Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστολή του δικαιώματος βέτο σε φορολογικά θέματα εξετάζει η ΕΕ

Αναστολή του δικαιώματος βέτο σε φορολογικά θέματα εξετάζει η ΕΕ
Το δικαίωμα άσκησης βέτο ως προς τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ ενδέχεται να χάσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ
Το δικαίωμα άσκησης βέτο ως προς τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ ενδέχεται να χάσουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, βάσει προτάσεων που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει μεταρρυθμίσεις στις οποίες αντιστέκονται επί μακρόν μικρότερα κράτη - μέλη.
Σε μια προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και αντιμετώπισης της δημόσιας κατακραυγής μετά την αποκάλυψη της ευρείας χρήσης συστημάτων φοροαποφυγής από εταιρείες και πλούσιους, τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν τη φοροδιαφυγή.
Αλλά τα σχέδια αυτά έχουν εμποδιστεί κυρίως από τις μικρότερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα μπορούσαν να πλήξουν τις οικονομίες τους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», το αδιέξοδο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός «ξεχασμένου» άρθρου της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ να αναστείλει τις εξουσίες βέτο των κρατών σε φορολογικά θέματα.
«Σίγουρα δεν αποκλείουμε τη χρήση του.
Θα εργαστούμε σε αυτό.
Θα υποβάλουμε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα (30/11/2017) σε συνέντευξη Τύπου ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης