Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο τραπέζι του διαλόγου οδηγούνται Εθνική - Σωματεία για το Λογαριασμό Επικούρησης - ΛΕΠΕΤΕ

Στο τραπέζι του διαλόγου οδηγούνται Εθνική - Σωματεία για το Λογαριασμό Επικούρησης - ΛΕΠΕΤΕ
Η συνάντηση Φραγκιαδάκη σωματείων, η πρόταση του επικεφαλής της ΕΤΕ, η συμφωνία του μεγαλύτερου συλλόγου για διάλογο
Χαραμάδα διεξόδου για επίλυση του ζητήματος του Λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας ανοίγει η πρόσφατη συνάντηση των σωματείων εργαζόμενων και συνταξιούχων με τη διοίκηση της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πρότεινε τη δημιουργία ολιγομελούς σχήματος διαπραγμάτευσης με εκπροσώπους των δύο πλευρών το οποίο εντός μηνός θα καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Ήδη ο ΣΥΕΤΕ ο μεγαλύτερος από πλευράς μελών σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ανοικτός στη διαπραγμάτευση.
Ωστόσο οι συνταξιούχοι που επίσης πήραν χθες θέση ουσιαστικά τορπιλίζουν το διάλογο καθώς από τη μια πλευρά δηλώνουν πρόθυμοι να προσέλθουν αλλά από την άλλη πλευρά ζητούν από τη διοίκηση της Εθνικής να αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση Φραγκιαδάκη είναι να μεταφερθούν όλοι οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ και να υπάρχει ένας λογαριασμός υπό μορφή επαγγελματικού ταμείου που να παρέχει πρόσθετη επικούρηση σε όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας αντί του ΛΕΠΕΤΕ που παρέχει επικούρηση μόνο για όσους έχουν προσληφθεί στην Εθνική προ του 2005 ενώ οι υπόλοιποι έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας πρότεινε αφού συμφωνήσουν οι δύο πλευρές να απευθυνθούν από κοινού στην κυβέρνηση προκειμένου να δεχτεί την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ συνταξιούχων και εργαζόμενων που προσλήφθηκαν προ του 2005.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πάντως δια στόματος του υφυπουργού Εργασίας κ Τάσου Πετρόπουλου δεν δηλώνει πρόθυμη για την ένταξη των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ. Απαντώντας χθες σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κας Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή κάλεσε τις δύο πλευρές (εργαζόμενοι- διοίκηση ΕΤΕ) να βρουν λύση επισημαίνοντας ότι  χωρίς αποθεματικά, δεν γίνεται να παρέχονται τέτοιες επικουρήσεις, κι ότι αποκλείεται να μετακυλισθεί στον δημόσιο, η επικούρηση των συνταξιούχων Εθνικής!!!!
Της άποψης του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται να είναι κοινωνός ο κ. Φραγκιαδάκης ο οποίος στη συνάντηση με τα σωματεία ανέφερε ότι εφ όσον βρουν λύση θα πρέπει από κοινού να ζητήσουν ένταξη όλων στο ΕΤΕΑΕΠ με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τη διαφαινόμενη χαραμάδα συνεννόησης διοίκησης σωματείων της ΕΤΕ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.
Στην τελευταία συνεδρίαση της διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ αποφασίστηκε να δοθούν αναλογικά συντάξεις με βάση το ποσό των εισφορών που έχει συγκεντρωθεί.
Από τα 8 μέλη της διαχειριστικής επιτροπής έλειπαν δύο (ένας εκπρόσωπος εργαζομένων ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ και ένας εκπρόσωπος της τράπεζας). Από τους υπόλοιπους έξι δύο ψήφισαν να μην δοθούν καθόλου συντάξεις και οι υπόλοιποι ό,τι υπάρχει στο λογαριασμό.
Δέχτηκαν όμως όλοι ότι αυτοί που έλειπαν θα μπορούσαν εξ αποστάσεως να έχουν άποψη και έτσι με ψήφους 6-2 πέρασε η πρόταση αναλογικής παροχής συντάξεων με βάση τα διαθέσιμα ποσά.  
Η απόφαση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και υπήρξε μάλιστα και αποστολή εξωδίκων με αποτέλεσμα να εξετάζεται νέα συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής ίσως και σήμερα. Στη συνεδρίαση αυτή δεν αποκλείεται η πλειοψηφία υπέρ της αναλογικής καταβολής συντάξεων να διευρυνθεί.
Σημειώνεται ότι η αναλογική καταβολή σημαίνει ότι θα καταβληθεί περί το 20% του ποσού της σύνταξης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης