Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλειδώνει» η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup 4/12, η 3η αξιολόγηση 22/1/2018 - Ίσως 19/12 το 7ετές ομόλογο στο 4,5%

«Κλειδώνει» η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup 4/12, η 3η αξιολόγηση 22/1/2018 - Ίσως 19/12 το 7ετές ομόλογο στο 4,5%
Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το "στρατόπεδο" των δανειστών για την αξιολόγηση
(upd5) Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τεχνική συμφωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Υπό αυτό το πρίσμα η 3η αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018.
Την ίδια ώρα, μετά το επιτυχημένο swap των ελληνικών ομολόγων, η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ή στις 16 Ιανουαρίου 2018 και με στόχο επιτόκιο 4,5%. 
Άλλωστε θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το "στρατόπεδο" των δανειστών για την αξιολόγηση, με ευρωπαϊκές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Εάν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.
«Η εμπειρία μου δείχνει ότι συνήθως έχουμε εκπλήξεις, αλλά αυτή τη φορά όλα συμβαίνουν εξαιρετικά ομαλά, σε πρωτοφανές σημείο κανονικότητας» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αναφορικά με το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «η κατανόηση που έχει για την κατάσταση είναι πως αναμένει μια καλή απόφαση στις 22 Ιανουαρίου».
«Το προσωπικό του ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή και θα εξετάσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν είναι σε ευθεία γραμμή με το επί της αρχής πρόγραμμά του.
Στο ΔΝΤ έχουν 12 σημεία πολιτικής, τα οποία προφανώς δεν έχουν τηρηθεί όλα ακόμα, λόγω της χρονικής αλληλουχίας εκτέλεσης του προγράμματος.
Είχαμε μια συμφωνία να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες για το δημόσιο χρέος και αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην προσέγγιση (π.χ. για ανάπτυξη, πλεονάσματα), θα πάνε στο ΔΣ του και θα ενεργοποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα.
Αν όχι (αν δεν συμφωνήσουν στο χρέος) τότε δεν θα το ενεργοποιήσουν» τόνισε ο αξιωματούχος
Αναφορικά με τις νομικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα προκαλεί έντονη δυσφορία στους ευρωπαϊκούς κύκλους, αν και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή στη σχετική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα χρηματοπιστωτικά  αλλά και στο κομμάτι του δημοσιονομικού για το οποίο φαίνεται να δημιουργείται «χώρος»  340 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική το 2018.
Το ποσό αυτό εξοικονομείται από λεφτά που περίσσεψαν από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών στην οποία προέβη σε υπουργεία και επιχορηγούμενους φορείς  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει από τους θεσμούς να μην γίνει αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου που προβλέπει από το 2017 στο γ’ μνημόνιο.
Αντιθέτως ο φόρος υπεραξίας που θα εφαρμόζεται στις πωλήσεις; Ακινήτων θα επιβληθεί κανονικά από την 1 Ιανουαρίου 2018.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταλλάσει κείμενα με τους δανειστές, ενώ οι τελικές διορθώσεις θα γίνουν στην μαραθώνια συνάντηση του Σαββάτου 2/12.

Νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο στο 4,5% στις 19/12 ή 16/1/2018

Σχέδια για έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ή στις 16 Ιανουαρίου 2018 εκπονεί το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου χρέους.
Στόχος είναι να αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%.
Το ελληνικό δημόσιο δεν θα εκδώσει 3ετές σε αυτή την φάση…για να μην δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Τα σχέδια της Ελλάδος είναι έκδοση 7ετούς, εν συνεχεία 6ετές ή 8ετές και στο τέλος προς το Καλοκαίρι 2018 έκδοση 10ετούς που θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδος.
Οι αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων του swap έχουν ως εξής.
Στο 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 96,85 μονάδες βάσης και απόδοση 4,19%
Στο 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 89,10 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Στο 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 83,90 μονάδες βάσης και απόδοση 5,49%
Στο 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 81 μονάδες βάσης και απόδοση 5,65%
Στο 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 81,50 μονάδες βάσης και απόδοση 5,62%

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για εσωτερική ανακατανομή των επιδομάτων

Με την κυβέρνηση και τους θεσμούς να στέλνουν θετικά μηνύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν σήμερα μια σειρά από ανοιχτά, και ιδιαίτερα κρίσιμα, θέματα.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για τα οικογενειακά επιδόματα, με αξιωματούχο της κυβέρνησης να κάνει λόγο για συμφωνία για εσωτερική ανακατανομή των επιδομάτων και για αναδιάρθρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των δανειστών με τις υπουργούς Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε από τη μείωση των δαπανών των υπουργείων, επιπλέον κονδύλι ύψους 160 εκατ. ευρώ για το 2018, ώστε να μην απαιτηθεί η περικοπή των επιδομάτων.
Στόχος η θέσπιση ενιαίου επιδόματος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, η ενίσχυση του επιδόματος πρώτου και δεύτερου παιδιού χωρίς περικοπή των επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση για την ταχεία έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και των επανυπολογισμό τους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους έχει ήδη επανυπολογιστεί το 90% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, με στόχο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% το 2019.
Παράλληλα η ταχεία έκδοση των 130 χιλ. εκκρεμών συντάξεων θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018.

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Μετά τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας, οι θεσμοί θα έχουν συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη προκειμένου να κλείσουν μια σειρά από κρίσιμα ενεργειακά θέματα.
Συγκεκριμένα, θα κυριαρχήσουν τα θέματα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, με τις δύο πλευρές να φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων 1 της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης, όπως και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού, ενώ εκτιμάται πως προς πώληση βαίνουν και οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης.
Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΠΑ, από το υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζεται ότι θα «κλειδώσουν» οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου με το δραστικό περιορισμό της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.
Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται αισιοδοξία, όμως για κάθε ένα από τα τρία θέματα συνεχίζουν να υφίστανται ερωτηματικά.
Σε ότι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι στο πακέτο του market test που θα γίνει από την DGComp θα ενταχθούν οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και η Μελίτη 1 στη Φλώρινα μαζί με την άδεια για τη Μελίτη 2.
Ωστόσο παραμένουν τα ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνει σε κάθε μια από τις υπό πώληση μονάδες, καθώς και τον χρόνο για τον οποίο θα υπάρξουν δεσμεύσεις διατήρησης του σημερινού εργασιακού καθεστώτος.
Επίσης παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις μονάδες, δηλαδή το πλέον ανθρωποβόρο και κοστοβόρο τμήμα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος.
Όσο δε για την παράταση ζωής του σταθμού του Αμυνταίου είναι μάλλον αμφίβολο ότι μπορεί να δοθεί μόνο με υπογραφή των δανειστών και χωρίς να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες της ΕΕ.

Dombrovskis: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο 2018

H Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τη χρηματοδότησή της στη συνέχεια από τις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
Ερωτηθείς, αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, ο κ. Dombrovskis απάντησε:
«Είναι σε εξέλιξη τώρα μία αξιολόγηση του προγράμματος.
Πρέπει να ειπωθεί ότι τα πράγματα είναι γενικά εντός τροχιάς.
Η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Επομένως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αρχίσουμε τις προετοιμασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αυτή τη στιγμή, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε θα μπορούσαμε πράγματι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο και μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης