Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για τα νέα «κόκκινα δάνεια»

Dijsselbloem: Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για τα νέα «κόκκινα δάνεια»
Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για τα νέα «κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο Dijsselbloem
(upd) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει το δικαίωμα να καθοδηγήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης στη διαδικασία σχηματισμού προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα δάνεια», δήλωσε σήμερα (30/11/2017) ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Όπως τόνισε, οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε πως πιστεύει ότι η διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το λεγόμενο tapering, έχει ήδη αρχίσει, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα προχωρά πολύ προσεκτικά.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο, ο Dijsselbloem, που πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του στα μέσα του Ιανουαρίου 2017, δήλωσε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτουν όρια για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, θα πρέπει να καταστούν απλούστεροι και πιο προβλέψιμοι.
Ο Dijsselbloem ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να αποτελέσει στήριγμα για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) της Ευρωζώνης για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να επεκταθεί για να προσφέρει ένα ανανεώσιμο ταμείο σταθεροποίησης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις που πλήττονται από οικονομικές διαταραχές.
Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια του ESM, ο Dijsselbloem περιέγραψε την κατεύθυνση των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη μελλοντική ολοκλήρωση.
«Ο ESM μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην παροχή ενός εργαλείου σταθεροποίησης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μια δυσμενή οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας παράλληλα τη διαδικασία των απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Dijsselbloem.
«Αυτό το μέσο θα μπορούσε να σχεδιαστεί ως ένα ανανεώσιμο ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά σε μελλοντικές κρίσεις», συνέχισε.
Η ιδέα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για το αν οι 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα επωφεληθούν από έναν ειδικό προϋπολογισμό. Η Γαλλία θα ήθελε να δει ένα στα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία πιστεύει ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο.
Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού των πολιτικών σχετικά με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα.
«Τα πράγματα πάνε τόσο καλά, οι τράπεζες είναι καλύτερες, η οικονομία είναι καλύτερη, βλέπω πάρα πολλούς πολιτικούς να χαλαρώνουν και πραγματικά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά», τόνισε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι όλες οι 19 χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με ρυθμό μεταξύ 1,5 και 6%, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για την περιοχή του ενιαίου νομίσματος είναι καλές, με αύξηση των επενδύσεων και άνοδο των εξαγωγών.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί».
«Τα κράτη - μέλη πρέπει να εκμεταλλευτούν πραγματικά αυτή την περίοδο για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους δυναμική, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να γίνουν πιο ανθεκτικά», επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης