Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών

tags :
Η DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών
H DBRS εκφράζει τις ανησυχίες της για το χρέος-ρεκόρ των νοικοκυριών στις ΗΠΑ 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση του συνολικού χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών κρούει ο -καναδικός- οίκος αξιολόγησης DBRS, καθώς διαπιστώνεται ότι η ταχεία αύξηση είναι κατά 60% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των μισθών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε νωρίτερα μέσα στον μήνα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve), το συνολικό χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών ανήλθε στα 12,96 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017, επίδοση ενισχυμένη κατά 116 δισεκ. σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν.



Ο οίκος επισημαίνει ότι όχι απλά αυξήθηκαν τα συνολικά επίπεδα χρέους, αλλά η σύνθεση του χρέους άλλαξε, όπως φαίνεται και παρακάτω.


Από το 2008, η αύξηση του συνολικού χρέους οφείλεται κυρίως στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων ή για σπουδές.
Το χρέος των δανείων για αγορά οχήματος αυξήθηκε κατά 50% από το 2008, σε λίγο πάνω από 1,2 τρισεκ. δολάρια, από περίπου 800 εκατ. πριν από 9 χρόνια.
Ο πιο δραματικός ρυθμός ανάπτυξης παρατηρήθηκε στο χρέος των φοιτητικών δανείων, το οποίο αυξήθηκε κατά 122% από το 2008, σε 1,357 τρισεκ. έναντι 611 δισεκ. δολάρια.
Μεγαλύτερη ανησυχία της DBRS αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι η αύξηση του χρέους έρχεται σε μία εποχή που η ενίσχυση των μισθών δεν είναι αντάξια.
Ο προσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό ωριαίος μισθός αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ενώ το μερίδιο του εισοδήματος του εργατικού δυναμικού στο συνολικό ΑΕΠ μειώθηκε στο σημερινό επίπεδό του 57%, από 65%.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι μισθοί ήταν μόλις 5,7% υψηλότεροι από ό,τι πριν από μια δεκαετία, όταν η αύξηση του χρέους για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε σε 9,3%!
Με άλλα λόγια, η αγοραστική δύναμη των αμερικανικών νοικοκυριών είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το χρέος, το οποίο κατά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 60% ταχύτερα από τους μισθούς.
Υπάρχει και μία έτερη ανησυχία, ότι οι αθετήσεις πληρωμών των δανείων έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μειωθούν, επισημαίνεται.
Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το συνολικό χρέος υποθηκών μειώθηκε σε 8,743 τρισεκ. δολάρια, από 9,29 τρισεκ. το 2008, όταν ξέσπασε η άνευ προηγουμένου κρίση.
Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του 2017 αντιπροσώπευσε το 67,5% του συνολικού χρέους των καταναλωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης