αντίστοιχος ∆είκτης Καλύψεως ανήλθε σε 48%.
- Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15 δισ. και αντιστοιχούν στο 25,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου.  
 
Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Η ελληνική οικονομία σε πορεία ανακάμψεως, η οποία δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως που θα παγιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης
Το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως και η ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων προοιωνίζονται πιο ισχυρή ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο (H1 2017: ΑΕΠ +0.6% σε ετήσια βάση).
Επιπλέον, όλοι οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της περιόδου από την έναρξη της οικονομικής κρίσεως (2009-10M 2017).
Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας, όπως η μεταποιητική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η αύξηση της απασχολήσεως συνθέτουν μία θετική εικόνα του οικονομικού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετες θετικές εξελίξεις είναι το υψηλότερο του τεθέντος στόχου πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 για δεύτερο συνεχές έτος, η περαιτέρω μείωση της εξαρτήσεως των ελληνικών τραπεζών για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθοδική πορεία στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβερνήσεως προς τον ιδιωτικό τομέα και η ανοδική πορεία των καταθέσεων, που σημειώνεται από τον Μάιο του 2017.
Το 2017, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περί το 1,3%-1,5%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα αποκτήσει νέα ώθηση από το 2018 και εντεύθεν.
Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι πιο ισορροπημένη, ενισχυόμενη κυρίως από τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό.
Ο βασικός κίνδυνος για τις αναπτυξιακές προοπτικές συνδέεται με μία πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογήσεως, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας, που εν συνεχεία, θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της λήψεως επενδυτικών αποφάσεων.
Οι βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν:
(i) η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,
(ii) ο επαναπροσδιορισμός του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην υψηλή φορολόγηση και τον περιορισμό του Προγράμματος ∆ημοσίων Επενδύσεων
(iii)  η επιτάχυνση της μειώσεως των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.  

Ισχυρή Κεφαλαιακή  Βάση με ∆είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 17,8% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2017

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε 8,8 δισ., με αποτέλεσμα ο ∆είκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφωθεί σε 17,8%, επηρεασμένος αρνητικά από τη χαμηλότερη αποτίμηση του ∆ιαθεσίμου προς Πώληση χαρτοφυλακίου και την αύξηση των σταθμισμένων για τον Κίνδυνο Στοιχείων του Ενεργητικού, ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξήσεως του κινδύνου αγοράς, η οποία αντιστάθμισε το όφελος από τα κέρδη της περιόδου.
Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο ∆είκτης διαμορφώνεται σε 17,7%. Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 4,4 δισ., ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού ∆ημοσίου διαμορφώθηκαν Ευρώ 3,3 δισ.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε Ευρώ 9 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,8.  
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε 49,3 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, αυξημένα κατά 0,5% ή κατά 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα αυξήσεως του κινδύνου αγοράς.
 
Περαιτέρω μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες  

Το γ΄ τρίμηνο 2017, το ύψος της χρηματοδοτήσεως της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 11,6 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών κατά 1,3 δισ., της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 1,1 δισ., κυρίως ομολόγων EFSF, και των εισροών καταθέσεων κατά Ευρώ 0,6 δισ.
H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε 8,4 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου, μειωμένη κατά 3 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ύψος των ενεχύρων για περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανήλθε σε Ευρώ 3 δισ. τον Σεπτέμβριο 2017.
 
Μείωση του Καθαρού Εσόδου Τόκων το γ΄ τρίμηνο λόγω χαμηλότερης συνεισφοράς των  δανείων

Το γ΄ τρίμηνο 2017, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 486,9 εκατ., μειωμένο κατά 1,4% ή Ευρώ 6,7 εκατ. σε τριμηνιαία βάση.
Η μείωση των υπολοίπων και των περιθωρίων χορηγήσεων στο γ΄ τρίμηνο 2017, σε συνδυασμό με το  μικρότερο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, επέφερε αρνητική συνεισφορά στα έσοδα από τόκους και αντισταθμίστηκε μερικώς, λόγω περαιτέρω μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, σε 66 μονάδες βάσεως από 67 μονάδες βάσεως στο τέλος του β΄ τριμήνου 2017.

Το γ΄ τρίμηνο, τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ενίσχυσαν περαιτέρω τα Λειτουργικά Έσοδα
 
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες μειώθηκαν κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 79,3 εκατ., επηρεασμένα αρνητικά από αμοιβές και προμήθειες χορηγήσεων συγκριτικά με την καλή επίδοση το β΄ τρίμηνο 2017, κυρίως λόγω της συμμετοχής της Τραπέζης σε χρηματοδότηση έργων (project financing), καθώς και από τη μείωση των προμηθειών από χρηματιστηριακές συναλλαγές καιεργασιών διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου.
Ωστόσο, άλλη μία καλή χρονιά για τον τουρισμό, συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από πιστωτικές κάρτες.
Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε 75,2 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2017, επηρεασμένα θετικά από χρηματοοικονομικά κέρδη λόγω πωλήσεων ομολόγων και τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε 22,8 εκατ. έναντι 10,1 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, επηρεασμένα θετικά από την πώληση ακινήτου στο εξωτερικό.  
 
Η επίδοση των Λειτουργικών Εξόδων οδηγεί προς την επίτευξη του τεθέντος στόχου ετήσιας βάσεως κόστους 1,1 δισ. για το 2017

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 814,5 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως των ∆απανών Προσωπικού, με τον αντίστοιχο δείκτη Εξόδων/Εσόδων να ανέρχεται σε 46,6% για το εννεάμηνο 2017.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, οι ∆απάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 353,8 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως του αριθμού Προσωπικού.
Ο αριθμός του Προσωπικού μειώθηκε από 13.481 Εργαζομένους στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 σε 11.859 Εργαζομένους στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 (-12% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της πωλήσεως των θυγατρικών “Alpha Bank Srbija A.D.” και “Ionian Hotel Enterprises”, καθώς και του επιτυχούς Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα Γενικά Έξοδα, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 386,3 εκατ., αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα αρνητικά από την αύξηση των εξόδων για τη διαχείριση καθυστερήσεων.
Μη λαμβανομένου υπ΄ όψιν του κόστους διαχειρίσεως των καθυστερήσεων ύψους 52,2 εκατ., τα Γενικά Έξοδα για το εννεάμηνο 2017 διαμορφώνονται σε 334,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,3% σε ετήσια βάση.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, το ∆ίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 676 Καταστήματα, έναντι 820 Καταστημάτων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του ∆ικτύου στην Ελλάδα και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.  
 
Μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 0,2 δισ. και των ∆ανείων σε Καθυστέρηση κατά 0,3 δισ. στην Ελλάδα
 
Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 211 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 26,8 δισ. Σε επίπεδο Ομίλου, ο  ∆είκτης Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 53,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, με τον ∆είκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 48%.
Το γ΄ τρίμηνο 2017, τα ∆άνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 283 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Το γ΄ τρίμηνο 2017, οι διαγραφές στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 0,5 δισ., έναντι Ευρώ 0,7 δισ. το β’ τρίμηνο 2017, καθώς συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για βελτίωση της ανακτησιμότητας του χαρτοφυλακίου σε καθυστέρηση.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ο ∆είκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,3% σε επίπεδο Ομίλου, ο ∆είκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 68%, ενώ ο συνολικός ∆είκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 124%.
Σε επίπεδο Ομίλου, ο ∆είκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε σε 37,3%, 35,5% και 42,2%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 77%, 48% και 83%, αντιστοίχως.  

Το εννεάμηνο 2017, οι προβλέψεις για την κάλυψη Πιστωτικού Κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR), μειώθηκαν σε 171 μονάδες βάσεως, από 188 μονάδες βάσεως το εννεάμηνο του 2016

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το γ΄ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 298,3 εκατ. έναντι Ευρώ 216,6 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) ανήλθε σε 203 μονάδες βάσεως το γ΄ τρίμηνο 2017 έναντι 146 μονάδων βάσεως το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 15 δισ., ενώ ο ∆είκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 25,6%.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 58,5 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, μειωμένες κατά Ευρώ 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 50 δισ. μειωμένα κατά Ευρώ 0,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 8,2 δισ.
 
Εισροές καταθέσεων 0,8 δισ. το γ΄ τρίμηνο 2017 κυρίως από επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Το γ΄ τρίμηνο 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 0,8 δισ. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,6 δισ. ή 2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 28,5 δισ. κυρίως από καταθέσεις των επιχειρήσεων, στις οποίες επετεύχθη αύξηση του μεριδίου αγοράς, καθώς ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό έτος για τον τουρισμό συνέβαλε θετικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά Ευρώ 123,6 εκατ. ή 2,8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 4,6 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, κυρίως λόγω εισροών καταθέσεων προθεσμίας στις θυγατρικές Τράπεζες του Ομίλου στη Ρουμανία και στην Κύπρο.
 Ο ∆είκτης ∆ανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 129% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 έναντι 132% το β΄ τρίμηνο 2017, ενώ στην Ελλάδα ανήλθε σε 132%.
 
Επιτυχής ολοκλήρωση  2ης συναλλαγής τιτλοποιήσεως Ναυτιλιακών Απαιτήσεων ποσού ∆ολλάρια 250 εκατ.  

Την 19 Οκτωβρίου 2017, η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δεύτερη συναλλαγή χρηματοδοτήσεως ύψους ∆ολλάρια 250 εκατ., μέσω τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών απαιτήσεων, σε συνεργασία με τη Citi, σε συνέχεια της αρχικής εκδόσεως τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών δανείων ύψους ∆ολλάρια 500 εκατ. το 2014. Η συναλλαγή, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση και διαφοροποίηση της ρευστότητας της Τραπέζης, αφορά σε τετραετή χρηματοδότηση σε δολλάρια άνευ δικαιώματος αναγωγής, διαθέτει καινοτόμο δομή και είναι μία από τις ελάχιστες συναλλαγές στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων σε διεθνές επίπεδο.
 
∆ραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα για το εννεάμηνο 2017 μειώθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 202,5 εκατ., κυρίως λόγω μειώσεως του Καθαρού Εσόδου Τόκων ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων. Τα Λειτουργικά Έξοδα για το εννεάμηνο 2017 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 130,2 εκατ., μειωμένα κατά περίπου 2,2% σε ετήσια βάση, μη λαμβανομένου υπ΄ όψιν του κόστους για το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Alpha Bank Cyprus Ltd, το οποίο επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά το α΄ τρίμηνο 2016. Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 15,9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 72,3 εκατ. Το εννεάμηνο 2017, οι δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν ζημίες προ φόρων Ευρώ 25,2 εκατ.,  
επηρεασμένες αρνητικά από το επίπεδο των προβλέψεων Ευρώ 104,8 εκατ. (-13,9% σε ετήσια βάση), οι οποίες παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 168 μονάδων βάσεως ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων.
Το δίκτυο Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αριθμούσε 186 Καταστήματα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 έναντι 254 το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του ∆ικτύου και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.  
Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα δανείων για το γ΄ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 5,1 δισ. (-3,8% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 344 εκατ. σε ετήσια βάση (+18,4%) και ανήλθαν σε 2,2 δισ. Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα των δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και ανήλθαν σε 2,8 δισ., ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 262 εκατ. σε ετήσια βάση (+16,2%) και ανήλθαν σε 1,9 δισ. Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 333 εκατ. (-8,2% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 466 εκατ.
Ο ∆είκτης ∆ανείων προς Καταθέσεις στις δραστηριότητές μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά σε 126% τον Σεπτέμβριο 2017 από 154% πέρυσι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης