Διεθνή

Reuters: Έτοιμο για συζητήσεις με το SPD το CDU - Αποφεύγει τις δεσμεύσεις ο Schulz εν όψει συνεδρίου

Reuters: Έτοιμο για συζητήσεις με το SPD το CDU - Αποφεύγει τις δεσμεύσεις ο Schulz εν όψει συνεδρίου
Την προσεχή Δευτέρα (4/12/2017) θα συνεδριάσει το SPD, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Έτοιμο για συζητήσεις με το SPD για τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο δηλώνει το CDU της Angela Merkel, δείχνοντας έτσι την προτίμησή της για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».
«Το CDU είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται στο χρονικό σημείο αυτό να δεσμευθούν προς την ίδια κατεύθυνση και σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα συζητήσουν «όλες τις εναλλακτικές».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του SPD, Martin Schulz, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους συντηρητικούς της Angerla Merkel για την έξοδο της Γερμανίας από το πολιτικό αδιέξοδο, χωρίς να δεσμευθεί για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».
Ο ίδιος αρνήθηκε την ιδέα του «αυτοματισμού» στην ανανέωση μίας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU/SPD και επέμεινε ότι θέλει να συζητήσει και εναλλακτικές λύσεις, όπως ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών , την οποία οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ad hoc.
Την ιδέα αυτή όμως έχει απορρίψει η Merkel με το επιχείρημα της ανάγκης σταθερότητας για τη χώρα, δεδομένων των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων.
«Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να μιλήσουμε για κάθε μία από αυτές, και αυτό θα προτείνω στην ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα (1/12/2017), μετά την χθεσινή του συνάντηση με την καγκελάριο Merkel υπό την αιγίδα του επίσης σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας Frank-Walter Steinmeier.
Ο Schulz δήλωσε επίσης στην καγκελάριο Merkel ότι, για να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του SPD, πρέπει να σταματήσει να αντιτάσσεται στις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Ως προς αυτό το σημείο, ο γενικός γραμματέας της CDU παρατήρησε ότι οι συντηρητικοί προσέρχονται στις συνομιλίες χωρίς όρους.
«Τώρα εναπόκειται στο SPD να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», δήλωσε ο Klaus Schüler, προσθέτοντας ότι οι συντηρητικοί σέβονται την προσέγγιση του προέδρου του SPD Schulz που θέλει να συζητήσει περί του πρακτέου πρώτα στο συνέδριο του κόμματός του τη Δευτέρα.
«Αυτό που υπογραμμίζουμε σήμερα είναι ότι το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τέτοιες συνομιλίες με το SPD δείχνει ότι στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις συνομιλίες αυτές σε επιτυχή έκβαση», πρόσθεσε.
Τα μέλη του SPD καλούνται να αποφασίσουν την ερχόμενη εβδομάδα κατά το συνέδριο του κόμματος εάν δέχονται την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς για ένα σχήμα συνεργασίας που θα προσδιοριστεί.
Η ηγεσία του CDU συνέρχεται επίσης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης