Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα δύο ή τρεις εκδόσεις ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2018

FT: Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα δύο ή τρεις εκδόσεις ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2018
FT: Η Ελλάδα σχεδιάζει δύο ή τρεις εκδόσεις ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2018
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές στις αρχές του 2018  με ένα νέο επταετές ομολογιακό δάνειο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του swap των ομολόγων του PSI+ ύψους 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές που συμμετέχουν στις δανειοδοτικές δράσεις της χώρας, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Αν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων μια τριετούς και μία 10ετους διάρκειας έως τον Ιούλιο του 2017, πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις για τη δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα κυμαίνεται από 15 δισ. έως 18 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει άνετα τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων αλλά και ομολόγων που λήγουν το 2018 και το 2019.
Επιπλέον 9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης βάσει συμφωνίας της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της.
"Στόχος είναι να βελτιωθεί η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων καθώς και να διασφαλιστεί η ρευστότητα", δήλωσε ένας έλληνας τραπεζίτης.
Σχεδόν το 86% των ομολογιούχων που συμμετείχαν στο swap των ομολόγων, αντάλλαξαν 20 κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 με πέντε νέα ομόλογα.
Η ωρίμανση των νέων αυτών ομολόγων κυμαίνεται από 6 έως 25 χρόνια και το κουπόνι μεταξύ 3,5% και 4,2%.
"Η συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη με ευρεία συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές λιανικής, τοπικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και ξένους επενδυτές", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα βρισκόταν εκτός αγορών από το 2014 εν μέσω πολιτικών και χρηματοπιστωτικών αναταραχών που οδήγησαν στο  κλείσιμο για τρεις εβδομάδες των τραπεζών και την επιβολή capital controls.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους εξέδωσε επιτυχώς πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο του 2017 εν μέσω αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι η χώρα πρόκειται να βγει από την επταετή ύφεση.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης