Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Η Ελλάδα σε καλό δρόμο για να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018

Regling (ESM): Η Ελλάδα σε καλό δρόμο για να βγει στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018
Κλειδί για την επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο και την αυτοχρηματοδότηση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Regling
Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από καμία ομιλία του προέδρου του ESM, Klaus Regling, αν και πλέον οι δηλώσεις του για τη χώρα μας είναι αρκετά θετικές.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο και με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Regling υποστήριξε ότι η χώρα μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο, εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε το καλοκαίρι του 2015.
«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει την ατζέντα των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, έχει πολύ καλές πιθανότητες να κατορθώσει να αυτοχρηματοδηθεί μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο Regling.
Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση (δηλαδή της χρηματοδότησης από τις αγορές) τα πρώτα βήματα, τόσο μέσω της έκδοσης ομολόγων τον Ιούλιο του 2017, όσο και μέσω της πρόσφατης ανταλλαγής ομολόγων (swap).
«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε ο επικεφαλής του ESM.
Δεν παρέλειψε –κάτι που πράττει σε κάθε ομιλία του – να αναφερθεί και στα χαμηλότοκα δάνεια που παρέχει ο μηχανισμός στην Ελλάδα, χάρη στα οποία η χώρα μας εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 5,6% του ΑΕΠ της.
Αναφερόμενος στο σύνολο των δανείων που έχουν δώσει EFSF και ESM στις πέντε χώρες που έχουν εφαρμόσει πρόγραμμα, τόνισε ότι φθάνουν στα 273 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερα από αυτά που έχει δώσει το ΔΝΤ σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2011 έως και σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης